مطالعه صورت گرفته توسط محققان آمریکایی نشان میدهد، طول عمر حیوانات وابسته به توانایی آنها در بو کشیدن رایحههای مختلف است که میتواند به کشته شدن یا فرار از دست شکارچیان منجر شود.
به گزارش سرویس پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، توانایی بو کشیدن محیط اطراف، حیوان را از خطرات پیرامون آگاه ساخته و در حقیقت عامل مهم تأثیرگذار در طول عمر حیوان محسوب میشود.
مطالعه صورت گرفته توسط محققان دانشگاه هاروارد نشان میدهد، درحالیکه امکان تمرین دادن موش برای تشخیص رایحههای خاص در مخلوطهای تصادفی وجود دارد، کارآیی حیوان بطور پیوسته در مواجهه با افزایش ترکیبات پسزمینه کاهش پیدا میکند.
به گفته «ونکاتش مورتی» نویسنده ارشد این مطالعه، جریان متناوبی از اطلاعات از منابع مختلف بصورت مستمر وارد حواس ما میشوند؛ مثلا در یک محیط شلوغ که بسیاری از مردم در حال صحبت کردن با یکدیگر هستند، امکان متمرکز کردن توجه بر روی یک نفر و نادیده گرفتن صداهای اطراف وجود دارد.
در این مطالعه موشها در معرض ترکیبی از رایحههای مختلف قرار گرفتند؛ برخلاف مطالعات قبلی که عنوان میکردند، بسیاری از موجودات قادر به تمایز قائل شدن بین رایحههای منفرد نیستند، نتایج اخیر نشان میدهد که موش قادر به شناسایی رایحه هدف با دقت 85 درصد یا بالاتر است.
اما توانایی بویایی حیوان با افزایش تعداد رایحههای پسزمینه، بطور چشمگیری کاهش پیدا میکند.
برای بررسی نحوه تأثیرگذاری دو رایحه بر روی یکدیگر، از پروتئینهای فلورسنت برای نشان دادن تمامی 14 سلول عصبی تحریک شده بوسیله بو در پیاز بویایی مغز استفاده شد؛ محققان دریافتند که اگر بوهای پسزمینه یک نورون مشخص را فعال کند، توانایی تشخیص یک بوی خاص کاهش پیدا میکند.
نتایج بدست آمده در این مطالعه میتواند به توسعه سیستمهای بویایی مصنوعی با قابلیت تشخیص مواد شیمیایی خاص از میان سایر رایحههای موجود در هوا کمک کند.
نتایج این مطالعه در مجله Nature Neuroscience منتشر شده است.
انتهای پیام