وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی معتقد است که کارآفرینی درمان درد جامعه امروز ایران و از حلقههای مفقوده اقتصاد است که برای نهادینه کردن آن و ایجاد ظرفیتهای لازم برای اشتغال مولد و پایدار باید از کودکی تا بزرگسالی پرورش داده شود
به گزارش خبرنگار تعاون و اشتغال ایسنا، منزلت اقتصادی یک کشور از نگاه علی ربیعی در گرو سختکوشی و ارج نهادن به فرهنگ کار و کارآفرینی است و تنها به این طریق میتوان از اقتصاد نفتی، غیر مولد و رانتی رها شد.
او معتقد است که در تمام زمینهها و بخشها از نظام آموزش و پرورش تا آموزش عالی، فرهنگ کار و کارآفرینی باید نهادینه و موانع حقوقی، اقتصادی و سیاسی آن برطرف شود و در این مسیر از تجارب کشورهای موفق برای توسعه کارآفرینی در ایران استفاده شود.
امروزه مقوله کارآفرینی و حمایت از کارآفرینان نقش بسیار مهمی در تسریع و تسهیل روند توسعه و پیشرفت اقتصادی کشورها دارد، با وجود بحرانهای ناخواسته و شرایط تحریم و رکودی که بر کشورمان حاکم شده است کارآفرینان تلاش میکنند با خطرپذیری به خلق فرصتهای شغلی جدید پرداخته و از توان و اندیشه و ایدههای خود برای پیشرفت و آبادانی کشور استفاده کنند، با این حال برخی عوامل زمینه ایجاد بیانگیزگی، ناامیدی و تضعیف عملکرد کارآفرینان در کشور را به دنبال دارد.
*فقدان مهارتهای متناسب با بازار کار
در همین راستا یک فعال کارگری، نداشتن مهارتها و قابلیتهای متناسب با بازار کار را یکی از علل ضعف و ناکامی کارآفرینان عنوان میکند.
حمید حاج اسماعیلی معتقد است بیشتر کسانی که در مراکز آکادمیک و دانشگاهی تحصیل میکنند، آموزشهای متناسب با بازار کار را سپری نکردهاند.
وی دلیل این امر را در فقدان نیروی کار ماهر دانسته و میافزاید: دولت باید جایگاه کارآفرینان را در فرهنگ عمومی و سیاستگذاریهای خود مدنظر قرار بدهد.
به اعتقاد حاج اسماعیلی تا زمانی که دولت به عنوان کارفرمای بزرگ در کشور مطرح باشد نمیتوان از قابلیتها و ظرفیتهای کارآفرینان به معنای واقعی در کشور استفاده کرد.
این کارشناس حوزه کار همچنین عدم استفاده از ظرفیتهای بخش تعاون و ارائه نکردن کمکهای مالی و مشاورههای فنی لازم را از دیگر علل ناموفق بودن جریان کارآفرینی در کشور دانسته و میگوید: متاسفانه طی سالهای گذشته اعتنای جدی از سوی دولتمران، مسئولان و حتی مردم به لحاظ گسترش فرهنگ کار و تعاون صورت نگرفته و از ظرفیت کارآفرینان در قالب شبکههای تعاونی استفاده نشده است، در حالی که قالب تعاون پتانسیلهای کارآفرینان را بهتر به بروز و ظهور میرساند.
به گزارش ایسنا، کارشناسان بر این عقیدهاند که با توجه به توان مالی پایین بانکها در اعطای تسهیلات و کمبود منابع دولت به نظر میرسد که ارائه کمکهای فنی و مشاورههای تخصصی لازم به کارآفرینان، تا حد زیادی مشکل آنان را مرتفع کند؛ از طرفی کارآفرینان برای قرار گرفتن در مسیر صحیح کارهای تولیدی، خدماتی و صنعتی، نیازمند استفاده و پیروی از الگوهای مناسب هستند تا ایدههای کارآفرینی خود را به طرحهای قابل توجیه و عملیاتی که موجب اعتماد سیستم بانکی میشود، تبدیل کنند.
کوروش پرند - رییس سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور - معتقد است: جایگاه آموزش در فضای کسب و کار امری حیاتی است و باید به عنوان یک الگو در حوزه آموزشهای فنی و حرفهای دنبال شود.
وی ارائه آموزشهای مبتنی بر نیاز بازار کار را در هدایت بهتر جوانان و فارغ التحصیلان دانشگاهی به مشاغل بازار کار موثر میداند.
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در عین حال ایجاد تعاونیهای آموزشی به منظور توسعه سهم آموزشگاههای آزاد فنی و حرفهای از فضای کسب و کار و همچنین راهاندازی تعاونیهای دانشبنیان جهت بهرهگیری از ظرفیتها و توانمندیهای فارغ التحصیلان دانشگاهی را به عنوان یک پیشنهاد مطرح میکند.
به گزارش ایسنا، کارآفرینی مقولهای است که باید با مهارتآموزی و پرورش استعدادهای انسانی خلاق و توانمند و نخبه همراه و در قالب یک ارزش، جایگزین تفکر سرمایهداری شود؛ زیرا در سایه این امر است که میتوان رنج ناشی از بیکاری جوانان و فارغ التحصیلان دانشگاهی و اثرات و پیامدهای اجتماعی و اقتصادی منفی آن را کاهش داد؛ فارغ از مقوله آموزش و مهارت که دو شرط اساسی برای ورود متقاضیان به بازار کار به شمار میرود، برخی عوامل اثرات توفیق جریان کارآفرینی در کشور و انگیزه کارآفرینان برای ورود به عرصههای اشتغال را کمرنگ میکند.
*بروکراسیهای اداری، عامل شکست کارآفرینان
هادی ابوی - دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران - بر این باور است که نمیتوان برای کارآفرینی نسخه واحدی پیچید چرا که کارآفرینی جریانی است که تحقق اهداف آن عزم و اراده همه دستگاههای اجرایی را میطلبد.
وی مهمترین عامل شکست کارآفرینان را وجود بروکراسیهای اداری و قوانین زاید و دست و پاگیر عنوان میکند.
به گفته این فعال کارگری، کارآفرینان در مواجه با قوانین و مقررات متعدد از ادامه کار بازمانده و بروکراسیهای اداری به ویژه در بخش تسهیلات بانکی آنها را سرخورده و نا امید میکند.
دبیر کل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران کشور بر ضرورت حمایت دولت و دستگاههای متولی اشتغال از کارآفرینان تاکید کرده و استفاده از نظرات و تجربیات کارشناسان و فعالان حوزه کار به منظور شناسایی نقاط ضعف بازار کار را امری ضروری میخواند.
به گزارش ایسنا، بدون تردید بزرگترین معضل فعلی اقتصاد ایران بیکاری جوانان جویای کار و فارغ التحصیلان دانشگاهی است و بخشی از این بیکاری از پایین بودن تواناییهای کارآفرینی آنان سرچشمه میگیرد، بر همین اساس موانع روانی در کارآفرینان باید برطرف و کارآفرینی به یک فرهنگ ارزشی در جامعه تبدیل شود تا صاحبان ایده که جرات خطرپذیری و ورود به این عرصه را ندارند با رغبت و انگیزه بیشتری اقدام به فعالیت کنند.
هم اکنون 4.5 میلیون دانشجوی آماده ورود به چرخه بازار کار در کشور وجود دارد که 45 درصد کل جویندگان کار را تشکیل میدهند و عدم ساماندهی این خیل انبوه میتواند در آینده نزدیک کشور را با بحران عظیم بیکاری مواجه کند؛ با توجه به علاقمندی کارآفرینان برای انجام فعالیت و سیاست جدی دولت در کاهش نرخ تورم و بیکاری، مسلما تزریق نقدینگی و حمایت سیستم بانکی از طرحهای کسب و کار، حذف بروکراسیهای زاید، اصلاح قوانین و مقررات و ارائه آموزشهای مهارتی و فنی و حرفهای منطبق با نیاز بازار کار میتواند بخشی از چالشهای پیشروی کارآفرینان در بحث نبود پشتوانه مالی و تامین سرمایه اولیه، آشنایی با ویژگیهای بازار و فضای کسب و کار، تامین امکانات لازم و تسریع در اجرای طرحهای کارآفرینی را برطرف کند و بستر مناسبی برای به بار نشستن ایدههای خلاقانه کارآفرینان و حرکت به سمت ایجاد اشتغال پایدار در کشور به وجود آورد.
انتهای پیام