نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، با بیان این که « کار با آژانس را همچنان ادامه میدهیم» گفت: 5 اقدام دیگر مورد توافق با آژانس در دستور کار است که آنها را اجرا میکنیم.
به گزارش خبرنگار ایسنا، رضا نجفی، نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی عصر دوشنبه در همایش یک روزه "واکاوی روند پیشبرد سیاست هستهای در دولت یازدهم" افزود: ممکن است نتوانیم طبق زمانبندی از قبل اعلام شده برای 5 اقدام که تا سوم شهریور بوده است، اقدامات را اجرایی کنیم.
نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ادامه با اشاره به سیاست مبتنی بر « تعامل سازنده دولت یازدهم» گفت: این تعامل در مذاکرات با قدرتهای بزرگ در چارچوب مذاکرات هستهای باید عملیاتی میشد؛ چنانکه از همان ابتدا این تعامل به طور گسترده شروع و در نهایت به مذاکرات ژنو منجر شد. در آن مقطع ما با آژانس و بر روی سند رویکرد ساختاری اختلافات اساسی داشتیم.
وی افزود: از جمله این اختلافها این بود که آژانس حاضر نبود هیچ سندی را به ما نشان دهد یا ارائه کند. البته موضوعات دیگری نیز بود که اختلاف بر سر آنها وجود داشت و بنبست ایجاد کرده بود.
وی با بیان اینکه در همین مقطع مذاکره با 1+5 شروع شده و لازم بود با یک اقدام ابتکاری که همزمان مواضعمان را حفظ کند کار با آژانس را ادامه دهیم، افزود: ایران پیشنهادی را به عنوان اقدام عملی ارائه کرد که بر اساس آن به جای گفتوگو و مذاکره عملا کار را آغاز کردیم که البته همان هم به یک چارچوب نیاز داشت که به تفاهم میان دوطرف در آبانماه 1392 منجر شد.
نجفی همچنین عناصر این تفاهم را که با عنوان «چارچوبی برای همکاری» مطرح میشود برشمرد و گفت: یکی از موارد این بود که ما به موضوعاتی میپرداختیم که در گذشته روی آن کار نشده باشد. همچنین باید مراتب اطلاعات امنیتی ما حفظ و اقدامات گام به گام انجام شود. همچنین ما در این تفاهم اتهامات علیه ایران تحت عنوان «ابعاد احتمالی نظامی» را نپذیرفتیم.
این دیپلمات ایرانی اظهار کرد: با شروع اقدامات عملی که از مسائل کنونی و جاری شروع شد فضای مثبتی به وجود آمد و در همین فضا مذاکرات سیاسی پیش رفت و به فاصله کوتاهی بعد از آن توافق ژنو حاصل شد.
نجفی همچنین با بیان اینکه بعد از شش اقدام اول، هفت اقدام دیگر مورد توافق قرار گرفت و اجرا شد افزود: یکی از هفت اقدام مربوط به مسائل گذشته یعنی چاشنیهای ایمن انفجاری بود که البته قبلا هم در اینباره مذاکره شده بود؛ اما مذاکره درباره آن در مقطعی قطع شده بود و ما همان مذاکرات را ادامه دادیم.
وی اضافه کرد: سوال آژانس این بود که این چاشنیهای دو منظوره برای چه مصارفی استفاده شده اما متاسفانه اسناد متقنی در این باره به ما ارائه نمیکرد. از نظر ما آژانس برای ارائهنکردن این اسناد تحت فشار بیرونی بود. پس از آن ما برای اجرای 5 گام دیگر با آژانس توافق کردیم اما با توجه به اختلاف نظری که بر سر چاشنیها وجود داشت این اقدامات را اجرا نکردیم تا اینکه پذیرفتند این موضوع را به نحوی ببندند و سفر آمانو همزمان با همین مساله بود.
نماینده ایران در آژانس خاطرنشان کرد: ما بر روی موضوعاتی که منطقی و قابل کار باشد همکاری میکنیم، در عین حال که میخواهیم ابهامات به طور کامل رفع شود.
وی همچنین با اشاره به بیانیه یوکیا آمانو در سفر اخیرش به تهران اظهار کرد: از نظر ما بیانیه مطبوعاتی آمانو سندی قابل استناد است و توضیحاتی که مدیر کل آژانس ارائه کرد نشان میدهد استفاده چاشنیها در صنعت نفت و گاز ایران بوده است.
وی در ادامه با بیان اینکه « یکی از خواستههای آمانو این بود که به ایران بیاید و با رییس جمهور دیدار و بر تعهد آژانس بر ادامه همکاریها در چارچوب تفاهم آبانماه سال گذشته تاکید کند» گفت: آمانودر بیانیهاش هم اعلام کرد که از این سفر راضیست.
نجفی گفت: معتقدم با فضای مثبتی که هنوز وجود دارد زمینه برای مذاکرات سیاسی فراهم است.
وی یک بار دیگر تاکید کرد که اتهامات مطرح شده علیه ایران که از جمله سوالات آژانس است بیاساس است و « حتی آنها یک برگ سند هنوز در این رابطه به ما ارائه نکردهاند. آنچه هست اطلاعات سرویسهای جاسوسی غربی است که به آژانس داده شده و مستند نیست.»
وی افزود: ما سعی داریم در عین حفظ اصول خود اتهامات را یک به یک رفع کنیم و خوشحالیم که در گام اول یکی از موضوعات کلیدی را (چاشنیهای ایمن انفجاری) به نحو معقول و مستند به آژانس اثبات و حل کردیم.
این عضو تیم مذاکرهکننده کشورمان با اشاره به برخی درخواستهای آژانس گفت: همانطور که رییس جمهور روز گذشته اعلام کردند برنامه موشکی ایران غیرقابل مذاکره است. ما این را به 1+5 و آژانس گفتهایم که وارد این حوزهها نخواهیم شد؛ چرا که صنایع دفاعی خط قرمز ماست.
انتهای پیام