محققان برای نخستین بار بلایی را که مصرف کوکائین بر روی جریان خون در مغز میآورد، نشان دادهاند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، تیمی از محققان دانشگاه استونی بروک در نیویورک و موسسههای ملی بهداشت آمریکا یک روش مبتنی بر لیزر را برای اندازهگیری چگونگی مختل کردن جریان خون مغز موشها توسط کوکائین ابداع کردند.
تصاویر بدست آمده توسط این روش برای اولین بار بطور واضح و مستقیم نشان داد که مصرف این ماده مخدر چگونه بر مغز تاثیر میگذارد.
این دستاورد بزرگ میتواند به پزشکان و محققان در درک بهتر تاثیرات مواد مخدر بر مغز کمک کرده و شاید بتواند در ارتقاء جراحیهای سرطان مغز و مهندسی بافت و همچنین گزینههای درمانی بهتر برای بازپروری معتادان به مواد مخدر مورد استفاده قرار بگیرد.
مواد مخدری مانند کوکائین میتوانند منجر به خونریزی مانند آنوریسم و سکته مغزی شوند اما جزئیات دقیق تاثیر آنها بر روی رگهای خونی مغز تا کنون ناشناخته باقی مانده که بخشی به دلیل محدود بودن ابزارهای تصویربرداری کنونی است.
اما محققان با استفاده از روشهای جدید و ارتقاء یافته خود توانستند بطور دقیق تاثیرات کوکائین را بر رگهای خونی ریز در مغز موشها مشاهده کنند.
این تصاویر نشان دادند که پس از 30 روز تزریق مزمن یا حتی تزریقات حاد مکرر، کاهش چشمگیری در سرعت گردش خون بوجود میآید. محققان برای نخستین بار توانستند ایسکمی خرد ناشی از کوکائین را شناسایی کنند که در آن گردش خون متوقف میشود.
دانشمندان روش دیگری موسوم به توموگرافی انسجام نوری داپلر(ODT) را ابداع کردند که در آن، نور لیزر به سلولهای خونی برخورد کرده و بازتابیده میشود.
آنها با اندازهگیری تغییر در فرکانس نور بازتابی توانستند سرعت جریان خون را تعیین کنند.
به گفته محققان، این روش میتواند میدان به ارائه دید وسیع با وضوح بالا بپردازد. روش ODT میتواند یک الی 1.5 میلیمتر زیر سطح را مشاهده کند بنابراین در حال حاضر تنها بر روی حیوانات کوچکتر قابل استفاده است، اما به ادعای محققان، میتوان از آن در زمان جراحی مغز که جمجه سر باز شده، برای کمک به جراحی تومورها بهره برد.
نتایج این پژوهش در مجله Optical Society منتشر شده است.
انتهای پیام