درد دل‌هایی که نقشه راه «برنامه ششم» شدند

نشست ترسیم افق سیاست‌های میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در برنامه‌ی ششم توسعه در حالی برگزار شد که درد دل‌ها، انتقادها و انتظارها جای هم‌افزایی‌ها، سیاست‌گذاری و پیشنهادهایی را که قرار بود نقشه‌ی راهی برای این برنامه باشد، گرفت.

نشست ترسیم افق سیاست‌های میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در برنامه‌ی ششم توسعه در حالی برگزار شد که درد دل‌ها، انتقادها و انتظارها جای هم‌افزایی‌ها، سیاست‌گذاری و پیشنهادهایی را که قرار بود نقشه‌ی راهی برای این برنامه باشد، گرفت.

به گزارش خبرنگار گردشگری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این نشست که رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، معاونان سرمایه‌گذاری، گردشگری، میراث فرهنگی و مدیریت توسعه، رییس پژوهشگاه و جمعی از نمایندگان تشکل‌های مردم‌نهاد و بخش خصوصی در آن حضور داشتند، جمعی به نمایندگی از بخش‌های گردشگری و صنایع دستی اظهاراتی را به‌عنوان افقی که باید در برنامه‌ی ششم توسعه ترسیم شود، بیان کردند.

این نشست بدون آن‌که در آن، برنامه‌های چهارم و پنجم توسعه بررسی و آسیب‌شناسی شود، ادامه پیدا کرد و نمایندگان تشکل‌های مردم‌نهاد، بیشتر اظهارات‌شان را به بی‌توجهی‌هایی صورت‌گرفته نسبت به عملی نشدن وعده‌های رییس سازمان درباره‌ی «ایجاد خانه تشکل‌های مردم‌نهاد» اختصاص دادند و حتی برخی از آن‌ها درخواست کردند که این موضوع در برنامه‌ی ششم توسعه لحاظ شود.

مسعود سلطانی‌فر - رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری - در پاسخ به این انتقادها، گفت: ایجاد خانه‌ی تشکل‌ها را قول دادیم، مکان آن هم آماده است و بعد از سفر هیئت دولت به مشهد، این خانه، اتاق یا مجموعه برای تشکل‌ها، بهره‌برداری می‌شود.

در ادامه‌ی این نشست، یکی دیگر از نمایندگان تشکل‌های مردم‌نهاد در بخش گردشگری علاوه بر این‌که درخواست کرد، از تشکل‌ها حمایت مالی و معنوی شود، به حراج خانه‌های تاریخی اشاره‌ای کرد و خواست تا جلوی حراج هویت تاریخی کشور گرفته شود.

جمالی با اشاره به پذیرا نبودن برخی بخش‌های این سازمان از بخش خصوصی و تشکل‌های غیردولتی، بیان کرد: معاونت سرمایه‌گذاری در میان سایر معاونت‌های این سازمان، تنها بخشی است که درهایش همیشه روی تشکل‌ها باز بوده است.

حسین بختیاری - نماینده‌ی تشکل‌های صنایع دستی - نیز در این فرصت با یادآوری این‌که در برنامه‌های چهارم و پنجم توسعه به صنایع دستی بی‌توجهی شده است، ضرورت‌هایی را درباره‌ی ارتقای سهم صنایع دستی در تولید ناخالص ملی، ارتقای سهم آن در سبد صادرات غیرنفتی و مصرف داخلی،‌ حفظ رشته‌های موجود و احیای رشته‌های منسوخ‌شده، حفظ اشتغال، تشویق بخش خصوصی برای ایجاد بازارچه و شهرک، جذب همکاری‌های بین‌المللی، توسعه‌ی مراکز علمی و دانشگاهی و شناخت بازارهای جهانی خاطرنشان کرد و افزود: این موارد باید در برنامه‌ی ششم توسعه لحاظ شود.

او سپس به کمبودهای این بخش اشاره کرد و گفت: نبود حمایت‌های لازم از صنایع دستی مانند پرداخت تسهیلات بانکی، نظارت مستمر، بسته‌بندی، قانون حمایت از مالکیت معنوی و معافیت‌های مالیاتی،‌ چالش‌هایی است که باید به آن‌ها سریع‌تر پرداخته شود.

همچنین رییس جامعه‌ی راهنمایان تور در سخنانی درخواست کرد که راهنماها در برنامه‌ی ششم توسعه حتما لحاظ شوند و آموزش‌های این حوزه، کاربردی و فراتر از سطح کلاسیک و کتاب شود.

در ادامه‌ی این نشست، برزگر - یکی دیگر از نمایندگان تشکل‌های مردم‌نهاد - این تذکر را داد که متأسفانه نشستی که باید در آن، افق کاری ترسیم می‌شد به فضایی برای درد دل کردن تبدیل شده است.

او خطاب به مسوولان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: حالا که این همه درد دل و انتظارات را می‌شنوید، مکانیزمی را طراحی کنید تا فرصت‌هایی از این دست فراهم شود و شما در جریان مشکلات قرار گیرید.

برزگر در ادامه اظهار کرد: گردشگری مشکلات زیادی دارد؛ اما بیشترین مشکل ما به سایر سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها مربوط می‌شود و باید این موضوع در برنامه‌ی ششم لحاظ شود تا همه‌ی دست‌اندرکاران گردشگری به‌صورت راهبردی و هماهنگ وارد عمل شوند.

ایمانی - نماینده‌ی کانون بازنشستگان این سازمان - هم از فرصت موجود استفاده و از رییس سازمان درخواست کرد که بازنشستگان را هم در برنامه‌ی ششم توسعه در نظر بگیرند.

به گزارش ایسنا، بیشترین موضوعی که در این نشست به آن پرداخته شد، گردشگری بود؛ برخی سخنران‌ها به‌خاطر نامتوازن بودن موضوع بحث‌ها، اعتراض‌هایی را مطرح کردند. مجری نشست نیز توضیح داد:‌ سخنرانی‌ها براساس اعلام آمادگی و ثبت نام تشکل‌ها برای صحبت کردن تنظیم شده بود و سیاستی در کار نبوده است.

«میراث فرهنگی» تنها بخش منفعل این نشست بود که نماینده‌ای از این حوزه در میان حاضران نبود تا پیشنهادهایی را درباره‌ی برنامه‌ی ششم توسعه ارائه کند.

سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای نخستین‌بار است که در تنظیم برنامه‌ی توسعه‌ی پنج ساله، از نظرها و پیشنهادهای تشکل‌های مردم‌نهاد و بخش خصوصی استفاده می‌کند، البته انتظار می‌رفت تشکل‌های مرتبط نیز از فرصت پیش‌آمده استفاده‌ی لازم را ببرند، چون نه‌تنها در زمان اجرای برنامه‌ی چهارم توسعه، سه حوزه‌ی گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی مورد غفلت قرار گرفتند، بلکه در برنامه‌ی پنجم توسعه نیز این حوزه‌ها اصلا لحاظ نشدند.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۱ شهریور ۱۳۹۳ / ۱۱:۲۵
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 93061106526
  • خبرنگار : 71021