از کیک خبری نیست، اما بادکنکهای آبی کمرنگ و پررنگی که به تکه پارچهای بسته شدهاند و مجموعهای را پنهان کردهاند تا به وقت خود رونمایی شود، با نورهای آبی رنگی که کاخ سفید ملت را روشن کرده است، هماهنگی دارند.
یکی اشک می ریزد، یکی به احترام زانو میزند، یکی خاطره تعریف میکند و دیگری ترانه میخواند تا همگی به شیوهی خود تولد سه سالگی رادیو نمایش را جشن بگیرند.
به گزارش خبرنگار سرویس تلویزیون و رادیو خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، سومین سالگرد افتتاح رادیو نمایش و همچنین اختتامیه پنجمین جشنواره سراسری نمایشهای رادیویی در حالی شامگاه پنجشنبه - پنجم تیر ماه – در مجموعه کاخ سعدآباد برگزار شد که بسیاری از هنرمندان رادیویی در این مراسم گرد هم جمع شده بودند.
هنوز ساعاتی به برگزاری رسمی اختتامیه باقی مانده است که هنرمندان پیشکسوت رادیو کم کم وارد محوطه ضلع جنوبی کاخ ملت می شوند، یکدیگر را چنان در آغوش می کشند و با یکدیگر گرم احوالپرسی میکنند که گویی مدتهاست همدیگر را ندیدهاند و خوشحالند از این گردهمایی.
عدهای نیز در جایگاه هرچه سریعتر سعی در مرتب کردن سن دارند و کمی آن طرفتر یعنی سمت راست ورودی کاخ ملت، عدهای از مخاطبان جمع شدهاند و اجرای زنده «پرانتز باز» (یکی از برنامه های رادیو نمایش) را تماشا می کنند.
عطاران مهمان رادیونمایش
رضا عطاران به همراه تهیهکنندهاش در سینمایی «رد کارپت»، برای صحبت در پرانتز باز حاضر شده و درباره فیلمش صحبت می کند.
پایین جایگاه و در کنار اول امیرعلی نبویان گوینده قصههای امیر علی در «رادیو هفت» و مجری «مزه» شبکه نسیم ایستاده و منتظر است تا پس از عطاران به روی جایگاه برود و در مقابل مردم و به صورت زنده به روی آنتن رادیو نمایش برود.
تولید 3000 قطعه نمایشی در طول سال
با تاریک شدن هوا و نزدیک شدن به ساعت 9 کم کم مراسم نیز آغاز می شود. با پخش سرود کشورمان همه به احترام از جای خود برخاسته و میایستند. پس از پایان سرود صدای آرمان غفاریان در جایگاه و محوطه می پیچد، اجرای بخشی از برنامه را برعهده دارد وضمن سلام و تبریک در همان ابتدای مراسم از مهدی دهقان نیری، مدیر رادیو نمایش برای سخنرانی دعوت میکند.
دهقان نیری نیز ضمن عرض خیر مقدم به حاضران میگوید: با 300 هنرمند نزدیک به 3000 قطعه نمایش رادیویی در سال تولید میکند. ما 24 ساعت نمایش رادیویی پخش میکنیم و به همین میزان ساعت نیز شبکه مجازی رادیو نمایش داریم.
او ادامه می دهد: مرکز هنرهای نمایشی رادیو با همت بزرگوارانی در حوزه تولید و ادبیات نمایشی نمایش های رادیویی را تولید میکنند و در اختیار شبکههای رادیویی به ویژه رادیو نمایش قرار میدهند. رادیو نمایش در این سه سال توانسته است جای خود را بین مخاطبان به ویژه مخاطبان خاصش باز کند.
به گزارش ایسنا، پیمان غریب پناه، سعیده فرضی، ملیحه شعبانیان و پیمان شیخی از دیگر گویندگانی هستند که هر کدام بخشهایی از مراسم را اجرا میکنند.
به ضرغامی گفتم پس رادیو نمایشتان کجاست؟
پس از سخنرانی کوتاه دهقان نیری، دکتر سعید اسدی و دکتر عبدالحسین لاله به عنوان داوران بخش مقالات رادیویی معرفی میشوند و شمسی فضل اللهی به همراه داریوش اسدزاده به روی سن میروند تا برگزیدگان این بخش را اعلام کنند.
فضاللهی میگوید: زمانی به آقای ضرغامی گفتم ما این همه نمایش رادیویی وهنرمند رادیویی داریم پس شبکه نمایشمان کجاست؟ وایشان لطف کردند و این شبکه را راهاندازی کردند.
اسد زاده نیز خاطراتی کوتاه از سالهای 21 و 35 خود را تعریف کرد و سپس حمیدرضا پورعلی محمد و امین رهبر به عنوان برگزیدگان منتخب و حمید گنجایش به عنوان برگزیده برتر معرفی شدند.
جوایز این بخش برای منتخابان یک لوح تقدیر به همراه 10 میلیون ریال و برای برگزیده برتر یک تندیس جشنواره، یک لوح و 15 میلیون ریال است.
***
همچنین دکترعطاءالله کوپال، دکتر امیرحسن ندایی و دکتر مهدی سلطانی سروستانی به عنوان داوران بخش تجربههای نو معرفی می شوند و مهدی صباغی برای اعلام اسامی برگزیدگان این بخش به جایگاه میرود.
او سخت راه میرود و یک نفر همراهیاش میکند تا به روی سن برود. او چندی پیش در جریان عارضهای که برایش به وجود آمد، بدنش دچار مشکل شد و حتی قدرت تکلمش آسیب دید و در گفتگویی که با ایسنا داشت اظهار کرده بود که امام رضا (ع) شفایش داده است.
تندیس، لوح و مبلغ 10 میلیون ریال به حسین خدادای به عنوان تهیهکننده برتر نمایش رادیویی «بذار بخوابم وزوزو» اهدا می شود.
رونمایی از 1000 نمایش کوتاه
پس از معرفی برگزیدگان این دو بخش، از مدیر کل مرکز البرز، مدیر شبکه رادیو ورزش، مدیر رادیو فرهنگ و همچنین دهقان نیری دعوت میشود تا از 1000 قطعه نمایش کوتاه با موضوع فرهنگ زندگی رونمایی کنند.
اینجاست که روبانهای وصل شده به بادکنکها جدا میشوند، بادکنکها به پرواز درآمده و آرم آبی رنگ رادیو نمایش به همراه این جمله «رادیو نمایش پرنیان تخیل و تفکر» بر فراز جایگاه به اهتراز درمیآید.
یادی از مرحوم وفایی و صمد پلسنگی در سالگرد رادیونمایش
بعد از پایانِ بخش رونمایی، با پخش کلیپی از تشییع جنازه مرحوم عباس وفایی که چند روز پیش درگذشت و همچنین هنرمند دیگر رادیو صمد پلسنگی که این روزها به دلیل ابتلا به آلزایمر در این جمع حضور ندارد، از این دو هنرمند یاد میشود.
در تجلیل از پل سنگی از نسرین کلهری همسر و طلا دخترش دعوت میشود تا به جایگاه بروند، هدیهای به آنها تقدیم میشود و کلهری با بغض میگوید: از طرف صمد به همه شما سلام می کنم اگر او اینجا بود نیز همین کار را می کرد.
زهره مجابی از صدایش خوشش نمیآمده
از بازیگر رادیویی دیگری نیز تجلیل میشود. کلیپی از او پخش میشود که از چگونگی ورودش به رادیو و فعالیتهایش میگوید، او بیان میکند که سال 67 وارد رادیو شده است و از صدای خودش خوشش نمیآمده است. زهره مجابی همچنین از شروع کار خود با مرحوم مهین دیهیم هنرمند رادیو تلویزیون سینما و تئاتر می گوید.
بعد از این بخش صدای داریوش شهبازی در محوطه میپیچد و ترانهای را اجرا میکند اوهمچنین ترانه دومی که برای تیتراژ برنامه «استودیو هشت زیر باران» خوانده است را نیز به صورت زنده اجرا میکند. شهبازی همچنین برای رادیو نمایش عکاسی میکند.
***
برگزیدگان بخش موضوعی هم معرفی میشوند و باقر کریم زاده به همراه حمید منوچهری به جایگاه میروند تا اسامی را اعلام کنند.
امیرعباس اشرف به عنوان تهیه کننده برتر نمایش کوتاه «پول» و مجتبی طالبی به عنوان تهیه کننده برتر نمایش بلند «گوشه زندگی» معرفی میشوند، طالبی جوایز خود را به هنرمندان استان گلستان تقدیم می کند.
صحبتهای کارآگاه شمسی واشکهای صدیقه کیانفر
صدیقه کیانفر و پری امیر حمزه دو هنرمند دیگری هستند که برای اعلام اسامی به جایگاه دعوت میشوند.
امیرحمزه که بازپخش سریال «کارگاه شمسی و مادام» او به تازگی از شبکه تهران به پایان رسیده است، خطاب به حاضران بیان میکند: امیدوارم همیشه شاد و تندرست باشید، فقط میتوانم سومین سالگرد افتتاح رادیو نمایش را تبریک بگویم و امیدوارم سالهای سال برقرار باشد.
کیانفر نیز با اشاره به کلیپی که از عباس وفایی پخش شد، می گوید: امشب دربارهی کسی صحبت شد که اگرچه چند روزی از درگذشت او میگذرد اما هنوز نتوانستم فراموش کنم، مردی که قرار بود در یک سریال برای ماه رمضان مقابل من بازی کند، متاسفانه میکائیل (اسم نقشی که قرار بود مرحوم وفایی در آن بازی کند) نیست. خواهش میکنم افرادی مثل عباس وفایی را ببینید و بهشان برسید.
او با بغض و کمی اشک پایش را بر زمین میکوبد و فریاد میزند: من هنوز دلم شکسته است، امیدوارم دست مهربان خدا بالای سرتان باشد.
سپس این دو هنرمند بهرام نوری را به عنوان تهیهکننده برتر نمایش کوتاه «قرار عاشقانه» و به عنوان تهیه کننده منتخب نمایش بلند «نذر چشمان آهو» معرفی می کنند.
زمانی که کیانفر میخواهد سن را ترک کند به احترام مقابل حاضران زانو می زند.
شهین علیزاده و رحمان باقریان (بازیگر فیلم تلویزیونی تکم چی) نیز به روی سن می روند تا بقیه اسامی را اعلام کنند.
بهمن پارسا آرا به عنوان تهیه کننده برتر نمایش بلند « ماه هفتم» و رضا داداشی به عنوان تهیه کننده برتر نمایش بلند «دره گل زرد» معرفی میشوند.
بهرام ابراهیمی و فریده دریامجد نیز امیرعباس اشرف را به عنوان تهیه کننده برتر برای نمایش کوتاه « کوی نشاط»، مجید حیدری به عنوان نویسنده منتخب برای نمایش « پلاک 13 واحد 6» و راشین کوشا به عنوان نویسنده برتر برای نمایش «معاشرت سگی» معرفی می کنند.
اشرف جوایز خود را به همسرش تقدیم می کند.
جواد پیشگر و اسماعیل بختیاری هم به روی سن میروند و جوایز را به محبوبه نوابی قوام به عنوان تنظیم منتخب برای نمایش «حمام خانه» ، لیلا جدائیان به عنوان تنظیم برتر برای نمایش « پسران آفتاب»، فاطمه گلابی به عنوان صدا بردار منتخب برای نمایش « حمام خانه» و علی حاجی نوروزی به عنوان صدابردار برتر برای نمایش « پسران آفتاب» تقدیم میکنند.
هر جا جایزه گرفتم از مادرم یاد میکنم
مجید حمزه و رامین پورایمان هنرمندان دیگری هستنند که در این مراسم دعوت می شوند تا جوایز برگزیدگان را اهدا کنند. آنها وقتی به روی سن می روند از صدای داریوش شهبازی تعریف می کنند و با خنده می گویند «واقعا داریوش عجب صدایی دارد». آنها حسین شاه میرزایی را به عنوان افکتور منتخب برای نمایش «قطاری به مقصد رویا» ، عباس توفیقی به عنوان بازیگر منتخب مرد برای نمایش «پسران آفتاب»، مسعود نصیریان به عنوان افکتور برتر برای نمایش « حمام خانه» و میر طاهر مظلومی به عنوان بازیگر برتر مرد برای نمایش «پسران آفتاب» معرفی می کنند.
زمانی که شاه میرزایی به روی سن می رود تا جایزهاش را دریافت کند، بیان می کند: به خودم قول دادهام هرجا جایزه گرفتم بگویم مادرم برایم خیلی زحمت کشیده است پس لطفا برایش دست بزنید؛ و در این هنگام حمزه از او می پرسد مجرد هستی و او تایید می کند و حمزه می گوید پس همین است که این جمله را میگویی و میخندد.
شوخی میرطاهر مظلومی
میرطاهر مظلومی هم که برای گرفتن جایزهاش به جایگاه میرود، در جملهای کوتاه به طنز رو به مخاطبان میگوید: من چهره همسرم را دیدم و فهمیدم که اگر جایزه را به او تقدیم نکنم، مرا به خانه راه نمیدهد، پس تقدیم به همسرم؛ وهمه حاضران در مراسم با شنیدن این جمله میخندند.
چرا مردم برای والیبال به خیابان نمیریزند؟
به گزارش ایسنا، صفا آقاجانی، خسرو فرخزادی و فریبرز گلبن نیز به جایگاه می روند، آنها فریدون محرابی را به عنوان کارگردان منتخب برای نمایش «جشن مردگان» معرفی میکنند.
محرابی صحبت کوتاهی میکند و صحبتش را نیز با شعری از اقبال منتظری شروع میکند و میگوید: فوتبالیستهای ما خیلی زحمت می کشند می بازند و مردم به خیابانها می ریزند، اما والیبالیستهای ما فوق العاده پیروز میشوند و مردم به خیابان ها نمی ریزند!
او همچنین تندیس خود را به خسرو فرخزادی و مبلغ هدیه خود را به خانواده عباس وفایی تقدیم میکند.
هنرمندان زن ذلیل!
در ادامه از بهرام سرورینژاد به عنوان کارگردان برتر برای نمایش «پلاک 13 واحد 6» نام برده میشود و او نیز بیان میکند: تقدیم به همسرم که قطعی است و حرفی در آن نیست.
باز هم حاضران می خندند و در جواب برگزیدگانی که میگویند جوایزمان تقدیم همسرمان میگویند زن ذلیل.
صفا آقاجانی جوایز بازیگران منتخب و برتر زن را اهدا و قبل از خواندن اسامی عنوان میکند: خیلی خوشحالم که در به وجود آمدن رادیو نمایش سهم کوچکی دارم. او از ویکتوریا براری به عنوان بازیگر منتخب زن برای نمایش «حمام خانه» نام می برد که در مراسم حضور ندارد و زهره مجابی را نیز به عنوان بازیگر برتر زن در نمایش «بوبوک» معرفی می کند.
همچنین محسن جواهری به عنوان تهیهکننده و سردبیر منتخب برای نمایش «معاشرت سگی» و اشرف السادات اشرف نژاد به عنوان تهیه کننده و سردبیر برتر برای نمایش «پسران آفتاب» جوایز خود را دریافت می کنند.
صحبتهای داوود رشیدی درباره رادیونمایش
به بخشهای پایانی مراسم که نزدیک می شویم داوود رشیدی دبیر پنجمین جشنواره سراسری نمایشهای رادیویی سخنرانی میکند و میگوید: هنر وسیلهای است هم متعالی و هم تعالیبخش و آنگاه که در راه نهادینه شدن کرامت انسانی به خدمت گرفته شود، نه تنها جانهای شیفته حقیقت را محو خود میکند، بلکه زندهساز سرود انسانیت میگردد.
او ادامه می دهد: با چنین نگاهی میتوان آن را محمل اخلاق و امید دانست و هنر نمایش رادیویی نیز در جای خود از این صفات برخوردار است. در عین برخورداری از این صفات، رادیو با قدمت 60 سال از اقبال بینظیری برخوردار است.
رشیدی همچنین خاطرنشان می کند: سه سال پیش رادیو در چنین روزی با حمایت مسولان صدا و سیما برای خود خانه ای برپا کرد، خانه ای که نه سه سال بلکه قدمت نمایش رادیویی را زمزمه میکند. پرچم پنجمین جشنواره سراسری نمایش های رادیویی نیز این بار با اتکاء به پشتوانه پژوهشی مناسب به اهتراز درآمد تا به همگان ثابت کند که در این عرصه شور و اشتیاق همراه با امید وجود دارد که حتی با شرایط نامناسب مالی کشور و با از خودگذشتگی هنرمندان نیز برپاست.
وی اضافه میکند: امسال جشنواره را در چهار بخش اصلی، موضوعی، تجربههای نو و مقالات طراحی کردیم. هنرمندان تهرانی و 19 استان کشور ما را با 178 اثر مهمان کردند که پس از انجام یک مرحله داوری اولیه 40 اثر به داوری نهایی راه یافت و از ایم میان هم تعدادی برتر و منتخب شدند.
به گزارش ایسنا، پخش بخش هایی از چند سینمایی از جمله « اتوبوس شب» با بازی مرحوم خسرو شکیبایی و آتش بازی در ابتدا و پایان مراسم از دیگر بخش های این مراسم بود.
انتهای پیام