نوعی سیستم اسکنکننده مغز که نورهای ریزی را روی سر میتاباند، درست به خوبی اسکنر مغناطیسی مغز کار میکند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، کاربران باید این کلاه هوشمند را بر روی سر گذاشته و سامانه با شناسایی نور منتقلشده از میان مغز و شکار تغییرات دینامیک در رنگهای بافت مغز عمل میکند.
محققان مدعیاند رویکرد نوری جدید برای کودکان و بیماران دارای کاشتهای الکترونیکی مانند ضربانساز قلب، کاشتهای حلزونی و محرکهای عمق مغز که برای درمان بیماری پارکینسون به کار میرود، ایدهآل است اما میدانهای مغناطیسی در تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (امآرآی) اغلب کارکرد یا ایمنی ابزارهای الکتریکی کاشتی را مختل میکند.
محققان حدود 10 سال است که در حال طراحی فناوری توموگرافی نوری پراکنده (DOT) بودهاند اما این شیوه به نواحی کوچکی از مغز محدود شده است. با این حال، ابزار جدید DOT دو سوم سر را پوشش میدهد و برای نخستین بار میتواند از فرآیندهای مغزی که در نواحی چندگانه و شبکههای مغزی مانند شبکههای دخیل در پردازش زبانی رخ میدهند، تصویربرداری کند.
گرچه فناوری دانشمندان دانشگاه واشنگتن هماکنون در محیطهای تحقیقاتی به کار میرود، دارای پتانسیل لازم برای کارآیی در بسیاری از سناریوهای پزشکی مانند جایگزینی امآرآی کاربردی است. این رویکرد شایعترین شیوه تصویربرداری با هدف تقشهبرداری از کارکرد مغز انسان است.
چون فناوری DOT جدید از تابش استفاده نمیکند، میتوان اسکنهای چندگانهای را که به مرور زمان گرفته شدهاند، برای نظارت بر پیشرفت بیماران دارای آسیبهای مغزی و اختلالاتی مانند اوتیسم، پارکینسون و دیگر بیماریها به کار برد. این فناوری همچنین قابلحمل بوده و میتوان آن را در اتاق عمل یا کنار تخت بیمار به کار برد.
انتهای پیام