یک «مار ربات» جالب که برای اجرای عمل جراحی از گلوی بیمار پایین میرود، اولین بیماران خود را درمان کرد.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، ربات « flex» میتواند بدون نیاز به برش، از گلوی انسان پایین رفته و به مناطق مورد نظر پزشک دست پیدا کند.
این دستگاه هفته گذشته برای اولین بار با موفقیت بر روی انسان آزمایش شد که امیدها را برای رایج شدن آن در آینده افزایش داده است.
این طراحی موسوم به Flex System مبتنی بر تحقیقات هووی چوست، استاد رباتیک دانشگاه کارنگی ملون در پنسیلوانیا است.
این دستگاه رباتیک توسط شرکت Medrobotics Corp در نیوانگلند ساخته شده است.
جراحان بیمارستان دانشگاهی دینانت گودین اکنون اولین عمل جراحی جهان با کمک ربات را با استفاده از سیستم رباتپزشک Flex اجرا کردهاند.
تیم جراحی پروفسور مارک رماکل و پرفسور ژرژ لاوسون با موفقیت روی دو بیمار عمل جراحی انجام دادند که شامل برداشتن پلیپ آنژیکتاتیک تار صوتی و برداشتن بافت لنفاوی زبان بود.
اولین بیمار به گرفتگی صدای مزمن دچار بود که در اثر یک پلیپ بر روی تارهای صوتیاش ایجاد شده بود و پس از عمل جراحی در همان روز به خانه بازگشت.
بیمار دوم به خروپف شدید دچار بود که یک روز پس از جراحی از بیمارستان مرخص شد.
در اصل این ربات برای بررسی نیروگاه اتمی دورافتاده Zwentendorf اتریش استفاده میشد. اما اکنون این سیستم آندوسکوپی منعطف قرار است به جراحان در دسترسی به بخشهایی از بدن کمک کند که با روشهای دیگر بسیار مشکل است.
این کار به بیماران اجاره خواهد داد از درمان کمتر تهاجمی برخوردار شوند و همچنین زمان انتظار در بیمارستان را سرعت خواهد بخشید.
همچنین میتوان ابزارهای جراحی منعطف و با طراحی خاص را بر روی این مار رباتیک قرار داد تا برای عملهای جراحی مورد استفاده قرار بگیرند.
پزشکان پس از ورود مار رباتیک به درون دهان، از یک اهرمک برای هدایت آن در اطراف اندامها و دیگر موانع استفاده کردند. بر روی سر این مار یک دوربین وضوح بالا قرار داشته تا پزشکان بتوانند از اتفاقات داخل بدن خبردار شوند.
این مار از چند بخش متصل به هم ساخته شده که به آن اجازه میدهد در عین سفت و محکم بودن، تا شود.
هر پیوند به تقلید از موقعیت جزء روبرویی خود پرداخته و از برخورد آن با اندامها در زمان حرکت در بدن جلوگیری میکند.
در هر سمت دوربین، پورتهایی برای اتصال ابزارهای کوچک جراحی وجود دارد. از این ابزارها میتوان برای انجام عمل جراحی در فضاهای محدود درون بدن انسان بهره برد.
این مارربات در ابتدا در محدوده اوروفارینکس (بین دهان و بالای حلق) و endolarynx (درون حنجره) به کار خواهد رفت اما در آینده میتوان از آن برای جراحیهای پیچیدهتر مانند جراحی قلب استفاده کرد.
انتهای پیام