مصطفی محدثی:

نوحه‌ها در شأن حضرت زینب (س) نیست

مصطفی محدثی خراسانی معتقد است با وجود مسیر رو به بهبود نوحه‌خوانی، شعرهای آیینی خوب به زبان مداحان راه نیافته و شعرهایی که مداحان برای حضرت زینب (س) می‌خوانند در شأن ایشان نیست.

مصطفی محدثی خراسانی معتقد است با وجود مسیر رو به بهبود نوحه‌خوانی، شعرهای آیینی خوب به زبان مداحان راه نیافته و شعرهایی که مداحان برای حضرت زینب (س) می‌خوانند در شأن ایشان نیست.

این شاعر آیینی در گفت‌وگو با خبرنگار ادبیات ایسنا، درباره شعرهایی که در ماه محرم از زبان مداحان اهل بیت (ع) شنیده می‌شود، گفت: چون حجم شعرهایی که این روزها در محرم خوانده می‌شود، خیلی زیاد است و با توجه به این‌که سطوح مداحان و خوانندگان نوحه‌ها، از تنوع زیادی برخوردار است، انواع و اقسام شعر با شکل‌های مختلف شنیده می شود که برخی به زعم من مناسب‌اند و برخی هم مناسب نیستند.

او در ادامه اظهار کردر: اما در مجموع حرکت شعرهای عاشورایی در سال‌های اخیر خوب بوده و مسیر رو به بهبودی را طی کرده است. این نگرانی در سال‌های پیش خیلی زیاد بود. یادم هست که استاد مجاهدی خیلی پیگیر این موضوع بودند و آقای اسرافیلی 100 رباعی در نقد شعرهایی که مداحان می‌خوانند نوشته بود.

محدثی همچنین گفت: به هر حال وضعیت نوحه‌خوانی ما ایده‌آل نیست. اشاراتی در این نوحه‌ها هست که در شأن اهل بیت (ع) نیست و باید این شعرها را نقد کرد.

او در ادامه بیان کرد: آقای فرید غزلی دارند که هیچ نقصی در این شعر نیست که سر زبان مداح‌ها نیفتد، شعر اشارات مرثیه‌یی خوبی دارد و از نظر آهنگ برای دستگاه‌های مداحی بسیار مناسب است و اشارات بسیار عزت‌مندانه‌ای دارد به نقش حضرت زینب (س) در روز عاشورا. این شعر می‌گوید: «سر نی در نینوا می‌ماند اگر زینب نبود/ کربلا در کربلا می‌ماند اگر زینب نبود/ چهره سرخ حقیقت بعد از آن توفان رنگ/ پشت ابری از ریا می‌ماند اگر زینب نبود». 20 سال است که من منتظرم این غزل را از زبان مداحی بشنوم، اما به جای غزلی این‌چنین، چیزهایی از زبان مداح‌ها می‌شنویم که در شان حضرت زینب (س) و جایگاه و نقش ایشان در عاشورا نیست.

محدثی در پاسخ به این سوال که چگونه می‌توان ارتباط میان مداحان و شاعران را بیش‌تر کرد گفت: در هر دو سو افراد آگاهی وجود دارند که به دنبال رفع این نقایص هستند و تلاش‌هایی برای تعامل میان شاعران و مداحان انجام شده و امیدوارم ما بتوانیم حاصل این تعاملات را در آیین‌های عاشورایی و مذهبی ببینیم. اما ارگان‌هایی هستند مثل مجمع شاعران آیینی یا دفتر شعر عاشورا که می‌توانند گام‌های خوبی در این حوزه بردارند، اما تا کنون اقدامات بیش‌تر فردی بوده و کم‌تر صورت سازمانی و گسترده به خود گرفته است.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱۰ آبان ۱۳۹۳ / ۰۰:۲۰
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 93081004708
  • خبرنگار :