ماموریت فضاپیمای «روزتا»ی آژانس فضایی اروپا هماکنون، تعقیب دنبالهداری واقع در منظومه شمسی است.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مجموعهای از تصاویر مهیج این فضاپیما حین نزدیکترشدن آن به این دنبالهدار نشان میدهند 67P/Churyumov-Gerasimenko شروع به تکاملکردن و تبدیلشدن به توپی از گاز و غبار کرده است.
بر اساس گزارشات دریافتی، طی شش هفته این دنبالهدار شروع به منبسطکردن تور غباری موسوم به «کما» به درون فضا کرده است.
فضاپیمای روزتا قرار است اواخر ماه جاری میلادی و پیش از واردشدن به مدار دنبالهدار مزبور در ماه آگوست، با آن ملاقات کند. این سامانه نخستین فضاپیمایی خواهد بود که حول یک دنبالهدار مدارگردی میکند.
در انتهای مجموعه تصاویر این سامانه، کما حدود 1300 کیلومتر بسط یافته اما هسته دنبالهدار موسوم به nucleus چهار کیلومتر عرض دارد و هنوز قابلمشاهده نیست.
کما در نتیجه نزدیکشدن دنبالهدار به خورشید طی مدارگردی 6.5 سالهاش حول آن به وجود آمد. گرچه این دنبالهدار هنوز 600 میلیون کیلومتر از خورشید فاصله دارد، (بیش از چهار برابر فاصله زمین از این ستاره) سطح آن پیشتر شروع به گرمشدن کرده و این موضوع موجب تبدیل یخهایش به گاز و فرارکردن آن از هستههای صخره-یخها شده است. زمانی که گاز فرار میکند، ابری از ذرات ریز غبار را به درون فضا حمل میکند که این ابر به تدریج برای خلق کما منبسط میشود.
گرمشدن با نزدیکترشدن دنبالهدار به خورشید ادامه مییابد و فشار باد خورشیدی در نهایت موجب میشود بخشی از ماده آن به شکل یک دم طولانی در آید.
روزتا و این دنبالهدار در آگوست 2015 بین مدارهای زمین و مریخ نزدیکترین فاصله به خورشید را تجربه خواهند کرد.
دادههای دریافتی به دانشمندان فرصتی برای مطالعه فرآیند تولید غبار و ساختارهای درون کما را پیش از نزدیکترشدن دنبالهدار به خورشید میدهد.
انتهای پیام