مدیر هماهنگی دفتر یونسکو در تهران قاچاق اموال فرهنگی را با سایر جنایتها در دنیا یکی دانست و قاچاق آثار تاریخی را از مصادیق جرایم سازمانیافته تلقی کرد.
به گزارش خبرنگار سرویس میراث فرهنگی ایسنا، استر لاراش اظهار کرد: تا پایان سال 1960 و اوایل سال 1970 میلادی دزدیهای زیادی در موزهها و محوطههای باستانشناسی، بخصوص در کشورهای جنوبی رخ داده و کشورهای شمالی نیز اشیایی را که غیرقانونی به کشورشان وارد شده بود، به مزایده میگذاشتند. در این فضا کنوانسیون منع قاچاق آثار تاریخی مطرح شد.
او برداشتن قدمهای مناسب برای جبران و بازگشت هر نوع اثر قاچاق را از جمله تمهیداتی دانست که با مطرح شدن کنوانسیون جلوگیری از قاچاق آثار تاریخی اجرایی شد و ادامه داد: فلسفهی وجودی یونسکو و اهمیت آن، در هیچ زمانی بیش از امروز روشن نبود.
لاراش با بیان اینکه با دانستن وضعیت آثار تاریخی کشورهایی مانند عراق و سوریه در چند سال گذشته شوکه شدم، اظهار کرد: از خاورمیانه و خاور نزدیک، گزارشهایی داشتیم که بهطور عمدی، آثار تاریخی تخریب میشوند. مهمترین کشور در این سالها، عراق و سپس آن، سوریه بود. به همین دلیل، یونسکو در نامهای به اینترپل همهی کشورها، از آنها خواست تا بهشدت مراقب آثار تاریخی و اشیایی باشند که از سوریه به آنجا میرسد.
او حفاظت از اموال فرهنگی را یک بخش قابل تأمل برای انسجام اجتماعی در کشورها دانست و تأکید کرد: ما همه از تبادل اطلاعات و اشیا، حمایت میکنیم. اینگونه موارد نباید در سطح خرید و فروش تقلیل یابد، چون تاریخ و حافظهی جمعی یک ملت میتواند مورد دستبرد قرار گیرد.
مدیر هماهنگی دفتر یونسکو در تهران با یکی دانستن قاچاق اموال فرهنگی با سایر جنایتها، ادامه داد: باید سازمانهای غیردولتی و واحدهای پلیس برای حفاظت از آثار تاریخی، به کشورها کمک کنند. پس از کنوانسیون سال 1970 پیشرفت زیادی در این زمینه حاصل شد، بهگونهای که 127 کشور از نظر فرهنگی به این کنوانسیون پیوستند.
او در بخش دیگری از سخنانش، استفاده از فضای مجازی و اینترنت را یکی از عوامل تحول در تجارت قاچاق آثار تاریخی دانست و گفت: برخی آثار مذهبی - تاریخی در بازارهای سیاه دنیا به فروش میرسند. به همین دلیل، تأکید میکنم که لازم است تمام کشورهای عضو این کنوانسیون به مبارزه با قاچاق آثار تاریخی بپردازند.
وی بیان کرد: کمیتهی فرعی این کنوانسیون در سال 2013 با تقویت آن تلاش کرده است، از کنوانسیون بهعنوان یک ابزار پایش استفاده کند.
لاراش که امروز در سمینار «نقش جامعه مدنی در مقابله با قاچاق اموال فرهنگی» در مجموعهی فرهنگی - تاریخی نیاوران سخن میگفت، افزود: ایران تاریخ، پیشینه و فرهنگ خاصی دارد و تا کنون موفق شده است، 17 محوطهی تاریخی و ارزشمندش را در فهرست میراث یونسکو به ثبت برساند. بنابراین اهمیت دارد که این میراث برای نسلهای آینده حفظ شود.
انتهای پیام