قائم مقام بانک مرکزی از قرار گرفتن اقتصاد ایران در آستانه خروج از رکود تورمی همچنین افزایش رقم نقدینگی به 602 هزار میلیارد تومان در فروردینماه سال جاری خبر داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اکبر کمیجانی در بیستوچهارمین سیاستهای پولی و ارزی رشد نقدینگی، پایه پولی، ضریب فزاینده نقدینگی را از بخشهای عرضه عنوان کرد و افزود: رشد پایه پولی در یازده ماهه سال 92 به 5.2 درصد رسیده که پایینترین رشد پایه پولی از سال 86 به بعد است.
وی گفت: روند سالمسازی در اقلام پایهی پولی نشان میدهد که ساختار نقدینگی در سال 92 نسبت به سال 91 بسیار سالمتر بوده است.
قائم مقام بانک مرکزی همچنین از آخرین آمار نقدینگی کشور سخن گفت و افزود: نقدینگی در فروردینماه سال 92 به 602 هزار میلیارد تومان رسیده است. این در حالی است که با وجود اینکه در ماههای آغازین سال رشد منفی نقدینگی داریم در سال جاری این روند مثبت بوده است.
کمیجانی در ادامه با اشاره به رشد 29.1 درصدی نقدینگی به نقش موسسات و بانکهای غیررسمی در این روند افزایشی اشاره کرد و افزود: با توجه به اینکه پنج بانک و دو موسسه بدون نظارت بانک مرکزی فعالیت میکردند این آمار 29.8 درصدی مربوط به زمانی است که آنها تحت نظارت بانک مرکزی قرار گرفته و آمارهای نقدینگی این بانکها و موسسات نیز محاسبه شده است.
به گفته قائم مقام بانک مرکزی رشد نقدینگی بدون در نظر گرفتن میزان نقدینگی پنج بانک و دو موسسهای که بدون نظارت بانک مرکزی فعالیت میکردند حدود 25 درصد است.
وی از دلایل کنترل میزان پایه پولی و ضریب فزاینده نقدینگی را سروسامان دادن به وضعیت مالی پروژه مسکن مهر عنوان کرد و افزود: ما از نظر تامین منابع مالی برای مسکن مهر از نگاه کارشناسی نمرهای بسیار پایینتر از غیرقابل قبول را به آن میدهیم.
کمیجانی با اشاره به اینکه در شروع پروژه مسکن مهر امید به استفاده از منابع بانکها بود، افزود: این در حالی است که در ادامه وقتی بانکها نتوانستند منابع مالی لازم را تامین کند از سال 88 به بعد تمامی فشار به بانک مرکزی برای تامین تسهیلات لازم اعمال شد که در نهایت به افزایش رشد پایهی پولی، رشد نقدینگی و تورم موجود انجامید.
وی با بیان اینکه رقمهای مختلفی مبنی بر 43 تا 100 هزار تومان هم قرار بود که برای تامین مالی مسکن مهر تصویب شود، افزود: اما بانک مرکزی در این مورد مقاومت کرد، چرا که اگر اجرایی میشد شاهد شرایطی بسیار بدتر از این میبودیم.
قائم مقام بانک مرکزی با تاکید بر اینکه پرداخت تسهیلات به پروژه مسکن مهر متوقف نشده است، گفت: ما هیچگونه عزمی برای توقف این پروژه و تامین مالی آن نداریم و تا زمان اتمام منابعی که برای آن در بانک مرکزی تعبیه شده همچنان پرداخت خواهد شد.
کمیجانی در ادامه با اشاره به پیشبینیهای انجام شده برای تورم و میزان نقدینگی در سال 93 گفت: فرض ما این است که میزان تورم را در سال جاری در محدودهی 22 تا 25 درصد نگه داریم.
به گفته وی رشد نقدینگی در حوالی 21.9 درصد از اهداف بانک مرکزی در سال 93 است.
قائم مقام بانک مرکزی یادآور شد: بانک مرکزی توان تسهیلاتدهی تا 240 هزار میلیارد تومان را نیز برای سال جاری هدفگذاری کرده است.
وی در ادامه از اینکه اقتصاد ایران در حال خروج از رکود است سخن گفت و افزود: انتظار میرود که این روند ادامه یافته و در پایان سال جاری علائم مثبتی که در اقتصاد ایجاد شده ادامه یابد.
کمیجانی همچنین با اشاره به برخی آمارهای امیدوارکننده به فضای مناسب اقتصادی در آینده نزدیک گفت: یکی از این آمارها مربوط به رشد کارگاههای بزرگ صنعتی است که پیش از این منفی بوده، اما آمارهای مرکز آمار در سال 92 نشان میدهد که کمکم از این روند خارج شده و رو به مثبت حرکت میکند.
قائم مقام بانک مرکزی ادامه داد: آمارهای صنعت خودروسازی در دو بخش سنگین و سبک هم بیانگر رشد صنعتی کشور است به گونهای که در دو ماهه اول سال جاری تولید خودرو با 92.5 درصد افزایش به 135 هزار و 900 دستگاه رسیده که نشاندهندهی چشماندازی مثبت است.
وی با اشاره به عملکرد پروانههای ساختمانی نیز گفت: اگرچه در 9 ماهه اول سال 92 کاهش داشته اما با تحولاتی که انجام شده برنامههای آتی گسترش ساختوساز مسکن خواهد بود. این در حالی است که آمار پروانههای ساختمانی نشان میدهد که سرمایهگذاری در مسکن همچنان منفی است اما در سایر شهرها روبه بهبود پیش میرود.
کمیجانی با اشاره به پرداخت تسهیلات مسکن که در آذرماه سال گذشته افزایش یافت، گفت: بانک مرکزی با آگاهی کامل این کار را انجام داد تا در شهرهای متوسط و کوچک گشایشی ایجاد شود.
قائم مقام بانک مرکزی گفت: با توجه به تمامی آمار و ارقامی که نشاندهندهی خروج اقتصاد از رکود است با توجه به گشایشی که در تامین منابعی که در اثر تحریمها خارج از دسترس کشور بودند همچنین پایبندی دولت به سیاستهای ضد تورمی میتوان امیدوار بود که روند مثبت اقتصاد ایران همچنان ادامه داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه ما معتقد نیستیم حتما سیاستهای پولی و مالی دو سالانه بوده و تغییر نکند، افزود: هر آن که نیاز باشد سیاستهای پولی و مالی بنا به شرایط تغییر کند این کار را انجام خواهیم داد حتی اگر تغییرات هفتگی باشد.
قائم مقام بانک مرکزی همچنین با اشاره به مسالهی یکسانسازی نرخ ارز گفت: این مورد از دیگر چالشهای اقتصادی کشور است که ما برای سال 93 قول یکسانسازی ارزی را دادهایم و امیدواریم که بتوانیم با فراهمکردن شرایط مناسب این کار را انجام دهیم.
کمیجانی با اشاره به اقدام بانک مرکزی برای ساماندهی سود سپردهها گفت: ساماندهی سود تسهیلات از جمله عقود مبادلهای در حال بررسی بوده و در جلسه سهشنبه آینده شورای پول و اعتبار مورد بررسی قرار میگیرد.
انتهای پیام