موفقیت دانشمندان در منفجر کردن سلول‌های سرطانی با نانوحباب‌ها

محققان آمریکایی روش جدیدی برای نابودی سلول‌های سرطانی با استفاده از نانوذرات طلا ابداع کرده‌اند که مانع از آسیب دیدن سلول‌های سالم می‌شود.

محققان آمریکایی روش جدیدی برای نابودی سلول‌های سرطانی با استفاده از نانوذرات طلا ابداع کرده‌اند که مانع از آسیب دیدن سلول‌های سالم می‌شود.

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دو سال قبل تیم تحقیقاتی دانشگاه رایس به سرپرستی «دیمیتری لاپوتکو» روش جدیدی را برای نابود کردن سلول‌های سرطانی ابداع کردند که شامل نفوذ نانوذرات طلا به داخل سلول‌های سرطانی بود.

با تاباندن پرتو لیزر بر روی سلول‌ها، حباب‌های کوچکی در اطراف آنها ایجاد می‌شود که پس از انفجار، باعث متلاشی شدن سلول‌های سرطانی می‌شود؛ اگر با ترکیدن حباب‌ها، سلول‌های سرطانی بطور کامل از بین نروند، بیمار با دوز کمتر داروهای شیمی‌درمانی تحت درمان قرار می‌گیرد.

محققان به تازگی نتایج آزمایش پیش‌بالینی این روش نوین درمانی تحت عنوان quadrapeutics را منتشر کرده‌اند که شامل استفاده از نانوذرات طلا، پالس‌های لیزری، اشعه ایکس و دارو است.

شیمی‌درمانی در حقیقت نخستین گام از حمله 4 مرحله‌ای به سلول‌های سرطانی محسوب می‌شود و محققان از دو داروی ضد سرطان دوکسوروبیسین (doxorubicin) و پاکلی‌تکسل (Paclitaxel) استفاده کردند.

پس از استفاده از این داروها، نانوذرات طلا با آنتی‌بادی‌هایی برچسب‌زنی می‌شوند که سلول‌های سرطانی خاص را هدف قرار داده و به سطح سلول ‌متصل می‌شوند؛ سلول سرطانی شروع به مصرف نانوذرات می‌کند که درست در زیر غشاء محافظ خارجی سلول‌ قرار دارد.

سلول‌های سرطانی سپس در معرض پالس‌های لیزر نزدیک مادون قرمز قرار می‌گیرند؛ این پالس‌ها قادر به نفوذ در بافت‌های بدن انسان هستند، اما نانوذرات طلا نمی‌تواند نور در این طول موج را جذب کند؛ در عوض نور باعث تحریک الکترون‌های آزاد بر روی نانوذرات و تولید حرارت اضافی می‌شود که این اثر پلاسمونیک (plasmonic) نامیده می‌شود.

برخلاف مطالعه صورت گرفته در مرکز ETH زوریخ که این اثر پلاسمونیک با نور نزدیک به مادون قرمز و نانوذرات طلا برای افزایش حرارت و نابودن کردن سلول‌های سرطانی مورد استفاده قرار می‌گیرد، روش محققان دانشگاه رایس بر نابودی سلول‌های سرطانی از طریق انفجار داخل سلولی متمرکز است.

از این طریق تنها سلول‌های سرطانی نابود شده و هیچکدام از سلول‌های سالم اطراف در اثر گرما آسیب نمی‌بینند.

این روش برای درمان کارسینوم سلول سنگفرشی (squaomous cell carcinoma) سر و گردن بعنوان یک شکل کشنده سرطان مورد آزمایش قرار گرفت؛ نتایج نشان می‌دهد که تومورهای سرطانی در موش‌های تحت درمان با این روش ظرف یک هفته از بین رفته و برای ادامه درمان تنها 3 درصد دوز داروهای متداول و 6 درصد دوز اشعه مورد نیاز بود.

روش درمانی quadrapeutics محدود به درمان نوع خاصی از سرطان نبوده و می‌توان از آن برای درمان سرطان مغز، ریه و پروستات نیز استفاده کرد.

نتایج این مطالعه در مجله Nature Medicine منتشر شده است.

انتهای پیام

  • جمعه/ ۱۶ خرداد ۱۳۹۳ / ۰۹:۲۶
  • دسته‌بندی: فناوری
  • کد خبر: 93031607504
  • خبرنگار : 71452