کشف نقش مؤثر زباله‌جمع‌کن‌های بدن

دانشمندان آزمایشگاه زیستی مولکولی اروپا (EMBL) در ایتالیا دریافته‌اند وقتی عضله‌ای آسیب می‌بیند، گلبول‌های سفید خون به نام ماکروفاژها نقشی کلیدی در بازسازی آن ایفا می‌کنند.

دانشمندان آزمایشگاه زیستی مولکولی اروپا (EMBL) در ایتالیا دریافته‌اند وقتی عضله‌ای آسیب می‌بیند، گلبول‌های سفید خون به نام ماکروفاژها نقشی کلیدی در بازسازی آن ایفا می‌کنند.

به گزارش سرویس علمی ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، با این کشف، راه تازه‌ای برای درمان آسیب‌های ورزشی و دیستروفی‌های عضلانی مانند دیستروفی عضلانی در سندرم دوشن پیش روی دانشمندان باز خواهد شد.

به طور معمول ماکروفاژها که در حذف باکتری‌ها و عوامل عفونت زا در بدن موثر هستند، به طرف محل آسیب دیدگی کشیده می‌شوند. در آنجا این سلول‌ها مانند ماموران جمع آوری زباله عمل می‌کنند و سلول‌های مرده را از بین برده و جلوی بروز عفونت را می‌گیرند.

پس از اینکه سلول‌های مرده جمع آوری شدند، ماکروفاژها عوامل ضد التهابی آزاد می‌کنند که باعث تسریع بهبود آسیب‌دیدگی می‌شود. این تغییر از پاک کردن سلول‌های مرده به وضعیت ترمیم کنندگی را قطبی کردن ماکروفاژ می‌نامند. دانشمندان آزمایشگاه زیستی مولکولی اروپا اثبات کرده‌اند که این مرحله برای ترمیم عضلات آسیب دیده ضروری است.

به گفته محققان اگر ماکروفاژها این تغییر حالت را انجام ندهند، بافت عضلانی نمی‌تواند خودش را ترمیم کند و بافت جدید ساخته شود.

محققان این مرکز تحقیقاتی برای بررسی پروتئینی به نام C/EBPb که در زمان بروز التهاب، تولید آن افزایش می‌یابد، آزمایشی را طرح کردند. آنها به کمک مهندسی ژنتیک موشی را پرورش داده‌اند که هنگام بروز التهاب در بدنش میزان تولید این پروتئین افزایش نمی‌یابد تا به این وسیله اثر این حالت را روی رشد دیگر سلول‌های دستگاه ایمنی مشاهده کنند.

محققان تصمیم گرفتند اثر این قطبی نشدن ماکروفاژها را بر فرآیند ترمیم آسیب‌دیدگی عضلات مشاهده کنند. اگر این موش نمی‌توانست زخم‌هایش را ترمیم کند، معلوم می‌شد که فرآیند قطبی شدن ماکروفاژها برای ترمیم آسیب‌دیدگی‌ها ضروری است.

در این مرحله از تحقیق مشاهده شد که در موش مذکور، ماکروفاژها برای ترمیم زخم به محل زخم می‌روند ولی چون نمی‌توانند قطبی شوند، زخم ترمیم نشده، بافت جدید ساخته نمی‌شود و محل زخم به شکل یک اسکار باقی می‌ماند.

با این کشف دانشمندان می‌توانند با کشف روشی برای افزایش پروتئین C/EBPb و بالا نگه داشتن مقدار آن، فرآیند ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده را تسریع و تقویت کنند.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۳۰ خرداد ۱۳۹۳ / ۱۰:۰۱
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 93033016459
  • خبرنگار :