شناسایی کوچک‌ترین نیروی اندازه‌گیری‌ شده جهان

کوچک‌ترین نیروی اندازه‌گیری شده جهان توسط محققان آزمایشگاه ملی لاورنس برکلی و دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا در برکلی شناسایی شد.

کوچک‌ترین نیروی اندازه‌گیری شده جهان توسط محققان آزمایشگاه ملی لاورنس برکلی و دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا در برکلی شناسایی شد.

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) با استفاده از ترکیبی از لیزرها و نوعی سیستم به‌دام‌اندازنده نوری منحصر‌به‌فرد که ابری از اتم‌های فوق‌سرد را ارائه می‌دهد، محققان نیرویی معادل تقریبا 42 یوکتونیوتون را اندازه‌گیری کردند. یک یوکتونیوتون برابر یک سپتیلیونم نیوتن است و در یک اونس نیرو 3*10 به توان 23 یوکتونیوتون وجود دارد.

دانشمندان حاضر در این مطالعه نیرویی خارجی را به حرکت مرکز جرم یک ابر اتمی فوق‌سرد در یک حفره نوری اعمال و حرکت حاصل را به صورت نوری اندازه‌گیری کردند. زمانی که نیروی محرک با فرکانس نوسان ابر تشدید (resonant) شد، دانشمندان به حساسیتی دست یافتند که با پیش‌بینی‌های نظری همخوانی داشت و این حساس‌ترین اندازه‌گیری بود که می‌توانست انجام شود.

چنانچه محققان بخواهند وجود امواج گرانشی و شیارهای فضا-زمان که توسط آلبرت انشتین پیشنهاد شده‌اند را تایید کنند یا این که بخواهند بدانند به چه میزان قانون گرانش در مقیاس ماکروسکوپی می‌تواند در سطح میکروسکوپی اعمال شود، نیاز به شناسایی و اندازه‌گیری نیروها و حرکاتی دارند که تقریبا به صورت نامحسوسی بسیار کوچک ‌هستند. به طور مثال در "رصدخانه موج-گرانشی لیزری" (LIGO) دانشمندان در تلاش برای ضبط حرکاتی هستند که به کوچکی یک هزارم قطر یک پروتون هستند.

این رویکرد آزمایشگاهی ابزاری را ارائه می‌دهد که توسط آن محققانی که در تلاش برای شناسایی امواج گرانشی هستند می‌توانند محدودیت‌های قابلیت‌های شیوه شناسایی‌شان را با فرکانس پیش‌بینی‌شده امواج گرانشی مقایسه کنند.

محققانی که به دنبال این موضوع هستند که آیا گرانش نیوتونی به دنیای کوانتومی قابل‌اعمال است یا خیر هم‌اکنون روشی برای آزمایش‌کردن نظریه‌هایشان در اختیار دارند.

جزئیات این دستاورد علمی در مجله Science منتشر شد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۷ تیر ۱۳۹۳ / ۱۱:۴۵
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 93040703878
  • خبرنگار : 71456