رشد سالانه 2.3 درصدی مصرف نفت در کشور در شرایطی که نفت در داخل کشور با قیمتی حدود 15 درصد قیمت بین المللی به فروش میرسد هزینه فرصت، افزایش تقاضا در داخل با وجود افت شدید صادرات را بسیار افزایش داده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اگرچه روند تولید و صادرات نفت خام طی سالهای گذشته نوسانات زیادی داشته اما روند مصرف با ثبات بوده و به طور متوسط طی 24 سال گذشته سالانه 2.3 درصد رشد کرده است؛ به طوری که در سال 1391 که رشد اقتصادی منفی 5.8 درصد بوده مصرف نفت افزایش یافته است.
براساس این گزارش با وجود ذخایر بسیار مناسب نفت ایران نه تنها امکان افزایش تولید طی سالهای گذشته حاصل نشده بلکه در سالهای اخیر به دلیل تشدید تحریمها و عدم سرمایهگذاری لازم تولید از کاهش برخوردار شده است، به طوری که از حدود4 میلیون و 100 هزار بشکه در سال 1384 به دو میلیون و 700 هزار بشکه در سال 1392 رسیده است.
مروری بر روند صادرات نفت خام نیز نشان میدهد که در سال 1384 صادرات به بیشترین مقدار خود طی 24 سال گذشته یعنی دو میلیون و 800 هزار بشکه رسید اما رفته رفته با نزدیک شدن به 1390 روندی کاهشی را تجربه کرد؛ به طوری که در آن سال صادرات نفت به شدت افت کرد و در سال 1392 به کمتر از یک میلیون بشکه رسید.
اما از سوی دیگر رشد تقاضای داخلی نفت فشار بیشتری بر صادرات وارد کرده است و با توجه به این که نفت به مصرفکنندگان داخلی با قیمتهایی در حدود 15 درصد قیمت بینالمللی به فروش میرسد هزینه فرصت افزایش تقاضا در داخل با وجود افت شدید صادرات بسیار افزایش یافته است.
به گزارش ایسنا، افزایش مصرف و کاهش تولید نفت خام در کشور در حالی صورت گرفته که طی سال های گذشته عراق توانسته با جذب سرمایهگذاری قابل توجه به سرعت تولید نفت خود را افزایش دهد. عربستان نیز به عنوان یکی از بزرگترین کشورهای تولیدکننده نفت خام طی سالهای 2011 و 2012 سعی کرده مانع بروز آثار کاهش صادرات نفت ایران بر بازار جهانی شود.
بنا به این گزارش، تداوم وضعیت فعلی باعث میشود که ایران رفته رفته جایگاه خود را به رقبای سنتی و تازه وارد در بازار انرژی واگذار کند و این درحالی است که با مرور زمان بازگشت به جایگاه قبلی دشوارتر خواهد بود.
انتهای پیام