سد بختیاری، ساخت یا توقف؟

بختیاری باید ساخته شود/ایران به بلوغ سدسازی رسیده است

دومین روز از سومین همایش سد و تونل ایران با موضوع سد بختیاری، ساخت و یا توقف آغاز به کار کرد.به گونه ای که از دانشگاه تا صنعت به گفت‌وگو در این زمینه پرداختند که نتیجه آن لزوم ساخت سد بختیاری با بازنگری بود.

دومین روز از سومین همایش سد و تونل ایران با موضوع سد بختیاری، ساخت و یا توقف آغاز به کار کرد.به گونه ای که از دانشگاه تا صنعت به گفت‌وگو در این زمینه پرداختند که نتیجه آن لزوم ساخت سد بختیاری با بازنگری بود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این پنل مدیرعامل شرکت مشانیر با تاکید بر این‌که ظرفیت‌های کشور تکرارناپذیرند و ساختگاه سد دیگر تکرار نمی‌شود، گفت: سد بختیاری قطعا باید ساخته شود.

غروی تاکید کرد:‌در کشور به بلوغ سدسازی رسیده‌ایم و ظرفیت مهندسی کشور از سطح چالش‌های سد بختیاری بر می‌آید.

وی با تاکید بر این‌که سد بختیاری چالش‌های زیست محیطی و اجتماعی به دلیل عدم خسارت مخزن ندارد، گفت:‌ سد بختیاری در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد و این سد از لحاظ پدافند غیر عامل اهمیت فراوان دارد چرا که طرح‌های برقابی ونیروگاه‌های زیر زمینی برای تولید انرژی در شرایط خاص مطمئن هستند.

وجود سوء مدیریت آب در کشور

مدیر عامل شرکت بندآب نیز با تاکید بر این‌که مدیریت آب در ایران به درستی صورت نگرفته است، گفت:‌ما به مدیریت موجود اعتراض داریم کارهای سازه‌ای را خوب انجام می دهیم اما کارهای غیر سازه‌ای‌مان به خوبی انجام نمی‌شود.

عسگری با تاکید بر این‌که سد بختیاری باید مهندسی ارزش شود گفت: در وضعیت کنونی برای سد دز عمر بیشتری باقی نمانده است.

وی با تاکید بر این‌که نگاه جزیی شرکت آب و نیرو که مربوط به منابع سود سرمایه می‌شود مربوط به 11 سال پیش است در حالی که تحول به وجود آمده و فاکتورهای جدید مدنظر هستند گفت: وقتی سد می سازیم باید موارد دیگر را نیز ببینیم.

مدیر عامل شرکت بندآب افزود: باید دید که آیا برای نجات سد دز نمی توان سدهای کوچک ساخت؟‌آیا لازم است که ما رکورد سد بتنی را در دنیا بزنیم؟

عسگری خاطرنشان کرد: یک طرح 10 ساله در کشور ما به راحتی به 20 سال می رسد. بلندترین سد بتنی که تجربه‌اش در دنیا نیز وجود ندارد از اهمیت زیادی برخوردار شده و دقت زیاد می‌طلبد.

در زمینه سد بختیاری کمبود مطالعه وجود ندارد

معاون آموزشی دانشکده عمران دانشگاه صنعتی شریف با تاکید بر آزمایش‌های بی سابقه ای که در سد بختیاری صورت گرفته گفت: از لحاظ مطالعات زمین شناسی و ... کمبود مطالعه وجود ندارد و پنج مشاور ایرانی و شش مشاور خارجی از کشورهای فرانسه‌،آ‌مریکا ، سوئیس و چین روی پروژه سد بختیاری کار کرده و می کنند.

قائنیان با تاکید بر این‌که مطالعه سد بختیاری از دهه 30 آغاز شده است، گفت: نیازی نیست که به خاطر مسائل سازه‌ای از ارتفاع سد کاسته شود. در طراحی بند سده با نگاه سختگیرانه 30 گزینه براساس اطلاعات ژئوتکنیک بررسی شده است و پیشنهاد چینی ها برای ارتقا سد 315 متر بوده که به خاطر شرایط سد10 متر به آن افزوده شده است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: آنالیز پایداری جناحین سد انجام شده است و مشکلی نیز وجود ندارد.

بختیاری امنیت غذایی و تولید انرژی پاک می‌آورد

مسوول بخش مهندسی ارزش شرکت مهاب قدس با تاکید بر این‌که وقتی زمین برای کشاورزی وجود دارد، کشوری که واردکننده مواد غذایی است در صورتی از آب استفاده نکند خیانت کرده است، گفت: در صورت عدم استفاده از آب دز، آب سرریزی از سد دز بدون استفاده وارد خلیج فارس و شور می‌شود، سپس با هزینه‌های بسیار آب را برای مصرف شیرین سازی می کنیم.

جلال‌زاده با تاکید بر این‌که تولید برقابی سد کارون 3 معادل خرید سه میلیون و 657 هزار و 200 پوند گازکربنیک ، توقف 12 هزار و 800 خودرو و کاشت 93.8 میلیون اسله درخت است، گفت: تا 30 سال آینده ارزان ترین انرژی پاک، انرژی برقابی است.

وی با تاکید بر این‌که سد بختیاری دارای دو اهمیت است، گفت: با احداث سد بختیاری هم از آبی که هدر می رود استفاده می شود، ایجاد اشتغال شده و امنیت غذایی به همراه دارد و از سوی دیگر 2623 گیگاوات ساعت برق در سال تولید می‌شود که پاکی انرژی تولیدی آن معادل توقف 140 هزار خودرو است.

مسوول بخش مهندسی ارزش شرکت مهاب قدس با تاکید بر این‌که در حال حاضر در بالادست 16.7 درصد از زمین منطقه بدون کشت است گفت: در صورتی که سد بختیاری ساخته شود حجم زمین‌های غیر کشاورزی به 5.2 درصد می رسد.که این موضوع بیانگر افزایش امنیت غذایی و تولید انرژی پاک است.

جلال‌زاده با تاکید بر این‌که‌ ایران از لحاظ سدسازی به بلوغ کامل رسیده است گفت: سد کارون 4 با ارتفاع 230 متر بدون مشاور و پیمانکار خارجی طراحی واجرا شده است. ساخت سد بختیاری نیاز حاد ملی است چرا که آب بدون استفاده وارد خلیج فارس می‌شود.

وی در پایان درخواست مهندسی ارزش بختیاری را کرد.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۹ مهر ۱۳۹۳ / ۱۲:۱۵
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 93072916469
  • خبرنگار :