فرصتی به نام ثبت جهانی

دبیر انجمن دوستداران و پژوهش‌گران شهرستان دزفول معتقد است: ثبت جهانی شوش فرصت معرفی جهانی ارزش‌های تاریخی استان خوزستان فراهم می‌آورد.

دبیر انجمن دوستداران و پژوهش‌گران شهرستان دزفول معتقد است: ثبت جهانی شوش فرصت معرفی جهانی ارزش‌های تاریخی استان خوزستان فراهم می‌آورد.

محمد آذرکیش در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه خوزستان اظهار کرد: استان خوزستان در دهه‌های اخیر همواره جایگاه مهمی در معادلات کشوری و رسانه‌ها داشته است. این حضور به علت نقش تاثیرگذار آن در حوزه‌های انرژی و منابع زمینی نظیر نفت، آب، گاز و تاسیسات آن‌ها نظیر سدها و پالایشگاه‌ها یا به دلیل وجود مناطق جنگی بوده است؛ داشته‌هایی که مربوط به دوران اخیر می‌شود.

وی، با بیان این که یکی از مهم‌ترین دارایی‌هایی که همواره مورد غفلت واقع شده جایگاه مهم استان خوزستان و به خصوص شهرهای تاریخی شمال آن در حوزه تاریخ و تمدن این سرزمین است، گفت: طبق تحقیقات باستان‌شناسان دانشگاه شیکاگو از میانه هزاره هشتم پیش از میلاد در تپه‌های چغابنوت شهرستان دزفول سکونت گروهی انسان‌ها و تمدن در این استان آغاز گردیده و همواره در طول این تاریخ 10 هزار ساله کانون تحولات مهمی بوده است. اوج شکوفایی تمدن کهن آن را در دوران طلایی شهر شوش می‌توان حس کرد.

آذرکیش توضیح داد: تعدد آثار تاریخی و فرهنگی این خطه سبب شده که تاکنون همه ابعاد آن به مردم کشور و جهانیان معرفی نگردد و همین امر سبب شده تا در زمینه میراث و گردشگری خوزستان سهم کمی به نسبت جایگاهی که می‌تواند داشته باشد، دارد.

او ادامه داد: از همین روی به همت دوستداران و دلسوزان فرهنگ و پیشینه ارزشمند ایرانی پرونده ثبت جهانی شهر باستانی شوش به تازگی تهیه شده است. با توجه به این که یکی از وظایف یونسکو در حوزه‌ میراث فرهنگی نگه‌داری و حفاظت از ارزش‌های فرهنگی و تاریخی است امید است با ثبت جهانی آن گام مهمی در حفظ و معرفی این تمدن غنی برداشته شود.

دبیر انجمن دوستداران و پژوهشگران دزفول تصریح کرد: ثبت جهانی این مجموعه علاوه بر تاثیرات مهمی که برای شهرستان شوش دارد در گردشگری استان خوزستان نیز نقش مهمی خواهد داشت. قرار‌گیری شهرستان شوش در مثلث طلایی گردشگری شهرهای تاریخی شمال این استان شامل دزفول، شوشتر و شوش و وجود دو اثر ثبت جهانی چغازنبیل و سازه‌های آبی شوشتر مکمل این حلقه ارزشمند خواهند بود که در درازمدت تاثیرات مهم آن سبب رونق صنعت گردشگری است.

وی خاطرنشان کرد: منابع زیرزمینی روزی به پایان خواهد رسید اما فرهنگ و تمدن اگر مورد حفاظت و توجه قرار گیرد روزبه‌روز غنی‌تر و پربها‌تر از گذشته خواهد بود و به عنوان منبعی سرشار سبب توسعه پایدار ایران سرافراز خواهد بود.

او اضافه کرد: با توجه به زمان اندک تا بازدید بازرسان یونسکو از شهرستان شوش، انجمن دوستداران و پژوهش‌گران شهرستان دزفول ضمن حمایت از ثبت شهر شوش آن را اقدام مهمی در غبارروبی از چهره تابان استان زرخیز خوزستان می‌داند و از همه نهادهای موثر در این راستا می‌خواهد از هیچ کوششی فروگذار نکنند.

آذرکیش گفت: این پرونده شامل کاخ شائور، کاخ آپادانا، دروازه شرقی، هدیش، شهر پانزدهم، روستای هخامنشی، مسجد جامع شوش و مجموعه بناهای دوره اسلامی، تپه‌های آکروپول و قلعه فرانسوی‌هاست.

وی افزود: کاخ شائور متعلق به دوره اردشیر دوم هخامنشی است اما شباهت بسیاری به تخت جمشید دارد. کاخ آپادانای شوش قصر زمستانی شاهان هخامنشی بود که در شوش روی آثار و بقایای تمدن عیلامی بنا نهاد شد. شهر پانزدهم عنوان تپه شهر شاهی شوش است زیرا لایه‌نگاری‌ها در این تپه وجود 15 شهر تاریخی را ثبت کرد. لایه‌های پانزدهم تا نهم مربوط به دوران‌های مختلف عیلامی و لایه هشتم مربوط به دوره هخامنشیان است و لایه هفتم به زمان سلوکیان می‌رسد. لایه ششم و پنجم این شهر متعلق به اشکانیان است و لایه چهارم تمدن ساسانیان را در این شهر ثابت می‌کند و در نهایت لایه‌های سوم و دوم و اول به دوران اسلامی می‌رسد. تپه آکروپل نیز که قلعه شوش روی آن بنا شده دارای 27 لایه باستان‌شناسی است.

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۰ خرداد ۱۳۹۳ / ۰۸:۳۱
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: 93032010152
  • خبرنگار :