در تاریخ آمده است که از 500 سال پیش از میلاد مسیح در دامنههای سلسله کوههای زاگرس در منطقهای به نام نسا اسب کردی وجود داشته است. با توجه به وضعیت توپوگرافی کردستان که منطقهای صعبالعبور و کوهستانی با دشتها و تپه ماهورهای سنگلاخی میباشد بدیهی است پیش از ورود خودرو به منطقه اکثر کارهای روزمره مردم و کارهای سنگین کشاورزی بارکشی و سواری با اسب انجام میشده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقهی کردستان، با توجه به خصوصیات ظاهری و تواناییهای این اسب، به تیرههای متفاوتی مانند جاف، افشاری، سنجابی و... تقسیم میشوند.
اما متأسفانه تا به حال اسب کرد در هیچ جای از دنیا به ثبت نرسیده است و امروز به کمک هیئت اسب سواری کردستان به خصوص زحمات«اقبال میهمی» این موهبت فراهم رسیده تا با دعوت از دکتر «ارنست بیلی» که دکترای ژنتیک و رئیس گروه بینالمللی ژنتیک اسب در جهان است و در دانشگاه کنتاکی آمریکا مشغول به تحصیل و تحقیق در مورد ژنتیک اسب است نمونههای خون و تیپوگرافی اسبهای کرد را ببیند.
سخنان «ارنست بیلی» در خصوص اسب کرد و ثبت آن
«ارنست بیلی» که عضو گروه بینالمللی ژنتیک اسب در جهان است به ما گفت: اسبهایی که هماکنون در کردستان مشاهده کردهایم بسیار زیبا و جذاب هستند که نمونهی آن را در هیچ کجای دنیا ندیدهام و خوشحالم که امروز اسبهای کرد را با تیپیکهای خاص کرد دیدم.
هماهنگکننده و رئیس پروژهی ژنتیک اسب جهان گفت: امروزه انجمن ژنتیک اسب تشکیل شده و حتی در ایران نیز در وزارتخانه به ثبت رسیده و فقط در حال احداث دفتر هستند که قدم خوبی در راه ثبت اسب کرد در جهان است و بر این منوال باید تمام گونههای اسب کرد را در تمام مناطق ایران رکوردگیری و شاخصههای تیپیک آنها را مشخص کرد.
با ثبت اسب کرد در جهان اشتغالزایی و کسب درآمد به وجود میآید
اگر اسب کرد در جهان ثبت شود بهراحتی میتوان با صادر کردن آن به کشورهای دیگر از سود زیادی بهره گرفت و در کنار این موضوع میتوان برای جوانان، اشتغالزایی کرد چون هماکنون بسیاری در جهان از طریق همین راه درآمدزایی میکنند و باید مسئولا،ن بیشتر به بحث ثبت اسب کرد در جهان توجه کنند چون اسب کرد در دنیا کمیاب است و این روند بهگونهای میباشد که اگر به این بحث بیتوجهی شود امکان از دست رفتن این گونه کمیاب وجود دارد.
مشخصات تیرههای اسب کرد
- تیره جاف، بیشترین جمعیت را دارد و بیشتر به رنگ سیاه و سفید بوده و طایفههای نگهدارنده طی زندگی خود این دو رنگ را انتخاب و نگهداری کردهاند و در کردستان موجود است.
- تیره افشاری، دومین جمعیت را دارد و عمدتاً کهر و قره کهر هستند.
- تیره سنجابی، عمدتاً کرنگ و نیله و به ندرت سمند هستند و در منطقه کرمانشاه و اسلامآباد وجود دارد.
در تاریخچه تکامل اسب ایران، پیدایش اسب کرد را مستقیماً به 500 سال پیش از میلاد مسیح و به اسبهای معروف نیسایی مرتبط میدانند.
اسب جاف معمولاً قره کهر است و به بلندی، بین 150 تا 155 سانتیمتر، بدون برجستگی در استخوانبندی سر، با گردن نیرومند و شانهها و کپل تنومند نمونه بارزی از اسب جاف که بر روی سنگ مقبره زانتوس واقع در لیبی (حدود 480 قبل از میلاد) نقشبندی شده و نمایشگر میراث باستانی تیره جاف است.
اما اکثر اسبهای کرد بهطور انتخابی با اسبهای فارس و عرب کشش داده شده و از این آمیزش خون، اسبهای زیباتر و چابکتر حاصل شده که در حمل و نقل سریع مورد استفاده قرار میگیرد.
نژاد اسب کرد امروزی نه تنها از زیبائی خاص برخوردار است بلکه دارای استقامت بینهایت است.
اسبهای نژاد کرد به خصوص در مسابقات چوگان موفق بودهاند و بسیاری از آنها در مسابقات پرش و سواری استقامت افتخارات ارزنده کسب کردهاند.
پراکنش اسب کرد
عمدتاً این نژاد در منطقه کرمانشاه و مناطق اطراف آن و استانهای آذربایجانغربی و قسمتی از زنجان(سلطانیه)، لرستان، کردستان و اصفهان پراکنده هستند.
این نژاد به کشورهای همجوار(عراق، ترکیه و قسمتی از جمهوری آذربایجان) انتقال یافته و جمعیت مناسبی را تشکیل داده است.
خصوصیات ریختشناسی
پیشانی، معمولاً مشابه اسب عرب است اما در اسبهای کرد معمولاً پیشانی همراه با برجستگی است. گوشها، اندکی عقب، سر، سنگین و چشمها عمیق و خشمگین است.
استخوان بینی دراز، فاصله دو استخوان فک در ناحیه حلق زیاد، گردن، قوی، سینه از جلو به حد قابل توجه عضلانی و دست و پا، کوتاه و بسیار محکم با اندک مو در ناحیه شاخ مو، بدن، عضلانی و جمع است و بسیارباهوش، مطیع، صبور است.
مطالعه سیتوژنتیکی اسب نژاد کرد
اسب نژاد کرد یکی از نژادهای اصیل و بومی ایران است که اسبی پر نفس و پر استقامت بوده و در مقابل سرما و گرما، مقاومت مناسبی دارد.
طبق نوشتههای قدیمی جهانگردان و مورخین از هرودت گرفته تا تحقیقات معاصر پراکندگی اسب کرد در اقصی نقاط دنیا گزارش شده است.
در بررسی حاضر برای تهیه گسترشهای متافازی ، نمونه خون از تعداد 30 رأس جنسهای نر و ماده اسبهای کرد تهیه شد.
نمونههای خون برای انجام کشت لنفوسیت با روش (Short term culture) به آزمایشگاه منتقل و سپس اقدام به رنگآمیزی، بررسی میکروسکوپی و عکسبرداری و تهیه کاریوتایپ از آنها شد.
در بررسی معلوم شد که مجموعه کروموزومی در نژاد کرد 264 است.
کروموزومهای غیرجنسی (اتوزومی) شامل هشت جفت کروموزم متاسانتریک پنج جفت کروموزم ساب متاسانتریک و 18 جفت کروموزم تلوسانتریک است.
کروموزوم جنسی x ساب متاسانتریک و کروموزوم جنسی تلوسانتریک است.
با استفاده از نواربندی G کاریوتایپ کروموزمها انجام شد. با نواربندی C نواحی هتروکروماتین در محلهای سانترومری کروموزمها مشخص شد.
نتایج حاصله نشان داد که اسب نژاد کرد جزء گونه(Equus caballus) است.
گزارش از «فرشید اردلان»
انتهای پیام