دانشمندان به رهبری «پروفسور دیوید سیندول» از «نهاد اقیانوسشناسی Scripps» و دانشگاه کالیفرنیا در سندیهگو، نقشه جدیدی از بستر دریاهای زمین ارائه دادهاند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، این نقشه دو برابر دقیقتر از نسخه پیشینی است که حدود 20 سال پیش تولید شد و جزئیاتی از هزاران کوه شناسایینشده عمق اقیانوسها را ارائه میدهد. نقشه تولیدشده همچنین سرنخهای جدیدی درباره چگونگی شکلگیری قارهها در اختیار می گذارد.
دقت نقشه جدید به دلیل استفاده از ابزارهای حسگری از راه دور پیشرفته و دسترسی به دادههای ماهوارهای حاصل شده است.
این دادههای ماهوارهای از ماهواره CryoSat-2 متعلق به آژانس فضایی اروپا حاصل شدهاند که معمولا روی نظارت بر حجم یخهای قطبی متمرکز است اما به طور مداوم اقیانوسها را نیز زیر نظر دارد. ماهواره دیگر ارائهدهنده دادههای موردنیاز، Jason-1 ناسا بود که طی یک سال گذشته از ماموریت 12 سالهاش برای نقشهبرداری از میدان گرانش زمین به کار رفته است.
برای خلق نقشه جدید، دادههای این ماهوارهها با اطلاعات موجود ترکیب و از آنها برای تولید مدلی علمی استفاده شد که ارزیابیهای گرانش در بستر اقیانوسها را شکار میکند. نتیجه نهایی، نقشهای است که جزئیاتی از هزاران کوه زیردریایی را آشکارسازی میکند.
نقشه ارائهشده ابزاری جدید برای تحلیل اقیانوسها و بسترهای اقیانوسی دوردست ارائه میدهد و دیدگاههای نوینی را درباره صفحان عمق اقیانوسها در اختیار میگذارد.
این نقشه برای نخستین بار اتصالات قارهای در عرض آمریکای جنوبی و آفریقا را آشکارسازی میکند و شواهد جدیدی از شیارهای در حال گسترش بستر دریا در خلیج مکزیک را ارائه میدهد. این شیاره 150 میلیون سال پیش فعال بودهاند اما هماکنون زیر لایهای از پسماند به ضخامت 1.6 کیلومتر پنهان شدهاند.
جزئیات این دستاورد علمی در مجله Science منتشر شد.
انتهای پیام