/گزارش/

گودال خشت‌مال‌ها، قلب گردشگری کویر

میدان ارگ کرمان بعنوان بزرگترین میدان تاریخی استان سالها منتظر است تا با اجرای طرح گودال خشت مال‌ها به قلب گردشگری کویر مبدل شود.

میدان ارگ کرمان بعنوان بزرگترین میدان تاریخی استان سالها منتظر است تا با اجرای طرح گودال خشت مال‌ها به قلب گردشگری کویر مبدل شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه‌ی کویر، در قلب تپنده‌ی شهر کرمان(مجموعه گنجعلیخان) تاریخ ورق می‌خورد مجموعه‌ای که سالهاست به انتظار پروِژه‌ی گودال خشت مال‌ها نشسته است تا باز هم سرآمد تاریخ و سنت و فرهنگ شود پروِژه‌ای که قرار است آثار تاریخی کرمان را نجات دهد.

گودال خشت مال‌ها که از خاک آن برای تولید خشت و احداث قلعه محمود شهر کرمان استفاده شده است، پس از سال‌ها بی‌توجهی می‌خواهد در بهار بافت قدیمی شهر کرمان شکوفا شود تا قلب تپنده اقتصادی شهر کرمان شود.

در قلب مجموعه‌ی گنجعلی‌خان کرمان دو میدان بزرگ ارگ و مشتاق نقش بسزایی در تاریخ گذشته کرمان دارند میدان ارگ در کرمان از جمله میدان‌های منحصر به‌فرد کشور محسوب می‌شود این میدان را صدها حجره در برگرفته است و از چهار دروازه می‌توان وارد این میدان تاریخی شد.

هم‌چنین ورودی بزرگترین راسته‌ی بازار کشور نیز در این میدان قرار دارد میدانی مملو از حجره‌ها که با اجرای طرح گودال خشت مال‌ها می‌توانند به مکانی برای فروش صنایع‌دستی کرمان تبدیل شده تا میدان ارگ به مکانی برای قدم زدن گردشگران و لذت بردن از زیبایی‌های معماری این میدان تبدیل شود.

استاندار کرمان نیز خواستار برداشته شدن همه‌ی موانع اجرای گود خشت مال‌ها شده است «علیرضا رزم‌حسینی» استاندار کرمان در خصوص وضعیت این پروژه می‌گوید: معطل ماندن پروژه‌ گود خشت‌مال‌ها تبعات اجتماعی در پی دارد از این‌رو باید موانع باقی‌مانده در مسیر این پروژه هرچه سریع‌تر برطرف شود تا اجرای پروژه سرعت بیش‌تری بگیرد.

وی پروژه‌ی ساماندهی منطقه‌ی گودال خشت مال‌ها را طرحی ماندگار برای استان کرمان برمی‌شمرد و می‌گوید: با هرگونه سنگ‌اندازی در مسیر این پروژه به شدت برخورد می‌شود.

معاون عمرانی استاندار کرمان نیز در خصوص وضعیت این پروِژه می‌گوید: پروژه‌ی گود خشت‌مال‌ها از سال 89 تاکنون مشکلات زیادی در مسیر خود داشته که عمده‌ مشکلات برطرف شده است.

«جواد کامیاب» مهم‌ترین مشکل بر سر راه اجرای این پروژه را ضوابط میراث فرهنگی می‌داند و می‌افزاید: با برگزاری نشست‌های متعدد در کرمان و تهران با در نظر گرفتن برخی ضوابط میراث و تعدیل نقشه‌ها، نظر میراث فرهنگی اخذ شد.

وی مشکل بعدی را وجود تأسیسات زیربنایی از جمله برق، آب، گاز و مخابرات خاطرنشان می‌کند و می‌افزاید: با کمک دستگاه‌های اجرایی خطوط انتقال این تأسیسات نیز جمع‌آوری شده است.

وی با تأکید بر لزوم حمایت از شهرداری کرمان برای جذب سرمایه‌های داخلی و خارجی ادامه می‌دهد: باتوجه به این‌که اراضی این پروژه از ریزدانه‌ها تشکیل می‌شد و شهرداری طبق تعهداتش باید اسناد اراضی را تجمیع و در اختیار سرمایه‌گذار قرار می‌داد هم‌اکنون بخشی از تعهدات شهرداری در خصوص تجمیع اسناد اراضی انجام شده و بقیه‌ی اراضی تصمیم لازم اتخاذ شد تا در مدت محدود این مشکل نیز برطرف شود، ضمن این‌که سرمایه‌گذار نیز متعهد شد به اجرای فاز یک پروژه سرعت بیشتری ببخشد.

پروژه‌ی گود خشت مال‌ها از 15 سال پیش در چارچوب پروژه‌ای به نام برج هزار کلید خورد اما خیلی زود بعلت عدم توجیه اقتصادی متوقف شد اما حالا شهرداری کرمان در ادامه‌ی طرح بهار بافت قدیم شهر کرمان بار دیگر با جذب سرمایه‌گذار خارجی این پروژه را در چارچوب یک قرار داد کلید زده است.

پس از امضای توافقنامه‌ی الحاقیه قرارداد گودال خشت مال‌ها در کرمان شهردار کرمان می‌گوید: این توافقنامه با هدف رونق بافت تاریخی کرمان میان شهرداری کرمان و شرکت سرمایه‌گذاری صاروج پارس امضا شد.

«ابوالقاسم سیف‌اللهی» با بیان اینکه طراحی پروژه‌ی بزرگ گودال خشت مال‌های کرمان مطابق با موازین میراث فرهنگی انجام شده است، می‌گوید: عناصر تشکیل‌دهنده‌ی طرح پروژه‌ی گودال خشت مال‌ها برگرفته از معماری قدیم ایرانی است.

وی با اشاره به پیشینه‌ی تاریخی گودال خشت مال‌ها و آرزوی دیرینه‌ی مردم کرمان برای سر و سامان گرفتن مردم این منطقه، ادامه می‌دهد: امسال، بهار بافت تاریخی کرمان است.

شهردار کرمان می‌افزاید: مجموعه‌ی تجاری و تفریحی گودال خشت مال‌ها در زمینی به وسعت پنج هکتار احداث می‌شود که توافقنامه اجرای طرح مجتمع بزرگ تجاری تفریحی گود خشت مال‌ها بین شهرداری کرمان و گروه سرمایه‌گذاری صاروج پارس امضا شده است.

سیف‌الهی می‌گوید: بر اساس این توافقنامه که با توجه به افزایش قیمت املاک و قیمت دلار امضا شد قرار است پنج میلیارد تومان توسط شرکت صاروج پارس در اختیار شهرداری کرمان قرار گیرد و بقیه‌ی وجه نیز توسط شهرداری برای خرید و تملک بقیه املاک تأمین شود و کار اجرای طرح سرعت یابد.

وی گرفتن پروانه را برای آغاز اجرای طرح به عهده‌ی شهرداری و سرمایه‌گذاری را به عهده‌ی شرکت صاروج پارس می‌داند و می‌گوید: با اشاره به مشکلاتی مانند تملک زمین‌های اطراف گود خشت مال‌ها برای اجرای طرح، قرار است در این مجموعه و در دو طبقه 4000 واحد پارکینگ تأمین شود.

سیف‌الهی ادامه می‌دهد: پس از احداث پارکینگ‌ها مسیر سواره‌رو میدان توحید مسدود و پس از سنگ فرش شدن کف سواره‌رو از عبور خودروها در این میدان جلوگیری می‌شود.

شهردار کرمان از احداث فضاهایی مانند سینما، فضاهای ورزشی، هتل، مکان‌های تفریحی، پذیرایی، فضای سبز عمومی در وسط مجموعه، اماکن تجاری و هایپرمارکت در طرح گود خشت مال‌ها خبر می‌دهد و می‌گوید: بیش از 90 درصد املاک اطراف گود خشت مال‌ها توسط شهرداری تملک شده است.

شهردار کرمان در خصوص وضعیت کنونی این پروِژه بزرگ شهری کرمان می‌گوید: هم‌اکنون اجرای طرح در گود خشت مال‌ها فعال، گودبرداری انجام و فولاد لازم نیز تهیه شده است.

سیف‌الهی می‌گوید: قرار است طی دو سال و نیم پارکینگ‌های طرح مجتمع بزرگ تجاری تفریحی گود خشت مال‌ها تحویل شهرداری کرمان شود.

شهردار کرمان با بیان اینکه طی چهارماه تملک زمین‌های اطراف گود خشت مال‌ها انجام می‌شود و پس از دو ماه پس از پایان تملک‌ها عملیات اجرایی طرح با همه‌ی ظرفیت آغاز می‌شود، ادامه می‌دهد: پس از آن دو سال و نیم طول می‌کشد تا فاز نخست طرح تحویل شهرداری کرمان شود.

وی با بیان اینکه اجرای طرح مجتمع بزرگ گودال خشت مال‌ها حدود پنج تا شش سال طول می‌کشد، ادامه می‌دهد: این طرح با 220 هزار مترمربع وسعت اجرا، 450 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری دارد.

شهردار کرمان می‌گوید : فاز نخست طرح مجتمع بزرگ تجاری تفریحی گودال خشت مال‌ها حدود 70 درصد پروژه و زمان‌بندی در فاز نخست دو سال و نیم بوده است.

وی با تقدیر از مسئولانی که در زمینه‌ی برطرف کردن موانع اجرای طرح گود خشت مال‌ها شهرداری را یاری کرده‌اند، خاطرنشان می‌کند: اجرای طرح سرمایه‌گذاری در گودال خشت مال‌ها توسط گروه سرمایه‌گذاری صاروج پارس برای میدان توحید و بازار هم‌افزایی دارد و موجب رونق بافت تاریخی کرمان می‌شود.

به گزارش ایسنا، مردم کرمان امیدوارند با اجرای بزرگ‌ترین پروژه شهری کرمان در محل گودال خشت مال‌ها و ساماندهی این منطقه تاریخی و تبدیل آن به بزرگترین مجموعه تجاری و تفریحی جنوب شرق کشور، آرزوی دیرینه‌شان در جهت احیای بافت قدیمی و تاریخی این شهر برآورده شود و از این طریق بار دیگر رونق اقتصادی به بزرگترین راسته‌ی بازار تاریخی سرپوشیده کشور باز گردد.

گزارش از: «فرزانه لشکری»، خبرنگار ایسنای منطقه کویر

انتهای پیام

  • دوشنبه/ ۳۰ تیر ۱۳۹۳ / ۱۱:۵۸
  • دسته‌بندی: کرمان
  • کد خبر: 93043017208
  • خبرنگار :