دانشمندان، انسانشناسان، باستانشناسان و جراحان اعصاب روسی به دنبال بازخلق تکنیکهای جراحی مغز در 2300 سال پیش هستند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، آنها این عمل را پس از کشف جمجمههایی در کوههای آلتای سیبری انجام میدهند که متعلق به قبیله باستانی Pazyryk بودهاند. مردمان این قبیله نخستین بار توسط هردوت، مورخ یونانی، و در قرن پنجم پیش از میلاد به تاریخ معرفی شدند.
جمجمه مومیاییهای کشفشده در پرمافراستی با ارتفاع 2500 متری در کوههای آلتای حفظ شده بودند و این مومیاییها دارای متعلقات و تعدادی از بهترین خالکوبیهای باستانی بودند که تاکنون در جهان دیده شدهاند.
دو جمجمه باستانی شواهد آشکاری از بهبودی را پس از متحملشدن فرآیندی موسوم به «متهکاری» (trepanation) نشان میدهند. متهکاری، نوعی درمان پزشکی باستانی با ریسک بالا بوده که به افرادی که از ترومای سر رنج میبردند، اعمال میشد. در این شیوه، حفرهای در جمجمه ایجاد میشد که این مشکلات را درمان میکرد و به ویژه فشار جمجمه را به هنگام ایجاد تورم سر در اثر سقوط یا بیماری تسکین میبخشید. این شیوه اشتباها برای درمان مشکلات سیستم عصبی نیز به کار رفته است.
امروز این روش هنوز هم به برای درمان هماتوم اپیدورال و سابدورال یا به عنوان درمانی در جراحی چشم مانند پیوند قرنیه به کار میرود.
محققان هماکنون این دو جمجمه باستانی را به کمک یک رایانه اسکن کردهاند. در این میان جمجمه سومی نیز وجود دارد که متعلق به یک زن بوده و این زن در طول جراحی مغزی همزمان با جراحیهای انجامشده روی دو جمجمه دیگر جان باخته است.
دانشمندان همچنین ردپاهایی از برنز را در تحلیل طیف جرمی و مطالعات فلورسانس پرتو ایکس در نمونههای جمجمهها یافتهاند.
با استفاده از دادههای شیوه ایجاد حفرهها در این سه جمجمه، جراحان اعصاب «مرکز جراحی عصب فدرال» روسیه هماکنون به دنبال بازخلق شیوههای جراحی هستند که پزشکان قبیله باستانی Pazyryk به کار بردهاند و دانشمندان تلاش خواهند کرد جراحیهای مغز آنها را دوباره بازخلق کنند.
جراحان اعصاب مدرن مطمئناند این نوع جراحی به وضوح پزشکی و نه نوعی تشریفات مذهبی بوده و توسط متخصصانی اجرا شده که درباره ساختار بدن انسان و بیماریهای آن دانش لازم را داشتهاند.
انتهای پیام