تیم تحقیقاتی دانشگاه آکسفورد به رهبری «پیمان حسینی»، روش جدیدی برای ساخت صفحات نمایش با وضوح تصویری بسیار بالا به ضخامت چند میلیمتر ابداع کردهاند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، کلید ساخت این صفحه نمایش میلیمتری، استفاده از ماده تغییر فاز است که در شرایط قرار گرفتن در معرض گرمای تولید شده توسط جریان الکتریکی، بین دو حالت شیمیایی متغییر است.
در ساخت این نمونه از یک لایه نازک ماده تغییر فاز شامل آلیاژی از ژرمانیوم، آنتیموان و تلوریوم (Ge2Sb2Te5) استفاده شد.
با ساندویچ کردن ماده تغییر فاز (GST) بین الکترودهای شفاف با قابلیت رسانایی الکتریکی، یک فیلم سه لایهای با ضخامت 0.0002 میلیمتر تولید شد؛ با هدایت جریان الکتریکی بر روی نقاط مختلف فیلم، تصویری بر روی ماده تغییر فاز بصورت پیکسل به پیکسل ترسیم شد.
جریان الکتریکی باعث تغییر فاز ماده و تغییر رنگ شده و در نهایت تصاویری میکروسکوپی در ابعاد 300 نانومتر - کوچکتر از تار موی انسان - تولید شد.
وضوح تصویری بدست آمده در این صفحه نمایش بالاترین میزان در نوع خود محسوب میشود.
«پیمان حسینی» از دپارتمان مواد دانشگاه آکسفورد و مولف ارشد این مقاله گفت: مدلهای ما آنقدر در پیشبینی آزمایشات خوب هستند که میتوانیم پیکسلهای پیشساخت خود را برای ایجاد رنگهای دلخواه از جمله رنگهای اولیه مورد نیاز برای یک نمایشگر تنظیم کنیم.
حسینی افزود: یکی از مزایایی طراحی ما این است که بر خلاف بیشتر نمایشگرهای السیدی رایج، نیازی به بازیابی مدوام همه پیکسلها نبوده و تنها باید پیکسلهایی که تغییر میکنند را بازیابی کرد؛ این امر بدان معناست که هرگونه نمایشگر مبتنی بر این فناوری از مصرف انرژی بسیار پایینی برخوردار خواهد بود.
این روش ثبت اختراع شده در فناوریهای پوشیدنی، لنزهای تماسی هوشمند یا صفحات نمایش تاشو کاربرد دارد؛ محققان با این حال تأکید میکنند که عرضه فناوری مبتنی بر این روش دستکم پنج سال آینده بطول خواهد انجامید.
نتایج این دستاورد در مجله Nature منتشر شده است.
انتهای پیام