اواخر بهار لالهزار کرمان موسم گل و گلاب و مراسم گلابگیری است، ایامی که شادابی، نشاط و جلای روح و روان را در گلستانهای گل محمدی این منطقه میتوان به وضوح لمس کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه کویر، اینجا در لالهزار، در بلندای 3000 متری از سطح دریا و در اقلیمی نیمه خشک و بادخیز و در ظل آفتاب، مردمانی سختکوش به پرورش گل محمدی، این عطیهی الهی، مشغولند که شهرت گلاب آن بعنوان بهترین گلاب جهان، دیرگاهی است که عالمگیر شده است، گلابی که آوازه آن با شهرت درهی زیبا و خیالانگیز لاله زار کرمان عجین گشته و قطره قطره آن حاصل سی سال تکاپوی مستمر گلکاران این خطه است.
شور و نشاط وصفناپذیری اهالی لالهزار را فرا گرفته، خواب نوشین صبحگاهی را رها کرده، به سمت گلستانهای گلمحمدی سرازیر و بدنبال قوت و روزی مشغول چیدن گلها میشوند و بهر یک گل منت صدها خار میکشند.
از سوی دیگر، گلابگیر که در کارگاه گلابگیری منتظر و چشم به راه گلهای چیده شده است خود را برای روزی پرکار آماده میکند تا عطر و گلابی ناب را از گلهای به دست آمده به دست مشتریان و کسبه برساند و مشام مشتری را معطر کند.
در آستانهی 30 خرداد و برگزاری جشنوارهی گل محمدی، گلستانهای لالهزار حل و هوای خاصی دارند، مردمان مهماننواز این سامان خود را مهیای میزبانی میکنند تا با آغوشی باز به استقبال مشتاقان طبیعت زیبا و گل و گلاب روند.
هرچند در کشور نام گل محمدی و گلاب با نام کاشان و قمصر گره خورده است لیکن کیفیت کمنظیر محصول گلاب استان کرمان همیشه مورد تأکید کارشناسان داخلی و بینالمللی بوده است.
شاید کمتر کسی بداند مرغوبترین گلاب دنیا در کرمان به دست میآید و وسیعترین گلستانهای کشور در دل دشتهای کم آب و بادخیز استان کرمان قرار دارند و درهی زیبای لالهزار در مدتی کمتر از سه دهه به یکی از مهمترین کانونهای تولید گل و گلاب ایران بدل شده است.
پیشبینی میشود امسال در کارخانههای گلابگیری استان 7 میلیون لیتر گلاب و بیش از 450 لیتر اسانس گل تولید و راهی بازارهای اروپا، آسیای میانه، حوزهی خلیجفارس، افغانستان، تایوان، مالزی و ژاپن شود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بردسیر به ایسنا میگوید: با توجه به سطح زیرکشت گل محمدی، شهرستان بردسیر رتبه نخست استانی و رتبهی دوم کشوری را پس از کاشان به خود اختصاص داده است.
«حمیدرضا ارجمند» میگوید: سطح زیرکشت گل محمدی در شهرستان بردسیر 3000 هکتار است که حدود 500 هکتار آن در سال 92-93 با توجه به سیاستهای سازمان مدیریت جهاد کشاورزی توسعه پیدا کرد و در دستور کار سند 5 ساله شهرستان است که این سطح به 5000 هکتار ارتقاء پیدا کند.
وی با بیان اینکه سالانه بیش از 5 میلیارد تومان درآمد گلکاران استان کرمان در فصل گُل است، ادامه میدهد: با توجه به عملکرد گلستانهای منطقهی پیشبینی میشود که بالغ بر 6250 تن گل محمدی تولید شود که به همین میزان گلاب استحصال میشود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بردسیر میافزاید: حدود 40 درصد تولیدات منطقه توسط صنایع تبدیلی شهرستان که 7 واحد است فرآوری میشود و 60 درصد بقیه به استانهای همجوار از جمله فارس و اصفهان و بالاخص به کاشان صادر میشود.
ارجمند با بیان اینکه بیشتر گل محمدی بردسیر برای فرآوری به پنج کارخانه گلابگیری مستقر در این شهرستان منتقل میشود، ادامه میدهد: گلاب لالهزار بنا به اظهارنظر کارشناسان کشاورزی تنها محصول ارگانیک گل محمدی کشور است از همینرو نیز هر روز بر تقاضای خرید مشتریان خارجی این محصول افزوده میشود و کشت گل در لالهزار هر روز گسترش بیشتری مییابد.
وی ادامه میدهد: مرغوبیت و کیفیت گل محمدی شهرستان بردسیر سبب شده که هر سال اسانس تولید شده گل محمدی از این شهرستان به کشورهای اروپایی برای مصارف صنعتی عطر و ادکلنسازی صادر شود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بردسیر میگوید: طبق آزمایشهای انجام شده عیار عطر و کیفیت گل لالهزار به مراتب بیشتر از سایر مناطق است و این نقطهی قوت و تمایز گلاب لالهزار با سایر مناطق است.
ارجمند میگوید: پارسال، در این منطقه 2500 هکتار سطح زیرکشت به گل محمدی اختصاص یافت اما امسال سطح زیرکشت گلمحمدی این منطقه 3500 است که، 500 هکتار از این سطح زیرکشت به صورت نهال و 2500 هکتار بارور است.
ارجمند پیشبینی میکند بیش از 6250 تن محصول گل محمدی طی امسال از این منطقه برداشت شود.
مدیر جهاد کشاورزی بردسیر با اعلام اینکه هماکنون به ازای هر 10 تن گل محمدی، 10 هزار لیتر گلاب و به ازای هر 10 تن گل محمدی یا گلاب یک لیتر اسانس تهیه میشود، میگوید: اسانس استحصال شده به کشورهای اروپایی صادر میشود.
برگزاری جشنوارهی گل محمدی سیام خرداد
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بردسیر در خصوص برگزاری هشتمین جشنوارهی گل محمدی در لالهزار به ایسنا میگوید: جشنواره گل محمدی لالهزار با برنامهها و مسابقات مختلف از جمله بازارچهی عرضهی محصولات دامی و کشاورزی، احداث غرفههای صنایعدستی و سوغات محلی شهرستان، کوچ و عروسی نمادین عشایر، برپایی سیاه چادر، ورزشهای زورخانهای و قایق سواری همراه است.
ارجمند میافزاید: در صورت تأمین اعتبار از سوی فرمانداری شهرستان بردسیر، این مراسم با حضور گروههای موسیقی و بازیگران مشهور تلویزیون بصورت زنده از شبکهی سه سیما پخش میشود.
پیشبینی تولید7 میلیون لیتر گلاب ناب در بردسیر
معاون فنی جهاد کشاورزی بردسیر نیز میگوید: پیشبینی میشود امسال بیش از 7 میلیون لیتر گلاب ناب و حدود 500 لیتر اسانس گل تولید و روانهی بازار مصرف شود.
«افرازی» ادامه میدهد: گلاب و اسانس گل تولید شده راهی بازارهای اروپا، آسیای میانه، حوزهی خلیجفارس، افغانستان، تایوان، مالزی و ژاپن میشود.
وی میافزاید: گلاب لالهزار بنا به اظهارنظر کارشناسان کشاورزی تنها محصول ارگانیک گل محمدی کشور است از همینرونیز هر روز بر تقاضای خرید مشتریان خارجی این محصول افزوده میشود و کشت گل در لالهزار هر روز گسترش بیشتری مییابد.
افرازی ادامه میدهد: هر سال بر مشتریان خارجی این گلاب افزوده میشود چون در کنار مرغوبیت بسیار زیاد محصول ارگانیک بودن کشت گل محمدی در منطقه توجه کارشناسان مختلف را در سراسر جهان جلب کرده است.
وی میگوید: وجود بزرگترین کارخانهی گلابگیری کشور به نام الزهرا در کرمان و صدور اسانس گلمحمدی به بزرگترین کارخانههای تولید عطر و ادکلن در فرانسه، آمریکا، آلمان، انگلیس و حاشیهی خلیجفارس نشانهی مرغوبیت و جایگاه ویژه این محصول در بازارهای جهانی دارد.
همایون صنعتی پدر گل محمدی کرمان
و اما داستان گل محمدی در کرمان سالها پیش و پس از حضور همایون صنعتی پدر گل محمدی کرمان در منطقهی لالهزار آغاز شد در آن زمان که صنعتی غمگین از برخوردهای سرد شهرنشینان به باغی در لالهزار برای سرودن شعر و فعالیتهای ادبی پناه برده بود به عمق محرومیت مردم این منطقه پی برد و پرورش گل محمدی در لالهزار را عرصهای برای رونق اقتصادی مردم دید.
همایون صنعتی در سال ۱۳۰۴ در تهران به دنیا آمد. پدرش، عبدالحسین صنعتیزاده، از اولین رماننویسان ایرانی و پدربزرگش علیاکبر صنعتیزاده بود. کودکی خود را در کرمان نزد پدر بزرگ و مادر بزرگش گذراند. سپس در دبیرستان البرز تهران تحصیل کرد و به کار تجارت پرداخت. مادرش و همسرش اصفهانی بودند. او خواهرزاده میرزا یحیی دولتآبادی نویسندهی «حیات یحیی» است.
در طول دورهی پهلوی او در انتقال بسیاری نهادهای وابسته به فرهنگ به ایران پیشرو بودند. ایشان همچنین زمانی مسئول برنامهی سوادآموزی به بزرگسالان - موسوم به کلاسهای اکابر- بودند.
از دو سه سال پیش از پیروزی انقلاب او معتقد بود که کار حکومت تمام است. خود را از مشاغل دولتی کنار کشیده بود و در لالهزار کرمان، در ملک پدریاش، به کشت گل مشغول شده بود. شعر میگفت و گل میکاشت و گلاب میگرفت. در زندگی او همواره بیش از هر چیز به دو کار مشغول بود، کشاورزی و تحقیق در احوال ایران باستان. اما صنعتیزاده پس از پیروزی انقلاب مدتی را در زندان سپری کرد. او در سالهای آخر به تحقیق در متنهای مربوط به گاهشماری و نجوم و آئینهای ایران باستان روآورده بود.
گلاب زهرا نام کارخانهی تولید گلاب و روغن گل است که در کرمان توسط همایون صنعتیزاده و همسرش «شهین دخت صنعتی» در سال ۱۳۵۸ خورشیدی تأسیس شد.
این کارخانه نخستین واحد تولیدی است که موفق به دریافت گواهینامهی ارگانیک در تولید گلاب و روغن گًل شده است.
گلاب زهرا بزرگترین صادرکنندهی گلاب و روغن گل در ایران است و محصولات آن در اروپا و سایر دنیا به فروش میرسد. همه ساله برای تمدید گواهینامه ارگانیک مزارع و کارخانجات این واحد تولیدی توسط کارشناسان انجمن خاک انگلستان Soil Association بازرسی میشود.
عمده مشتریان روغن گًل این کارخانه لابرتوارهای تولید لوازم بهداشتی آرایشی در اتحادیه اروپا هستند.
هماکنون کارخانه گلاب زهرا یکی از بزرگترین و پیشرفتهترین واحدهای صنعتی دنیا در زمینهی تولید عرقیات گیاهی و اسانس به شمار میرود و هماکنون شرکت گلاب زهرا بیش از بیست گونه محصول مختلف شامل عصارهها و عرقیات گوناگون گیاهی، به چای، نمکهای معطر تولید میکند و یکی از صادرکنندگان عمدهی گلاب و روغن گل محمدی در جهان است.
شرکت از نظر بازرگانی وابسته به بنیاد فرهنگی و تربیتی صنعتی(مجموعه پرورشگاه صنعتی) است که یک خیریهی مربوط به ارتقاء توسعهی فرهنگی و اجتماعی است.
بنیاد پروژههای اجتماعی بسیاری در استان کرمان، شامل پرورشگاه پسران و خانههای متعدد برای کودکان معلول در شهر کرمان همچنین پرورشگاه دختران در شهر بم را پشتیبانی میکنند.
مرحوم شهین دخت صنعتی (خوارزمی) همسر همایون صنعتی برای مردم لالهزار کرمان، بانوی گل و گلاب است. او در سال ۱۳۵۶ به لالهزار میرود و مردم ناحیه را تشویق به کاشت گل به جای خشخاش و تولید گلاب به جای تریاک میکند.
خانم صنعتی کار را در یک کارگاه کوچک سنتی در باغ پدری همسرش آغاز کرد. او با وانت به درب منازل اهالی میرفت و آنها را تشویق به گلکاری میکرد و برایشان تخم گل فراهم میکرد. این کارگاه کوچک و دستساز، در سال ۱۳۷۴ از حالت سنتی به یک کارخانه صنعتی معتبر تبدیل شد که یکی از مرغوبترین گلابهای دنیا به نام «گلاب زهرا» و یکی از خالصترین روغن گلها در آن تولید میشود، بطوریکه اکنون ۵ درصد کل روغن گل دنیا را تولید میکند.
در اواخر بهار که فصل گلابگیری فرامیرسد فضای دلنشین و مناظری بدیع در سراسر این منطقه زرخیز شکل میگیرد و عطر گل محمدی این گیاه قانع و پر برکت در این خطه میپیچد تا یادآور دغدغههای زوجی بلند همت یعنی آقای همایون صنعتی و خانم شهین دخت صنعتی باشد که زیباترین هدیهی الهی را به مردمان این سرزمین هدیه کردند و سرانجام خود در کنار گلستانهای عطرآگین و در خاک برکت خیز لالهزار آرام گرفتند.
هر سال در این روزها در منطقهی لالهزار که گل بوتههای محمدی به اوج شیدایی و شکوفایی میرسند، گردشگران و بازدیدکنندگان از جای جای کشورمان به این مناطق سرازیر میشوند تا از شور و نشاط این ایام و عطر و بوی این نعمت خدادادی بهرهمند شوند.
طی سالهای اخیر، برگزاری جشنوارهی گل و گلاب در استان کرمان مرسوم شده است و هزاران گردشگر از استان کرمان و استانهای مجاور را به خود جذب میکند.
«محمود محمودینیا»، مدیر ورزش و جوانان کرمان میگوید: ویژه برنامههای ورزشی متعددی برای جشنوارهی گل محمدی لالهزار تدارک دیده شده است.
وی میگوید: جشنوارهی گل محمدی لالهزار فرصت مناسبی برای معرفی توانمندیهای استان کرمان در بخش گردشگری است و جامعهی ورزش نیز قصد دارد با ایجاد فضایی مناسب علاوه بر برگزاری برنامههای ورزشی شرایط را برای ایجاد فضای شور و نشاط در این جشنواره افزایش دهد.
مدیر ورزش و جوانان کرمان با بیان اینکه در این جشنواره اقشار مختلفی حضور دارند و برای جلب رضایت همهی این اقشار باید برنامه داشت، میگوید: ادارهکل ورزش و جوانان استان کرمان قصد دارد تا با اجرای برنامههای ورزشی و تفریحی فضای شور و نشاط جشنواره را افزایش دهد.
محمودینیا از برگزاری برنامههایی مانند ورزش صبحگاهی، ورزش پهلوانی و زورخانهای، انجام حرکات رزمی، برگزاری مسابقات طنابکشی، دارت و بسکتبال، اجرای برخی رشتههای ورزش روستایی و عشایری و برنامههای ورزشی ویژه کودکان در جشنواره گل محمدی لالهزار خبر داد.
به گزارش ایسنا، دشتهای لالهزار مملو از گلهای رنگین است، آواز زیبای هزاران از سپیده دم کوه لالهزار، وزوز زنبورهای عسل با دمیدن خورشید طلایی، آواز و سرود شکر گلچینها به همراه پیچیدن بوی خوش گل محمدی در کوچه باغهای شهر، دست به دست هم، زیبایی خاصی به لالهزار بخشیده و روح تازهای به کالبد طبیعت میدمد، سیام خردادماه بهترین روز برای سفر به سرزمین گل و گلاب است ...
گزارش از: فرزانه لشکری، خبرنگار ایسنا منطقه کویر
انتهای پیام