یک کارشناس رسانه سکوت رسانهها را مقابل ناهنجاریهای با تاثیرگذاری بالای اجتماعی نادرست میخواند و مطرح میکند، این رویدادها حتما باید انعکاس داده شوند، منتهی انعکاس باید صحیح، دقیق و سریع باشد.
حسن بهشتیپور - کارشناس رسانه - در گفتوگویی با خبرنگار بخش رسانه ایسنا، در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه وظیفهی رسانهها در قبال بروز ناهنجاریهایی مثل اسیدپاشی چیست؟ مطرح کرد: از نظر من انعکاس این رویداد مهم در برخی رسانهها، به موقع و صحیح بود و این جزو رسالت یک رسانه است که به چنین مسائل و رویدادهایی بپردازد.
او ادامه داد: پرداختن رسانهها به این رویداد بزرگ، برای هوشیاری مردم و پیشگیری مسئولان از اقدامات بعدی تأثیرگذار است؛ منتهی اطلاعرسانی باید دقیق و شفاف باشد و به جنبههای مختلف موضوع توجه شود تا جو ناامنی را دامن نزنند و از طرفی به گروههای اجتماعی خاص تهمت بیجا وارد نشود.
این کارشناس رسانه در بخش دیگری از این گفتوگو عنوان کرد: رسانهها پیش از اینکه به انعکاس ناهنجاریهای اجتماعی بپردازند، باید به چند نکته توجه داشته باشند و آن اینکه در امنیت ملی، امنیت اجتماعی و به طور کلی در پارامترهای مهم جامعه، تأثیر تعیینکنندهای دارند.
بهشتیپور در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه سکوت در قبال ناهنجاریهایی همچون اسیدپاشی چقدر میتواند به جامعه آسیب بزند؟ اظهار کرد: سکوت در قبال رویدادهایی از این دست، به هیچ عنوان صحیح نیست؛ این رویدادها حتما باید انعکاس داده شوند منتهی انعکاس باید صحیح و دقیق و با سرعت باشد.
این کارشناس رسانه در ادامهی گفتوگو با ایسنا در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه نحوه پرداختن یک رسانه به این نوع ناهنجاریها چگونه باید باشد؟ مطرح کرد: در ابتدا باید خبر این رویداد منعکس شود و پس از آن رسانه با کارشناسان مربوطه این رویداد را دنبال کند؛ به عنوان مثال حتی اگر مقامات امنیتی و سیاسی جامعه و مقامات قضایی دیدگاههایی در خصوص این رویداد دارند انعکاس بدهند، از طرفی از نظر جامعهشناسی و روانشناسی این رویداد باید مورد بررسی قرار بگیرد که چرا چنین پدیدههایی در جامعه رخ میدهد.
بهشتیپور همچنین با اعتقاد بر اینکه هدف یک رسانه باید جلوگیری از تکرار چنین حوادثی در جامعه باشد، گفت: اطلاعرسانی به مردم مهم است برای اینکه جنایتکارانی که دست به چنین جنایتی میزنند توسط خود مردم شناسایی شوند.
وی در ادامه تأکید کرد: رسانه در این موضوعات میتواند پیشروباشد و تأثیر تعیینکنندهای هم داشته باشد.
این کارشناس رسانه همچنین در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه چه شرایطی پیش میآید که یک رسانه به چنین ناهنجاریهایی با هدف آگاهیبخشی میپردازد، اما رسانههای دیگر مقابل آن میایستند و آن را متهم میکنند؟ اظهار کرد: به نظر من «ایسنا» بهعنوان یک رسانه کار صحیح را انجام داد. اینکه دیگران چه میگویند البته اهمیت دارد اما در این قضیه نباید ناامید شد و باید کار صحیح را انجام داد.
او ادامه داد: در کار رسانه ممکن است خطایی هم انجام شود اما کسانی که ایسنا را مورد اتهام قرار دادهاند، برایشان سوءتفاهم پیش آمده که این رسانه از این موضوع بحق، خواسته است استفادهی نابحق کند. در حالی که انعکاس این رویداد با موضوعهای مورد نظر آنان ربطی ندارد و این رسانه خبری که مهم بوده است را به اطلاع جامعه رساند. حال این نحوهی خبررسانی ممکن است برای عدهای خوشایند نباشد. در غیر این صورت فکر نمیکنم کسی وجود داشته باشد که به خود خبر ایراد بگیرد، چون به هر حال باید اطلاعرسانی شود.
حسن بهشتیپور همچنین تأکید کرد: رسانهها با پرداختن به این ناهنجاریهای اجتماعی، بدنه جامعه را در قبال چنین ناهنجاریهایی هوشیار میکنند. از طرفی هم جنایتکاران شناسایی میشوند، هم با این نوع جنایتها مقابله میشود و هم از تکرار آنها جلوگیری میشود.
وی تأکید کرد: پرداختن به این موضوعات باید از ابعاد مختلف جامعهشناسانه، رسانهای، روانشناسی اجتماعی و روانشناسی فردی که دست به چنین کاری میزند، مورد بررسی قرار بگیرد.
بهشتیپور در پایان خطاب به رسانهها با تاکید بر لزوم ادامهدار بودن روند بازتاب چنین ناهنجاری اجتماعی گفت: پرداختن به این رویداد مهم، نباید مقطعی باشد بلکه باید در چارچوبهای علمی و آسیبشناسانه، به برطرف کردن این معضل کمک شود.
انتهای پیام