معاون سازمان حفظ نباتات کشور گفت: با توجه به اجرای برنامه جدید ثبت و واردات سموم در راستای افزایش تولید محصولات کشاورزی و افزایش بهرهوری آب، تا حدود یک سال آینده، واردات سموم بی کیفیت ممنوع میشود.
یحیی ابطالی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) اظهار کرد: در جوامع کشاورزی خسارت عوامل و استرسهای طبیعی از جمله آفات، بیماریها، علفهای هرز و ... به طور متوسط از حدود 24 درصد تا 42 درصد متفاوت است که اگر راهکاری پیدا کنیم که این میزان خسارت کاهش یابد در واقع میزان تولید محصولات کشاورزی افزایش یافته و بهرهوری آب در تولید این محصولات نیز بیشتر میشود.
وی افزود: اگر بهترین بذر، کود، سم و نهاده را برای تولید محصولی به کار ببریم اما به عنوان مثال در تولید گندم آفت سن یا در تولید میوه زیتون یا مرکبات آفتی مانند مگس رخ دهد همه زحمتهای کشیده شده هدر میرود؛ به عبارت دیگر کارآیی آب و میزان آن به میزان تولید محصول در واحد سطح برمیگردد که اگر بتوانیم از یک واحد آب و خاک تولید بیشتری داشته باشیم در واقع بهرهوری آب در همان واحد افزایش دادهایم.
معاون فنی سازمان حفظ نباتات با بیان اینکه برای افزایش کارآیی آب در جهان مدیریت و کاهش عوامل خسارتزا و آفات یکی از بهترین راهکارهاست، گفت: اگر بتوانیم با برنامههای پیش آگاهی و مدیریت درست آفات ،بیماریها و علفهای هرز جلوی طغیان عوامل خسارتزا را بگیریم در واقع تولید آب کردهایم.
ابطالی اظهار کرد: در سالی که مانند سال پیش روی زراعی به عنوان سال خشک مطرح میشود در فیزیولوژی و بیولوژی آفت، تغییراتی حاصل می شود. از سوی دیگر گیاه با قرار گرفتن در استرس ضعیف میشود. در این شرایط که گرما و خشک فصلی را داریم سیکل دوره زندگی آفت کوتاه میشود و در عوض تعداد و جمعیت آفات افزایش می یابد که در نتیجه اگر مدیریت مناسبی صورت نگیرد خسارت در مزرعه افزایش یافته و در بسیاری از موارد حتی انجام عملیات زراعی (برداشت محصول) برای کشاورز نیز صرفه اقتصادی ندارد و این دقیقا به معنی هدر رفتن همه منابع پایه تولید از جمله خاک،آب و ... است. گرچه در حال حاضر در شرایط خشکسالی قرار داریم اما نباید اجازه دهیم میزان پتانسیل موجود تولید محصولات کشاورزی کاهش پیدا کند.
وی اظهار کرد: در گذشته روند ثبت سموم در کشور پس از آزاداسازی آن با نام ژنومیک اتفاق میافتاد که این نوع ثبت یک ویژگی داشت و آن این بود که 35 شرکت یک نوع سم را برای یک بیماری یا آفت وارد می کردند در حالی که 45 نوع سم وجود داشت اما در برنامه پیش روی سازمان حفظ نباتات در سال زراعی جاری درصدد هستیم ثبت سم و واردات آن با نام تجاری واردکننده و شرکت مورد نظر صورت گیرد.
معاون فنی سازمان حفظ نباتات افزود: در این شرایط جدید هر شرکتی با نام خودش سم وارد شده توسط خودش را ثبت میکند و ردیابی آن راحتتر میشود؛ بنابراین اگر سمی در این چرخه بی کیفیت باشد واردکننده مورد نظر دیگر اجازه حضور در این بازار را نخواهد داشت و واردات سموم بی کیفیت خود به خود ممنوع میشود.
ابطالی گفت: از سوی دیگر مقادیر تولیدکننده تکنیکال سم ثبت میشود و آنهایی که کارایی لازم را نداشته باشند نیز از رده خارج میشوند.
انتهای پیام