دانشمندان در مسیر ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای شناور بر آب

محققان راکتور جدیدی را معرفی کردند که می‌تواند بر روی آب شناور بماند؛ این فناوری جدید با وجود داشتن نکات مثبت، باعث افزایش نگرانی‌ها درباره امنیت زندگی ملوانان شده است.

محققان راکتور جدیدی را معرفی کردند که می‌تواند بر روی آب شناور بماند؛ این فناوری جدید با وجود داشتن نکات مثبت، باعث افزایش نگرانی‌ها درباره امنیت زندگی ملوانان شده است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) و به نقل از ساینس مانیتور، سه سال قبل هنگامی که به دلیل وقوع سونامی در دریای مجاور نیروگاه هسته‌ای فوکوشیما، آب دریا وارد نیروگاه شد تماس آب با چند راکتوراین نیروگاه، باعث افزایش شدید دمای راکتورها و تشعشعات رادیواکتیو شد؛ این حادثه باعث زیر سوال رفتن امنیت راکتورها در دیگر کشورها شد.

راکتورهای نیروگاه هسته‌ای فوکوشیما ژاپن در برابر موج‌های بلند سونامی مقاوم ساخته نشده بود و هنگامی که به دلیل وقوع سونامی آب دریا نیروگاه فوکوشیما را فرا گرفت، پمپ‌های خنک‌کننده از کار افتادند و به همین دلیل قدرت فرستادن آب به راکتورها و خنک کردن آن‌ها از دست رفت؛ خرابی پمپ‌های خنک کننده و افزایش شدید دمای راکتورها باعث رها شدن تشعشعات رادیو اکتیو شد و هم‌چنین یک سری از اتفاقات دیگر باعث شد دولت ژاپن این نیروگاه هسته‌ای را تعطیل کند.

در نتیجه‌ی وقوع این حادثه در ژاپن، آلمان یکی از بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان انرژی هسته‌ای، 17 راکتور خود را تعطیل کرد.

در حالی که هنوز خیلی از کارشناسان معتقدند که این گونه از نیروگاه‌های هسته‌ای امن هستند و فاجعه‌ی فوکوشیما به علت اشتباه کارکنان این نیروگاه به وقوع پیوست، برخی دیگر از کارشناسان با اشاره به فجایعی مثل نیروگاه فوکوشیما و ایسلند، معتقدند که نیروگاه‌های هسته‌ای ساخته شده بر روی زمین هیچ‌گونه امنیتی ندارند.

محققان دانشگاه ام.آی.تی آمریکا نسل جدیدی از راکتورها را معرفی کردند که می‌تواند بر روی آب شناور بماند. جیکوب بونجیورو، پروفسور علوم و مهندسی هسته‌ای دانشگاه ام.آی.تی، معتقد است این ایده، شامل ساخت نیروگاه هسته‌ای روی یک سطح شناور بر روی آب دریا است. نیروگاه در یک کارخانه کشتی‌سازی ساخته می‌شود و پس از آن به دریا برده خواهد شد، برق مجموعه نیز از طریق کابلی که از زیر سطح دریا می‌گذرد انتقال می‌یابد.

هم‌چنین میزان انرژی که این راکتورها تولید خواهند کرد 300 مگاوات است که در مقایسه با راکتورهای کنونی مقدار کمی است؛ در ایالات متحده کم‌ترین میزان انرژی تولید شده توسط یک راکتور 502 مگاوات و بیش‌ترین مقدار آن 3 هزار 973 مگاوات است.

ایده‌ی ساخت راکتورهسته‌ای شناور بر روی آب، ایده‌ی جدیدی نیست؛ در حال حاضر روسیه در حال ساخت نمونه‌ای از این نوع راکتور است که تا سال 2016 به بهره‌برداری خواهد رسید؛ البته مدل طراحی شده توسط دانشگاه ام.آی.تی بر روی یک سطح ساخته می‌شود که از این جهت شبیه سکوی استخراج نفت خواهد بود اما در مدل روسیه راکتورها در کنار ساحل ساخته می‌شوند.

دانشگاه ام.آی.تی در کنفرانسی که اخیراً برگزار شد این مدل راکتورها را عرضه کرد که به گفته‌ی سخنگوی این دانشگاه، ساخت نیروگاه شناور بر روی آب برتری‌هایی نسبت به گونه ساخته شده بر روی سطح زمین دارند. دور بودن نیروگاه از سطح زمین و واقع شدن در وسط اقیانوس، خطر آسیب دیدن راکتورها در اثر وقوع زلزله و سونامی را کم‌تر می‌کند، زیرا هنگامی که سونامی رخ می‌دهد، موج‌های به وجود آمده در دریا بسیار کوچک‌تر از زمانی است که به سطح خشکی می‌رسند.

با وجود آب دریا به عنوان یک منبع مناسب برای پمپ‌های خنک کننده،‌ خطر گدازش راکتورها و تشعشع مواد رادیواکتیو به طرز قابل توجهی پایین می‌آید. هم‌چنین راکتورهای کوچک را می‌توان به مکان‌هایی منتقل کرد که در معرض وقوع سونامی قرار دارند همانند جنوب شرقی آسیا تا در صورت وقوع حادثه از خطر تشعشع مواد رادیواکتیو کاست.

اما سوالات بی پاسخ بسیاری نیز در این زمینه وجود دارد، مثل این که در صورت وقوع حادثه و تشعشع مواد رادیو اکتیو زندگی ملوانان با تهدید روبه رو خواهد شد.

محققان دانشگاه ام.آی.تی معتقدند که ساختن نیروگاه هسته‌ای برروی آب، خطر حمله‌های تروریستی را بسیار کم خواهد کرد ولی برخی از کارشناسان معتقدند که دفاع از نیروگاه شناور بسیار هزینه بر است و نیازمند سیستم‌های شناسایی پیشرفته خواهد بود.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۱۷ تیر ۱۳۹۳ / ۱۶:۳۰
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 93041710283
  • خبرنگار :