یک ناشر معتقد است در صورت ادامه روند فعلی انتشار کتاب، صنعت نشر کشور نابود میشود.
مهرداد کاظمزاده - مدیر انتشارات مازیار - در گفتوگو با خبرنگار کتاب خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، علت پایین آمدن تیراژ کتاب را گرانی قیمت کاغذ دانست و گفت: با وجود اینکه در ایران قیمت کتاب از همه جای دنیا ارزانتر است، اما چون مردم ایران علاقهای به کتاب خواندن ندارند و افراد کتابخوان هم معمولا آدمهای بیپولی هستند بالا رفتن قیمت کتاب خیلی به چشم میآید.
او اضافه کرد: گران شدن قیمت کتاب در ایران در حالی است که در طول چند سال اخیر قیمت همه کالاها چندین برابر شده و به نسبت آنها قیمت کتاب بالا نرفته، اما با این حال به دلایل مختلف تیراژ کتاب در ایران پایین آمده است.
این ناشر اینترنتبازی جوانان را که باعث شده است همه آنها دریایی از اطلاعات اما به عمق یک سانتیمتر داشته باشند، از دیگر عوامل کتاب نخریدن ایرانیان بخصوص جوانان دانست و گفت: مخاطبان کتابها معمولا آدمهای معمولی نیستند و البته در همه جای دنیا همینگونه است و مردم معمولی کتاب نمیخرند، اما با توجه به اینکه در ایران حدود چهار میلیون و نیم دانشجو و دهها هزار استاد دانشگاه وجود دارد رسیدن تیراژ کتابها به 200-300 نسخه اتفاق عجیبی است. همین است که خیل عظیمی از فارغالتحصیلان دانشگاههای ما بیسواد هستند.
او اضافه کرد: بسیاری از افراد جامعه که ماشینهای میلیاردی سوار میشوند و خانههای چندین میلیاردی هم دارند حاضر نیستند یک ده شاهی بابت کتاب پول بدهند. کتاب هم فقط ادبیات نیست حتی در حوزه کتابهای علمی دانشگاهی هم به همین شکل است و با روند فعلی باید نگران عاقبت و آینده کشور در حوزه علم و فناوری هم بود.
کاظمزاده در ادامه اظهار کرد: با توجه به روند فعلی صنعت چاپ که باعث شده ناشران به سمت چاپ دیجیتالی کتاب بروند این صنعت به شدت در خطر قرار گرفته و باعث شده که بسیاری از کارگردان فنی چاپخانهها نیز بیکار شوند و برای امرار معاش به فعالیت در پیک موتوریها بپردازند که نشان میدهد صنعت چاپ کشور در خطر نابودی است.
او با بیان اینکه در حال حاضر ناشران از سوی دولت هیچگونه حمایتی نمیشوند، افزود: وقتی ما کتابی منتشر میکنیم پس از پشت سر گذاشتن معضل پخش، پول کتابهایمان به صورت چکهای چندماهه و حتی دوساله پرداخت میشود، در صورتی که هیچ کالای دیگری اینگونه نیست. با این حال دولت میتواند با خرید کتابهای مختلف از ناشران، کتابخانهها را تجهیز کند که اگر مردم قدرت خرید کتاب ندارند حداقل بتوانند آنها را در کتابخانهها بخوانند که این کار هم با توجه به شرایط فعلی اقتصاد کشور شدنی نیست. در مجموع جمیع دلایل نشان میدهد که جامعه ما خواندن را به طور کلی کنار گذاشته است و این کار حتی در حوزه روزنامهها هم رخ داده و مردم دیگر روزنامه هم نمیخوانند.
انتهای پیام