عضو پیشین تیم مذاکرهکننده هستهای ایران در گفتوگو با پایگاه خبری المانیتور تاکید کرد: پرونده راکتور اراک حل شده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، سیدحسین موسویان، عضو پیشین تیم مذاکرهکننده هستهای ایران روز سهشنبه در گفتوگو المانیتور گفت: مساله راکتور اراک تقریبا حل شده است.
همچنین مارک فیتس پاتریک، یک عضو پیشین دفتر منع گسترش سلاحهای هستهای وزارت امور خارجه انگلیس و عضو موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک در لندن در گفتوگو با المانتیور اظهار کرد من فکر میکنم تاسیسات اراک یک حوزه بزرگ است که ایران و گروه 1+5 اختلافات بسیار کمی بر سر آن دارند.
او ادامه داد: من فکر میکنم هر دو طرف در دیدگاههایشان به یقین رسیدهاند و بخشی از این چرخه یقین این است که آنها برای پرونده اراک به یک راه حل دست یافتهاند.
حسین موسویان همچنین گفت: چارچوب توافق احتمالی تقریبا همانند طرحی است که یک تیم متشکل از کارشناسان هستهای دانشگاه پیرینستون در مقالهای با عنوان "راهحل دو سر برد برای راکتور اراک" ارائه دادهاند. من معتقدم تهران و آمریکا موافقند که این چارچوب میتواند راهحلی برای پروند راکتور اراک باشد.
به نوشته المانیتور براساس این طرح حجم پلوتونیوم تولید شده در راکتور اراک میتواند با تغییر سوخت این راکتور از اورانیوم طبیعی به اورانیوم غنی شده در سطوح پایین به شدت کاهش یابد. با سوخت اورانیوم غنی شده نیروی این راکتور 40 مگاواتی به 20 و حتی 10 مگاوات کاهش خواهد یافت که در نتیجه پلوتونیوم تولید شده آن به کمتر از یک کیلوگرم در سال خواهد رسید.
بر اساس چارچوب طراحی شده این کارشناسان طراحی دوباره راکتور اراک تولید پلوتونیوم آن را تا یک کیلوگرم در سال کاهش میدهد که قابل مقایسه است با سادهسازی آن از طریق جایگزین کردن راکتور اراک با یک راکتور تحقیقی آب سبک. با اینحال این باز طراحیها کارایی این راکتور را برای ساخت ایزتوپ و انجام تحقیقات کاهش نخواهد داد. علاوه بر این که این اقدام نیازهای ایران را برآورده کرده و نگرانیهای جامعه بینالملل را که همواره مورد بحث گروه 1+5 بوده است رفع خواهد کرد.
حسین موسویان تخمین زده است که حدود 60 تا 70 درصد مسائل برای دستیابی به توافق جامع نهایی مورد قبول واقع شده است که تنها کمی بیشتر از آن چیزی است که محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در دور قبل مذاکرات در وین 50 تا 60 درصد برآورد کرده بود.
مذاکرهکنندگان آمریکایی بارها تکرار کردند که تا زمانی که بر سر تمام مسائل به توافق نرسیم بر سر هیچ مسالهای توافق صورت نخواهد گرفت.
کارشناسان دانشگاه پیرینستون همچنین اظهار کردند که دیگر مسائل مورد بحثی که هنوز حل نشده باقی مانده است نیروگاه فردو، سطح برنامه غنیسازی ایران و مدت زمان محدود کردن این غنی سازیهاست.
این کارشناسان بر این باورند که تغییر فردو به یک تاسیسات توسعه و تحقیقات میتواند راهحل موضوع باشد.
انتهای پیام