باوجود انتقاد شدید کارشناسان علوم فضایی از روند کند تحقیقات علمی توسط مریخنورد کنجکاوی در سیاره سرخ، ناسا از این برنامه قاطعانه دفاع کرد.
به گزارش سرویس فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مأموریت 2.5 میلیارد دلاری مریخنورد کنجکاوی از اوت 2012 (مرداد 91) در نزدیکی دهانه گیل در مریخ آغاز شد؛ هدف اصلی این مأموریت، حرکت بسمت کوه شارپ و یافتن نشانههای احتمالی حیات در این منطقه است.
چندی قبل «جیم گرین» مدیر بخش علوم سیاره ای ناسا اعلام کرد که کنجکاوی در اکتشافات در منطقه Yellowknife Bay شواهدی از یک دریاچه باستانی آب شیرین در چند میلیارد سال قبل، منبع شیمیایی برای زندگی میکروبی و تمامی مواد تشکیلدهنده برای حیات را کشف کرده است.
اما اعلام این نتایج نیز نتوانست محققان را قانع کند؛ کارشناسان معتقدند که با گذشت بیش از دو سال از آغاز مأموریت «کنجکاوی» در سیاره سرخ، هنوز نتایج قابل توجهی بدست نیامده است.
در بین هفت مأموریتی که در قالب بررسی عملکرد طرحهای جاری ناسا توسط کارشناسان علوم فضایی به سرپرستی «کلایو نیل» از دانشگاه نوتردام مورد بررسی قرار گرفت، مأموریت مریخنورد کنجکاوی در رتبه آخر قرار گرفت.
تخصیص بیش از حد منابع مالی به این پروژه و نادیده گرفتن طرحهای قدیمی، عدم شفافیت در خصوص دستاوردهای مریخنورد طی دو سال حضور در مریخ، تنبلی در انجام نمونهبرداری از سنگ های مریخ و نداشتن تمرکز علمی کافی، بخشی از انتقاداتی است که از سوی کارشناسان به این مأموریت «کنجکاوی» وارد شده است.
به گفته کارشناسان، افزایش تعداد مأموریتهای حفاری در نمونه سنگهای مریخ و کاهش مسیرپیمایی مریخ نورد میتواند تاحدودی بودجه 59 میلیون دلار تخصیص داده شده برای سال جاری میلادی را توجیح کند.
پروفسور «جان گروتسینگر» از محققان ارشد پروژه کنجکاوی ضمن اشاره به انتقادات وارده از سوی هیئت کارشناسی عنوان کرد: گفته می شود که انجام هشت مرحله حفاری در دوره مالی پیش رو برای مأموریتی با این میزان بودجه بسیار کم است، اما باید توجه داشت که حفاری خطرات خاص خود را به همراه دارد.
به گفته «گروتسینگر»، مته حفاری مریخنورد بعنوان یک ابزار علمی- تحقیقاتی بسیار مهم، مانند سایر تجهیزات دارای طول عمر محدودی است و برای محافظت از آن باید نمونه سنگ با دقت و وسواس انتخاب شده و میزان حفاریها نیز محدود باشد.
«گرین» نیز با اشاره به مأموریتهای جاری ناسا از جمله فضاپیمای کاسینی در مدار زحل، مدارگرد ماه و سایر مأموریتهای مریخ خاطر نشان کرد: باوجود تمامی انتقادات مطرح شده، آنچه برای ما مهم است، حرکت رو به جلو و پیگیری مستمر تحقیقات است؛ در خصوص مأموریت کنجکاوی نیز، مریخنورد وارد فاز تازه و پیشرفتهای از مطالعات در کوه شارپ شده است.
انتهای پیام