تهدید آثار تاریخی موزه‌ی «موصل»

انتظار می‌رود در در روزهای آینده، تراژدی رخ‌داده در «موزه بغداد» در «موزه موصل» در عراق نیز به‌وقوع بپیوندد.

انتظار می‌رود در در روزهای آینده، تراژدی رخ‌داده در «موزه بغداد» در «موزه موصل» در عراق نیز به‌وقوع بپیوندد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در شرایطی که در جریان برگزاری اجلاس سالانه‌ی کمیته‌ی میراث جهانی یونسکو، دکتر «ایرینا بوکووا» - دبیرکل یونسکو - با صدور بیانیه‌ای نسبت به وضعیت آثار تاریخی عراق هشدار داد، گزارش‌ها حاکی از آن است که گروهک تروریستی داعش قصد دارد آثار تاریخی «موزه موصل» را نابود یا تاراج کند.

به گزارش دیلی‌میل، چند روز پس از تصرف شهر موصل توسط گروهک داعش، ابوبکر البغدادی - رهبر این گروه تروریستی - به‌سراغ موزه‌ی موصل رفت که در جریان حمله‌ی آمریکا به عراق در سال 2003 مانند موزه‌ی بغداد غارت شده بود.

نیروهای داعش کمی پس از ورود به موصل، به کارمندان این موزه گفتند که مجسمه‌ها، غیراسلامی هستند. آن‌ها سپس قفل انبارها را شکستند و ساختمان را تصرف کردند. همچنین به مدیر موزه گفتند که منتظر دستور البغدادی هستند تا تمام مجسمه‌ها را ویران کنند یا آن‌ها را برای خرید سلاح بفروشند.

افکار عمومی در شرایطی نگران سرنوشت موزه‌ی موصل است که در سال 2003 نیز موزه‌ی بغداد در آخرین روزهای حکومت صدام در عراق، تاراج شد و تا کنون با گذشت بیش از یک دهه از وقوع این تراژدی، فقط نیمی از 15هزار اثر تاریخی این موزه پیدا شده و هنوز تعدادی از اشیای تاریخی منحصربه‌فرد موزه‌ی بغداد مانند مجسمه‌های عاجی آشوریان، تندیس‌های منحصربه‌فرد و مهره‌های استوانه‌یی به این موزه بازگردانده نشده‌اند.

از سوی دیگر، از چند هفته پیش، شهر تاریخی «هترا» در عراق که معبد خورشید آن شهرت جهانی دارد، در تصرف داعش است و خیلی‌ها نگران‌اند که آثار این شهر تاریخی نیز به سرنوشت مجسمه‌های بودا در بامیان افغانستان دچار شوند.

براساس گزارش‌ها، تمام محافظان هترا، آن را ترک کرده‌ و این شهر تاریخی به‌طور کامل در کنترل نیروهای داعش است. از سوی دیگر، به‌دلیل نزدیکی هترا به یکی از پایگاه‌های داعش، مناطق اطراف آن به‌شدت از سوی ارتش عراق بمباران می‌شود.

شهر تاریخی هترا از دوره‌ی اشکانی در منطقه‌ی نینوا در ۲۹۰ کیلومتری شمال بغداد - پایتخت عراق - و در جنوب غرب موصل قرار دارد. این شهر طی هزاران سال، بارها مورد هجوم رومیان قرار گرفت، ولی به‌دلیل داشتن استحکامات شهری قوی، هرگز به تسخیر رومیان درنیامد. در هترا که در سال 1983 در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید، می‌توان آثار سه تمدن ایران باستان، یونان باستان و روم باستان را دید.

یونسکو برای حفظ میراث فرهنگی عراق از آغاز درگیری‌های خونین در این کشور دست به تدابیر گوناگونی زده و کارشناسان معتقدند که این سازمان با استفاده از تجارب موفق خود در زمینه‌ی غارت آثار موزه‌ی بغداد می‌تواند تا حدودی از تاراج آثار تاریخی عراق جلوگیری کند.

در همین حال شورای جهانی موزه‌ها (ICOM) قصد دارد برای حفظ میراث فرهنگی عراق از خطر قاچاق و تجارت غیرقانونی، فهرستی اضطراری حاوی مشخصات و نام آثار و اشیای فرهنگی در خطر این کشور منتشر کند.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۸ تیر ۱۳۹۳ / ۱۱:۴۲
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 93042816035
  • خبرنگار :