تیمی بینالمللی از محققان به رهبری دانشگاه کمبریج و موسسه بیوانفورماتیک اروپا (EMBL-EBI)، با تنظیم مجدد موفقیتآمیز سلولهای بنیادی پرتوان انسانی به مرحله کاملا ابتداییشان به چالشی قدیمی در زیستشناسی سلول بنیادی پاسخ گفتهاند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، سلولهای بنیادی جنینی که در اوایل رشد جنین پیریزی میشوند، قابلیت تبدیلشدن به هر نوع سلولی را دارند و تاکنون دانشمندان فقط توانسته بودند سلولهای بنیادی بزرگسال (به طور مثال سلول بنیادی کبد، ریه یا پوست) را به سلولهای بنیادی پرتوان تبدیل کنند.
به گفته دکتر «پاول برتون»، رهبر گروه تحقیقاتی EMBL-EBI و رهبر ارشد این مطالعه، معکوسکردن سلولهای موشها به وضعیت کاملا ابتدایی به امری معمول تبدیل شده اما تولید خطوط سلولی انسانی ابتدایی بسیار دشوارتر بوده است.
محققان از شیوههای قابلبرنامهریزی برای بیانکردن دو ژن مختلف به نامهای NANOG و KLF2 استفاده کردند که این دو ژن، سلولها را بازنشانی میکنند. آنها سپس با مسدودکردن گذرگاههای زیستی خاص، سلولها را ایزوله نگه داشتند و سلولهای حاصل قادر به تبدیلشدن به هر نوع سلول بزرگسالی بودند و از لحاظ ژنتیکی نیز عادی بودند.
این مطالعه نشان داد که برای دستیابی به پرتوانی واقعی اساسی و پایه در سلولهای انسانی میتوان ساعت را به عقب کوک کرد. کشف صورتگرفته همچنین امیدهای جدیدی را پیش روی پزشکی پیوند میگذارد و سلولهای تنظیم مجدد شده میتوانند پیشرفت مهمی در کاربردهای سلول بنیادی انسان مانند غربالگری سلولهای بیماران خاص را موجب شوند.
جزئیات این مطالعه در مجله Cell منتشر شد.
انتهای پیام