دانشمندان معتقدند بوزون هیگز ممکن است مسؤول تورم و شکلگیری جهان مدتی کوتاه پس از بیگبنگ (انفجار بزرگ) بوده باشد.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، «فدر بزروکوف» از موسسه تحقیقاتی RIKEN–BNL و «میخائیل شاپوشنیکف» از «موسسه فناوری فدرال سوئیس» در لوزان معتقدند میان جهانی که در شتابدهندههای ذرات در حال بررسی است و نخستین لحظات وجود کیهان ارتباط وجود دارد.
جهان با انفجاری موسوم به «بیگبنگ» به وجود آمد و از آن زمان تاکنون در حال انبساط بوده است. این انبساط به شکلی تعادل یافته که شکل جهان مسطح و غیر خمیده بوده و این امر فقط با توزیع بسیار ویژه تراکم ماده امکانپذیر است.
ترکیب بوزون هیگز و ذرات بنیادی دیگر، جرم را ارائه میدهد و بر اساس مطالعه جدید، در نخستین لحظات جهان، ترکیب میدان هیگز و گرانش، انبساط جهان را تسریع بخشیده است. در این جا یکی از پارامترهای مهم برای این جفتبودن، جرم بوزون هیگز است.
محققان برخورددهنده بزرگ هادرونی در سرن نشان دادهاند جرم بوزون هیگز به ارزش بحرانی که دو نوع جهان ممکن را از یکدیگر جدا میکند، بسیار نزدیک است. یکی از این جهانها، جهان ثابتی است که ما میشناسیم و دیگری جهانی است که به طور بالقوه بیثبات است.
دانشمندان دریافتهاند جرم بوزون هیگز به این مرز بحرانی نزدیک بوده و این امر دارای اثری مهم بر تورم کیهانی است. بر اساس مطالعه جدید، زمانی که جرم بوزون به این مرز نزدیک میشود، امواج گرانشی انفجار بزرگ به شدت افزایش مییابند. تصور میشود بیگبنگ امواج گرانشی زیادی خلق کرده باشد که مانند شیارهایی در فضا و زمان عمل میکنند.
انتهای پیام