آیین سنتی "فرات فرات" در ایوانکی گرمسار

از جلوه‌های بارز و خاص فرا رسیدن ماه محرم در گرمسار، سیاه پوش کردن مساجد، حسینیه‌ها، سر در مغازه‌ها و بازار است. اهالی نیز جامه سیاه بر تن می‌کنند. روضه خوانی، دسته گردانی، علم بندان، تعزیه خوانی و ادای نذر از عمده مراسم عزاداری مربوط به ماه محرم در شهرستان گرمسار است.

از جلوه‌های بارز و خاص فرا رسیدن ماه محرم در گرمسار، سیاه پوش کردن مساجد، حسینیه‌ها، سر در مغازه‌ها و بازار است. اهالی نیز جامه سیاه بر تن می‌کنند. روضه خوانی، دسته گردانی، علم بندان، تعزیه خوانی و ادای نذر از عمده مراسم عزاداری مربوط به ماه محرم در شهرستان گرمسار است.

فرات فرات در ایوانکی:

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان با اشاره به برگزاری آیین ویژه "فرات فرات" در شهر ایوانکی شهرستان گرمسار در شب تاسوعا، گفت: خادمان مسجد، طشت آبی را در وسط مجلس نهاده، عزاداران گرداگرد آن ایستاده و بر سینه می‌زنند. پس از اتمام عزاداری به جهت تبرک مقداری از آب را می‌نوشند.

محمد حسین بحرالعلومی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه سمنان، افزود: از دیگر مراسم مربوط به این ایام تعزیه خوانی، مرثیه سرایی، دسته گردانی و حمل نشانه‌های عزاداری در نقاط شهری و روستایی است. پس از برپایی نماز ظهر عاشورا، عزاداران بر سر سفره اطعام نذری پذیرایی می‌شوند.

وی همچنین یکی از شیوه‌های خاص عزاداری این ایام را مراسم سنگ زنی در روستای کهن آباد دانست و گفت: در این روش سنتی، عزاداری با در دست گرفتن دو چوب در اندازه کف دست و زدن آنها به یکدیگر همگام با نوحه مداح صورت می‌گیرد. در این شیوه عزاداران به جای زدن بر سینه دو چوب‌(سنگ) دستان خود را در حالت تک ضرب و سه ضرب بر هم می‌زنند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان ادامه داد: در شهر گرمسار و برخی دیگر نقاط در روز عاشورا نمادی از حرکت کاروان اسرا نمایش داده می‌شود. مرسوم است که برخی افراد در نقش لشکریان یزید و برخی نیز در قالب اسیران حادثه کربلا به ایفای نقش می‌پردازند.

علم بندان:

بحرالعلومی تأکید کرد: بارزترین نشانه عزاداری هر هیأت حمل علم به نشانه عزاداری در پیشاپیش جمعیت سوگوار است. علم بندان از آیین‌های ماه محرم است که در تمام نقاط شهرستان گرمسار به مانند دیگر نقاط استان با اندکی تفاوت در زمان نحوه اجرا انجام می‌گیرد، این مراسم باشور و هیجان خاصی همراه است. افراد بسیاری برای برآورده شدن حاجت خود در این مراسم شرکت نموده ودیگر اشخاصی که در سالیان گذشته حاجت روا گردیده‌اند به ادای نذر می‌پردازند، علم را با حضور عزاداران در مسجد محل با پارچه های نذری می بندند (جامه می کنند). علم چوبی به طول دو متر است که علائمی چون پنجه، طوق ‌یا چوبی به شکل افقی در رأس آن قرار می‌گیرد.

تعزیه خوانی:

وی همچنین برپایی مجالس تعزیه خوانی را از روش‌های سنتی عزاداری در شهر گرمسار و روستاهای تابعه آن دانست و خاطرنشان کرد: تعزیه خوانی در دهه اول محرم از جمله روزهای تاسوعا و عاشورا، اربعین و 28 صفر اجرا می شود. برپایی این مجالس در دیگر مناسبت های مذهبی در طول سال نیز متداول است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان افزود: در نقاطی چون کهن آباد، ریکان، قاطول، جلیل آباد، حاجی آباد و گرمسار علاوه بر تعزیه ثابت که در حسینیه ها و تکایا اجرا می‌گردد. انجام تعزیه متحرک نیز مرسوم است. بدین شکل که تعزیه خوانان همراه با دسته‌های عزاداری و در طول مسیر به ایفای نقش می‌پردازند.

بحرالعلومی ادامه داد: عزاداری سالار و سرور شهیدان در برخی از نقاط روستایی همچون دولت آباد، ده سلطان، یاتری سفلی، حسین آباد کردها، رستم آباد و امامزداه عبدالله تا چند روز پس از عاشورا ادامه می‌یابد.

‌انتهای پیام

  • یکشنبه/ ۱۱ آبان ۱۳۹۳ / ۱۰:۰۳
  • دسته‌بندی: سمنان
  • کد خبر: 93081105445
  • خبرنگار :

برچسب‌ها