یک فعال حوزه‌ی میراث فرهنگی:

همدان به سندی راهبردی برای حفظ میراث نیاز دارد

یک فعال حوزه‌ی میراث فرهنگی در همدان تأکید کرد: استان همدان نیازمند در اولویت قرار دادن تدوین یک سند راهبردی، با هدف حفظ بقایای میراث تاریخی و طبیعی است.

یک فعال حوزه‌ی میراث فرهنگی در همدان تأکید کرد: استان همدان نیازمند در اولویت قرار دادن تدوین یک سند راهبردی، با هدف حفظ بقایای میراث تاریخی و طبیعی است.

بابک مغازه‌ای در گفت‌و‌گو با خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین مسائلی که باید به‌صورت جدی به آن نگاه شود، مدیریت دولتی در سه حوزه‌ی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری است، بویژه این‌که در چند سال گذشته، رویکرد توسعه‌ی پایدار با برنامه‌ای مناسب در همدان طرح‌ریزی نشده است و بیشتر اقدامات رویکردی نمایشی داشته‌اند.

او با اعتقاد به این‌که در چند سال گذشته، سیاست‌ها در استان همدان ناپایدار بوده‌اند، ادامه داد: این ناپایداری باعث وارد شدن آسیب‌های زیادی به میراث فرهنگی و صنایع دستی استان شده است. با توجه به اخبار منتشرشده در رسانه‌ها، آسیب‌های متعددی به میراث فرهنگی وارد شده و صنایع دستی که یکی از نقاط قوت استان بود، با بحران جدی روبه‌رو شده است. بنابراین با توجه به وضعیت موجود، نیازمند تدابیر، برنامه‌ها و راهکارهای جدیدی در عرصه‌ی مدیریت دولتی هستیم.

وی نگاه سازمان میراث فرهنگی در چند سال گذشته را به سمت گردشگری دانست و گفت: با این وجود، نگاه به سمت گردشگری پایدار نبوده، چون به این نکته توجه نشده که میراث فرهنگی به‌عنوان ذخیره‌ی فرهنگی و منبع اصلی گردشگری پایدار باید حفظ و احیا شود و صنایع دستی به‌عنوان یکی از زمینه‌های میراث ناملموس باید مورد توجه قرار گیرد.

او صنایع دستی استان همدان را یکی از صنعت‌هایی دانست که می‌تواند بیشتر جامعه‌ی محلی را توانمند و در کل، صنایع دستی را در سطح استان و حتا کشور حفظ و احیا کند و افزود: متأسفانه این بحث در حال حاضر با چالش روبه‌رو است و بسیاری از هنرها در حال نابودی هستند.

مغازه‌ای همکاری مدیران میراث فرهنگی با نهادهای غیردولتی را که از ابتدای دولت یازدهم نسبت به این نوع همکاری دید مثبتی داشته‌اند، یکی از ملزوماتی دانست که باید در حوزه‌ی میراث فرهنگی و گردشگری به آن توجه کرد و ادامه داد: با ایجاد شرایطی که آن‌ها بتوانند نقش‌آفرینی بیشتر و مفیدتری در حوزه‌های میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری داشته باشند، می‌توان به پایدار بودن این سه مبحث در همدان امیدوارتر بود.

این فعال حوزه‌ی میراث فرهنگی و گردشگری با تأکید بر این‌که همدان در حال رفتن به سمت سونامی گردشگری است، اظهار کرد: اصول پایداری در سرمایه‌گذاری در این صنعت، رعایت نمی‌شود و این امر، به‌مرور باعث نابودی ذخایر این استان که بقای میراث فرهنگی را به‌دنبال دارد، خواهد شد.

او با تأکید بر این‌که میراث فرهنگی به‌عنوان ذخیره‌ای برای گردشگری در نظر گرفته شده، اما در وضعیت کنونی، صنعت گردشگری به سمتی می‌رود که میراث فرهنگی در حال نابودی است، بیان کرد: این اتفاق یکی از مشکلات حوزه‌ی میراث فرهنگی در زمان حال است. در برنامه‌های توسعه‌ی شهری شاهد تخریب و نابودی میراث فرهنگی شهرهای مختلف استان همدان هستیم.

این دوست‌دار میراث فرهنگی افزود: انتظار داریم روند حرکت‌های نمایشی در حوزه‌های میراث فرهنگی و گردشگری در سطح استان متوقف و اقدامات مورد نیاز با برنامه‌ریزی‌های مناسب انجام شود.

به گزارش ایسنا، حدود 30 سال پیش و قبل از تشکیل سازمان میراث فرهنگی، با توجه به نیازی که مسوولان استان همدان برای حفاظت از میراث تاریخی، طبیعی و فرهنگی این استان احساس کردند، با ایجاد دفتر فنی حفاظت از آثار باستانی نخستین قدم‌ها را برای حفاظت از تاریخ این نقطه از کشور آغاز کردند، اما به‌مرور و پس از گذشت حدود دو دهه از ایجاد سازمان میراث فرهنگی در کشور، به‌نظر می‌رسد اقدامات در جهت حفاظت از میراث فرهنگی این شهر تاریخی که یکی از محوطه‌های تاریخی ایران و متعلق به هزاره‌ی اول قبل از میلاد و منسوب به دوران ماد و منطقه‌ای که زیربنای تشکیل حکومت هخامنشیان محسوب می‌شود، جهت دیگری به خود گرفته‌اند.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۱۴ تیر ۱۳۹۳ / ۱۱:۲۴
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 93041407914
  • خبرنگار : 71191