آغاز نخستین آزمایش بالینی درمان با سلول‌های بنیادی القا شده

یک ژاپنی مبتلا به بیماری شدید چشم نخستین فردی خواهد بود که با سلول‌های بنیادی القا شده شبیه‌جنینی مورد درمان قرار خواهد گرفت.

یک ژاپنی مبتلا به بیماری شدید چشم نخستین فردی خواهد بود که با سلول‌های بنیادی القا شده شبیه‌جنینی مورد درمان قرار خواهد گرفت.

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، سلول‌های بنیادی القا شده شبه‌جنینی (IPSc) که هشت سال پیش برای نخستین‌بار تولید شدند، مانند سلول‌های بنیادی جنینی از پتانسیل لازم برای تبدیل شدن به هر نوع بافت در بدن برخوردارند.

سلول‌های بنیادی القا شده (IPSc) ویژه هستند، چرا که از سلول‌های جنینی ساخته نشده‌اند؛ برعکس از سلول‌های پوست گرفته شده و از طریق اصلاح کردن به وسیله برخی ژن‌ها، مرحله زندگی سلولی معکوس شده و به حالت سلول بنیادی باز می‌گردد. این بدان معناست که پزشکان می‌توانند سلول‌های بنیادی القا شده شبه‌جنینی را با استفاده از سلول‌های بدن خود بیمار تولید کنند که خطر پس زدن را به حداقل می‌رساند.

بیمار ژاپنی که نخستین آزمایش بالینی درمان با سلول‌های بنیادی القا شده بر روی وی انجام خواهد شد، به بیماری دژنراسیون ماکولا - بیماری تخریب‌کننده سلول‌های حساس به نور در شبکیه چشم - مبتلا است؛ این بیمار پیش از این تحت درمان با استفاده از سلول‌های بنیادی جنینی نیز قرار گرفته بود.

البته درمان با سلول‌های بنیادی با خطر ایجاد تومور همراه است، اما محققان مرکز تحقیقات ریکن (RIKEN) تأکید می‌کنند که روش درمانی آنها منجر به رشد تومور در موش‌ و میمون نشده است.

انتظار می‌رود که با انجام نخستین آزمایش بالینی سلول‌های بنیادی القا شده شبه‌جنینی بر روی انسان، مسیر برای توسعه روش‌های درمانی جدید هموار شود.

نتایج این مطالعه در مجله Nature News منتشر شده است.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۲ شهریور ۱۳۹۳ / ۰۰:۱۱
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 93062212680
  • خبرنگار : 71452