استاندار از ایلام گفت و مشکلاتش ...

استان ایلام به استناد اسناد تاریخی بخشی از کشور عیلام باستان بوده که در ۶۴۰ سال پیش از میلاد به دست آشور بانی پال تصرف شد. در کتیبه‌های بابلی، عیلام را به نام " آلامتو" یا "آلام" می‌دانستند که به معنای کوهستان یا "کشور طلوع خورشید" بوده است.

استان ایلام به استناد اسناد تاریخی بخشی از کشور عیلام باستان بوده که در ۶۴۰ سال پیش از میلاد به دست آشور بانی پال تصرف شد. در کتیبه‌های بابلی، عیلام را به نام " آلامتو" یا "آلام" می‌دانستند که به معنای کوهستان یا "کشور طلوع خورشید" بوده است.

بر طبق نظریه‌های دیگر استان ایلام کنونی یکی از مهم‌ترین بخش‌های امپراتوری ایلام بوده است. این منطقه به لحاظ موقعیت جغرافیایی و کوهستانی بودن بر سرزمین بین النهرین مسلط بوده است.

در شهریور ۱۳۱۴ ه. ش. در زمان سلطنت رضاشاه به موجب تصویب نامهٔ هیات وزیران و به منظور یادآوری عظمت و شکوه تمدن عیلام باستان، نام قصبه حسین‌آباد، به ایلام تغییر یافت.

این استان با مساحت ۲۰٬۱۳۳ کیلومترمربع در غرب ایران واقع شده است. استانی محروم که 8 سال از عمر خود را درگیر جنگ تحمیلی بود و این مساله تا حدودی آن را از بسیاری پیشرفت‌ها محروم کرد. با وجودی که بعد از اتمام جنگ مسوولان همت گماشتند تا آن را بازسازی کنند، اما هنوز گرد محرومیت از سر و صورتش می‌ریزد.

این موضوع که وضعیت ایلام در حال حاضر چگونه است و چه مشکلاتی دارد از جمله مواردی است از استاندار ایلام که در خبرگزاری ایسنا حضور یافته در میان گذاشتیم.

‌ بهترین فرصت است که از وجود سرمایه‌گذاران در قسمت‌های مختلف استفاده کنیم

محمدرضا مروارید در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، با اشاره به نتایج دیدار‌های خود با سرمایه‌گذاران در طول مدت حضورش در استانداری ایلام گفت: از دو سال گذشته اعتبارات عمرانی و تملک سرمایه بسیار کاهش یافته و رشد منفی داشته است.

وی افزود: با توجه به ایجاد مشکلات بر سر راه دولت یازدهم و کمبود اعتبارات، احتمالا تا یکی دو سال آینده هم مشکلات وجود خواهد داشت تا ان‌شاء‌الله مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی تا حدودی سامان بگیرد و بحث اعتبارات عمرانی و زیربنایی بهتر شود، لذا بهترین فرصت است که از وجود سرمایه‌گذاران در قسمت‌های مختلف استفاده کنیم.

به گفته استاندار ایلام، در حال حاضر در کشور یک سری از شرکت‌های خصوصی یا عمومی وجود دارند که تا حدودی وابسته به دولت هستند از جمله سازمان‌های بازنشستگی‌های لشگری و کشوری یا شرکت‌های نفت یا ارگان‌هایی مانند بنیاد مستضعفان و ... به اضافه سرمایه‌گذاران بخش خصوصی. در این چند ماهی که در ایلام حضور دارم، تقریبا 50 درصد وقت خود و معاونان را برای گفت‌وگو با این بخش‌ها صرف کرده‌ایم و خوشبختانه این نشست‌ها نتایج خوبی در برداشته است.

نتایج دیدار با سرمایه‌گذاران در حال عملیاتی‌شدن است‌

مروارید با بیان این‌که نتایج این دیدارها در حال عملیاتی‌شدن است، گفت: به‌طور مثال بنیاد برکت به ما قول مساعد داده که برای شروع کار بین 100 تا 150 میلیارد تومان برای سرمایه‌گذاری در طرح‌های نیمه‌کاره یا نیمه‌فعال یا حتی طرح‌هایی که قرار است شروع شود، کمک کند. این بنیاد 49 درصد در این طرح‌ها شریک خواهد شد و پس از راه‌اندازی طرح و به بهره‌برداری رسیدن آنها و زمانی که احساس کند طرف شراکتش می‌تواند آن طرح را اداره کند، 49 درصد را با قیمت کارشناسی به مجری طرح واگذار خواهد کرد.

وی این مساله را پروسه‌ی مناسبی دانست و گفت: این که از این طریق مردم با بانک‌ها کار کنند، ممکن است حتی برای خود بنیاد هم سود داشته باشد، و حتی برای مجری طرح، کار راحت‌تر می‌شود و این قدم بزرگی است.

مروارید با اظهار امیدواری نسبت به این که سال آینده تعدادی از کارهای اجرایی در استان شروع شود، گفت: جدیدا هم با گروهی از فرانسه و اوکراین تفاهم‌نامه‌ای در راستای اجرای طرح‌های استان امضاء کرده‌ایم که باید پیگیری شود.

وی تعداد این طرح‌ها را سه مورد اعلام کرد و افزود: پروژه باند دوم جاده کرمانشاه تا مهران در راستای چهار بانده شدن و دو طرح آبرسانی به مناطق ایوان و چرداول، هم‌چنین تامین بلند‌مدت آب ایلام از جمله این طرح‌هاست.

آب ایلام مشکل خاصی ندارد

استاندار ایلام در خصوص وضعیت آب ایلام نیز گفت: در حال حاضر مشکل خاصی در این رابطه وجود ندارد و طرح در دست انجام برای آینده است، چرا که در آینده نیاز به یک منبع جدید داریم. البته آبی که الان از سد ایلام برداشت می‌کنیم، با قصد آبیاری زمین‌های پایین‌دست بوده، ولی در آینده استفاده از سد سیمره برای استفاده بلندمدت و دائمی پیش‌بینی شده است.

بیکاری مشکل اصلی استان ایلام

مروارید با اشاره به مشکل بیکاری استان نیز گفت: بیکاری در حال حاضر مشکل اصلی استان است، منتهی این مشکل ریشه در مسائلی دارد. قبلا جمعیت استان کمتر بوده و اکثر مردم به دامپروری و کشاورزی مشغول بودند. در حالی که در سال‌های گذشته واقعا شاهد تخریب محیط زیست بوده‌ایم و بحث آب وهوا و خشکسالی نیز در 10 سال گذشته همه دست به دست هم داده و به بیکاری بیشتر انجامیده است.

وی افزود: از طرفی هم استان ایلام حدودا هشت سال درگیر جنگ بود، یعنی علاوه بر این‌که پیشرفتی نداشت، حتی زیر‌بناهایی ‌مانند پل‌ها، جاده‌ها و مراکز انرژی و برق که قبلا ساخته شده بود، نیز در جنگ تخریب شد. بعد از اتمام جنگ و در دوره بازسازی، بیشتر به ساخت زیربناها و خانه‌های مردم تاکید شد، ولی در مورد تولید و اشتغال کار چندانی صورت نگرفت، البته کارهایی در این راستا انجام شده، ولی به آن صورت که در آینده ممکن است مشکلی پیش آید، روی این مساله کار نشد.

وی افزود: در حال حاضر نیز هرم جمعیتی سال‌های اوایل انقلاب - بین 58 تا 61 - همه به سن کار رسیده‌اند، یعنی اکثر آنها از دانشگاه فارغ‌التحصیل شده‌ و نیاز به کار دارند. البته این مساله مشکل تمام ایران است، منتهی استان ما با توجه به عقب‌ماندگی انباشته قبلی، درگیر بیکاری زیادی است.

استاندارد ایلام اعلام کرد: براساس آمار رسمی، آمار بیکاری استان پنج درصد بیشتر از آمار میانگین کشوری است، یعنی اعلام شده که بیکاری ایلام حدود 11.8 است، در حالی که واقعیت این است که این آمار بالای 30 درصد است. البته تعاریف در این راستا مختلف است.

مروارید با تاکید بر این‌که ایلام از نظر بیکاری در رده دومی یا سومی کشور‌ی است، گفت: لذا باید تمام هم‌وغم و برنامه‌هایمان را در این راستا بگذاریم. ما هم بر همین اساس محور کار را اشتغال قرار داده‌ایم، یعنی در حال حاضر در پروژه‌هایی که بیشتر جنبه اقتصادی آنها تعریف می‌شود، چه تولیدی چه صنعتی، نفت و گاز و حتی پروژه‌های عمرانی‌، بیشتر سعی می‌کنیم بر بحث اشتغال آنها کار کنیم.

مهاجرت از ایلام زیاد است

وی افزود: متاسفانه رشد جمعیتی استان ایلام در پنج سال گذشته نیز منفی شده، چون مهاجرت از این استان زیاد بوده است. به‌ عبارتی 50 هزار نفر از جمعیت استان در این مدت کم شده، و برای این امر حتما باید برنامه‌ریزی کرد.

استاندار ایلام گفت: اگر قرار باشد کاری جدی انجام نشود، این مشکل ادامه‌دار خواهد بود. اگرچه استان پتانسیل این را دارد که بیشتر از این‌ها جمعیت را در خود جای دهد، منتهی باید سازوکار آن فراهم شود.

‌مذاکرات زیادی برای بازگشت سرمایه‌گذاران ایلامی به استان انجام شده است

مروارید در خصوص تدابیر اندیشیده شده برای بازگشت ایلامی‌ها به استان نیز گفت: باید زمینه‌ای وجود داشته باشد تا مردم به استان بازگردند. در حال حاضر مذاکرات زیادی در این رابطه داشته‌ایم. انجمن ایلامی‌های مقیم مرکز نیز در این راستا فعال است. زمینه‌های سرمایه‌گذاری را نیز برای آنها تشریح کرده‌ایم و بسیاری از آنها به دنبال این امر هستند که بتوانند سرمایه‌گذاران دیگری را از داخل یا خارج به استان بیاورند.

وی گفت: با رونق اقتصادی، تعداد زیادی از آنها آمادگی خود را برای بازگشت به استان اعلام کرده‌اند، البته در گذشته به دو دلیل آنها از استان مهاجرت کرده‌اند، یکی این که زمانی که این تعداد از استان رفتند، ارتباطات کم‌ بوده و رفت و آمد‌ها به دلیل مناسب نبودن زیرساخت‌های جاده‌ای و هوایی کم صورت می‌گرفته است، ولی در حال حاضر آنها حس می‌کنند، حتی اگر در تهران هم ساکن باشند، می‌توانند به راحتی به ایلام رفت و آمد کنند.

استاندار ایلام به انجام دو پرواز در روز از ایلام به تهران اشاره کرد و گفت: این تعداد قابل افزایش است. سیستم جاده‌ای نیز بهتر از گذشته شده، ارتباطات اینترنتی و کنترل از راه دور نیز در این مساله تاثیر داشته است، اما باید بیشتر زمینه‌های اقتصادی فراهم شود تا نه تنها ایلامی‌ها بلکه افراد دیگر بتوانند به این استان بیایند و استان ایلام مهاجرپذیر شود. استان از نظر سرزمینی نیز این امکان را دارد.

‌ایلام در دامپروری و کشاورزی در رده‌ی خوبی قرار دارد‌

وی در خصوص پتانسیل‌های بخش کشاورزی و صنعت استان نیز گفت: از نظر تولید گوشت قرمز و سفید استان در رده‌ی پنجم الی ششم کشور قرار دارد، یعنی تقریبا سه درصد مصرف کشور را تامین می‌کنیم. در زمینه‌ی کشاورزی هم استان استعداد خوبی دارد، چیزی حدود 2 الی 2.5 میلیون هکتار زمین داریم که 400 هزار هکتار آن کشاورزی بوده و بقیه‌ی آن مرتع و جنگل مناسب است، یعنی مراتع ما مراتع بیابانی نیست. در حال حاضر هم حدود 2.5 میلیون راس گوسفند و دام دراین مراتع هستند، اگرچه دوستان منابع طبیعی میزان حضور دام‌ها را نسبت مراتع استان، زیاد می‌دانند. در بحث جنگل هم استعداد‌های خوبی داریم. در برخی قسمت‌ها شاهد وجود درخت "ونه" به عنوان یک درخت اقتصادی هستیم، چرا که این درخت تولید شیرآبه می‌کند که بسیار با ارزش است.

وی در مورد کاربرد این درخت گفت: در صورت فرآوری شیره این درخت، می‌توان در تولید دارو‌ و مواد آرایشی از آن استفاده کرد، لذا شیره این درخت بسیار گران است.

مروارید با اشاره به این‌که در این چند سال، به دلیل خشکسالی، بهره‌برداری از این درختان کم بوده است، گفت: در یکی دو سال اخیر با توجه به بارندگی در استان، کار در این زمینه شروع شده است.

وی ادامه داد: بنابراین استان در دامپروری و کشاورزی در رده‌ی خوبی قرار دارد. روان‌های آبی زیادی هم در استان وجود دارد تا جایی که حدود سه میلیارد و 800 میلون متر مکعب آب در اختیار داریم، چون بارندگی در برخی مناطق به 200 تا 500 میلی‌متر در سال می‌رسد. خوشبختانه امسال ایلام از نظر بارندگی استان اول بوده و حدود 20 درصد بیشتر از مدت مشابه سال قبل بارندگی داشته است و این اولین استعداد استان بوده و هر کسی وارد استان می‌شود، در وهله اول به بحث دامپروری و کشاورزی توجه می‌کند.

وی خاطر‌نشان کرد: در استان هم‌چنین قادر به تولید یک میلیون تن محصول کشاورزی هستیم که طبق برنامه‌ای که از قبل پیش‌بینی شده و با توجه به کارهایی که در زمینه‌ی آب و خاک در دست اقدام است، قابل دستیابی است.

استاندار ایلام در ادامه با اشاره به اراضی آبی و دیم استان گفت: چیزی حدود 50 الی 70 هزار هکتار از 400 هزار هکتار از اراضی آبی است، و چند سد کوچک و انحرافی و عمده نیز در دست اجراست و پیش‌بینی 10 سال آینده این است که حدود 200 هزار هکتار از این زمین‌ها آبی می‌شود، یعنی تولیدات کشاورزی باید به سه میلیون تن برسد.

طرح منطقه آزاد بین‌المللی مهران مطرح است

مروارید در ادامه به مرز مهران و پتانسیل‌های این مرز نیز اشاره کرد و گفت: کارهایی در این زمینه انجام شده است، به طور مثال بحث منطقه ویژه شدن برای این مرز تصویب شده و از ابتدای دولت نیز بحث منطقه آزاد مهران مطرح شده و با مقامات استان‌های همجوار در کشور عراق مباحث بررسی شده و آنها هم دراین منطقه دنبال این قضیه هستند تا مرز مهران به عنوان یک منطقه آزاد بین‌المللی فعالیت کند.

مروارید ‌هم‌چنین در خصوص میزان صادرات و واردات مرز مهران و توسعه استان براین اساس، به ایسنا گفت: در حال حاضر تقریبا حدود 70 درصد سیمان تولیدی استان به عراق صادر می‌شود و داخل استان نیز تعداد کمی از واحد‌ها محصولات‌شان قابل صادرات است، ولی به طور کلی بیشتر صادرات از سایر نقاط کشور از مرز مهران صورت می‌گیرد و شامل مصالح ساختمانی و مواد غذایی و ... است، لذا این مساله قطعا بی‌تاثیر نیست، چرا که هم اشتغال را در منطقه مهران برقرار کرده و - 2000 نفر از مردم مهران به این وسیله مشغول هستند - هم نمایندگان شرکت‌های داخلی یا مذاکره‌کننده با عراق در آنجا مشغول کار هستند.

پتانسیل خوبی برای گردشگری در استان وجود دارد

وی هم‌چنین به مساله‌ی توریسم‌پذیری استان اشاره کرد و گفت: بحث توریسم مذهبی نیز برای استان مطرح است. سالانه تعداد زیادی از مردم عراق از مرز مهران وارد ایران شده و عازم قم و مشهد می‌شوند. در این راستا برنامه‌هایی با توجه به آب و هوای عالی استان داریم. هم‌چنین حداقل هفت الی هشت ماه در سال آب و هوای متنوعی در استان حاکم است که باید از این پتانسیل‌ها هم استفاده کنیم.

مروارید تصریح کرد: زیبایی‌هایی که در استان ایلام وجود دارد، از کردستان عراق بسیار بهتر است، لذا اگر مردم عراق را عادت بدهیم تا به منطقه ما به ویژه در تابستان مسافرت کرده و در آنجا ساکن شوند، پتانسیل خوبی برای گردشگری خواهد بود.

وی با اشاره به این‌که در زمینه‌ی پزشکی، منابع طبیعی، باغداری و کشاورزی پتانسیل خوبی داریم، گفت: مردم عراق همجوار استان ایلام می‌توانند از تجارب ما در این زمینه‌ها استفاده کنند.

‌ 15 منطقه گردشگری شناسایی شده داریم

استاندار ایلام در خصوص میزان فراهم بودن زیرساخت‌های گردشگری استان و برنامه‌هایش برای این بخش نیز گفت: در استان قبلا مطالعاتی در این زمینه انجام گرفته و براساس این مطالعات 15 منطقه گردشگری شناسایی شده است. از نظر تاریخی نیز ایلام استان غنی است و از زمان‌ مادها آثار تاریخی در استان وجود دارد. از نظر طبیعی نیز مناطق بکر و دست نخورده‌ای در استان وجود دارد.

به گفته وی‌، این 15 نقطه با سیستمی که برای آنها از نظر جذب گردشگر طراحی شده، مناطق خوب و بکری است، ولی واقعیت امر این است که استان در بحث گردشگری با مشکل مواجه است، البته این مساله مختص استان ما نیست. بسیاری از استان‌های کشور در این زمینه مشکل دارند.

مروارید گفت: یکی از دلایل این موضوع این است که تا گردشگر خارجی نداشته باشیم، به آن صورت درآمدی نخواهیم داشت. هم چنین افراد به این دلیل که گردشگری وجود ندارد، سرمایه‌گذاری نمی‌کنند، از طرف دیگر گردشگر هم به جایی که امکانات در آن وجود ندارد، نمی‌رود.

در سیستم گردشگری سرمایه‌گذاری شود

استاندار ایلام با بیان این که دولت و نهادهای شبه‌دولتی باید در سیستم گردشگری سرمایه‌گذاری کنند و بعد آنها را واگذار نمایند، گفت: به‌طور مثال بحثی در مورد ساخت هتل پنج ساله در ایلام با آقای فروزنده داشتیم که وی عنوان می‌کرد که در این راستا ضرر خواهیم داد. در این راستا هیچ بخش خصوصی نمی‌آید برای جایی که احتمال دهد ضرر می‌دهد، کار کند. مگر این‌که جاهایی مانند شرکت‌ها یا سازمان‌های وابسته به بنیاد برکت در این راستا قدم بردارند، چون قصد آنها تنها سوددهی نیست، بلکه توسعه‌ی کشور نیز مدنظر آنهاست و در این راستا می‌توانند با سیستم‌های توجیه اقتصادی کمک کنند. با این وجود قانع شده‌اند که در استان ایلام هتل پنج ستاره احداث شود.

وی معتقد است: آب، برق و جاده و... مکانی که به عنوان منطقه گردشگری مطرح می‌شود، باید از بودجه‌های عمرانی پرداخت شود و محوطه‌های آنها به سرمایه‌گذاری محول شود. برنامه ما هم در این راستا فعلا به همین سمت می‌رود.

‌افسردگی‌های بعد از جنگ، بیکاری و مسائل اقتصادی از علل خودسوزی زنان ایلامی

وی در ادامه در پاسخ به علل وجود برخی آسیب‌های اجتماعی مانند خودسوزی زنان در استان نیز به مطالعات انجام شده در این رابطه اشاره کرد و گفت: به نظر می‌رسد بحث خودسوزی از دوران جنگ شروع شد و هم‌چنان ادامه دارد. البته بحثی که وجود دارد این که چرا خودسوزی زیاد است؟ در حالی که روش‌های دیگر نیز وجود دارد. هم‌چنین این مساله به نسبت جمعیت استان بالاست. در حال حاضر نیز اکیپ‌های در حال مطالعه روی این قضیه هستند، ولی واقعیت است که این مساله براساس مسائل کلی از جمله افسردگی‌های بعد از جنگ، بیکاری، مسائل اقتصادی است.

وی افزود: تاکنون در این زمینه راه‌حلی ارائه نشده است. البته برخی افراد که دست به خودسوزی می‌زنند از نظر مالی و رفاهی هیچ مشکلی ندارند. در واقع این مساله صرفا ریشه‌ی اقتصادی ندارد. بیشتر فرهنگی و اجتماعی است و از نظر روان‌شناختی باید مورد بررسی قرار گیرد.

مروارید تصریح کرد: در بحث مطالعه بر روی مساله‌ی خودسوزی و چند آسیب اجتماعی دیگر در استان با سازمان بهزیستی توافقاتی صورت گرفته تا مطالعات جامع‌تری در سال آینده صورت گیرد.

کمبود مراکز فرهنگی و هنری به دلیل کم بودن جمعیت ایلام

وی با بیان این‌که کم‌بودن جمعیت استان در این راستا بسیار تاثیرگذار است، گفت: بسیاری از کارهایی که می‌توان در استان‌های دیگر انجام داد، در این استان جواب نمی‌دهد، چون جمعیت استان کم است، هم‌چنین با کمبود بسیاری از مراکز فرهنگی و هنری در استان مواجه‌ایم.

استاندار ایلام افزود: متاسفانه جمعیت استان ایلام نه تنها رشد نداشته، بلکه منفی شده و مهاجرت از آن زیاد بوده است. معمولا مهاجران نیز افرادی هستند که سواد بالایی دارند یا ‌از وضعیت مالی خوبی برخوردارند یا ‌جرات مهاجرت را داشته‌اند. واقعیت این است که براساس آنچه در شهر مشاهده می‌کنیم این‌ است که تقریبا تمام پولدار‌های شهر به شهرهای بزرگ و پایتخت مهاجرت کرده‌اند که این مساله خود باعث می‌شود بسیاری از کارها مثل ایجاد مراکز تفریحی، گردشگری در ایلام شکل نگیرد.

وی با تاکید براین‌که کمی جمعیت اثر بسیار زیادی بر افسردگی جامعه ایلام دارد، گفت: ساعت 9 به بعد شهر کاملا ساکت و آرام است.

‌از نقاط مثبت قبیله‌گرایی می‌توان استفاده کرد

استاندار ایلام در مورد وجود قبیله‌گرایی در استان و تقویت نهادهای مدرن در استان نیز گفت: قبیله‌گرایی در همه دنیا مرسوم است و تنها مختص ایلام نیست، منتهی این مساله را می‌توان به سمت استفاده از نقاط مثبت آن، هدایت کرد. در استان ایلام به نظر من نسبت به خیلی‌ جاها مشکلی در این راستا وجود ندارد و این‌که مانعی برای توسعه باشد، این‌گونه نیست. البته رقابت‌هایی وجود دارد که برخی اوقات هم مثبت است.

وی ادامه داد: البته هر قبیله یا ایلی تقسیم‌بندی هستند، لذا رقابت از این نوع خوب است. دعواهای قدیم نیز خوشبختانه به دلیل تغییر زندگی مردم وجود ندارد. البته یکسری رقابت‌های محلی برای استفاده از امکانات وجود دارد، لذا قبیله‌گرایی در استان حاد نیست، در واقع از رقابت‌ها در این بخش می‌توان استفاده خوبی کرد.

وضعیت معاودین ایلامی تا یکی دو سال آینده مشخص می‌شود

مروارید در ادامه به وضعیت و مشکلات معاودین در ایلام نیز اشاره کرد و گفت: در زمان صدام، کردهای ایرانی ساکن عراق به ایران برگردانده شدند که آنها به معاودین عراقی معروف شدند. این معاودین زمانی که در عراق ساکن بودند، به عجم شناخته می‌شدند ولی ما به آنها عرب می‌گفتیم. این افراد با مشکلاتی مواجه بودند. بعد از جنگ نیز بلاتکلیف بودند، چون فکر می‌کردند بعد از اتمام جنگ به عراق برمی‌گردند. لذا برای آنها سازوکاری در قالب کارت سبز اندیشیده شد.

استاندار ایلام با بیان این‌که با در دست داشتن این کارت امکاناتی در اختیار معاودین قرار داده می‌شد، گفت: منتهی این افراد در بحث دانشگاه و تحصیل و مدرسه با مشکل مواجه بودند. البته برخی از این افراد بنا بر ایرانی بودن و شناسنامه‌دار بودن مادر، سامان گرفتند.

وی تصریح کرد: بعد از اتمام جنگ و بعد از سقوط صدام تعداد زیادی از آنها به عراق برگشتند. طبق آمار ما نیز تعداد معاودین چیزی حدود 45 هزار نفر است و از دو سال پیش هم برای مشخص شدن تکلیف این افراد در قالب شناسنامه‌دار شدن یا برگشتن به عراق اقداماتی صورت گرفت. در حال حاضر نیز 2300 نفر از معاودین در ایلام فاقد شناسنامه بوده ولی پرونده‌ی آنها در حال انجام است و باید تحقیقاتی در مورد آنها صورت گیرد و اگر مدارکی از قبل دارند باید ارائه دهند. بعضا هم آزمایش دی‌ای‌ان نیز از آنها انجام می‌شود، ولی تا یکی دو سال دیگر وضعیت آنها مشخص خواهد شد.

13 هزار ‌جوان با مدرک لیسانس در ایلام بیکار هستند

مروارید در ادامه به وضعیت تحصیل و میزان تعداد دانشگاه‌ها در ایلام نیز اشاره کرد و گفت: در این زمینه خوشبختانه ایلام بسیار فعال است. در واقع رشد دانشگاهی استان در این 20 الی 30 سال بسیار خوب بوده است. قبل از انقلاب تنها یک آموزشکده در استان داشتیم، ولی در حال حاضر دارای دانشگاه‌های دولتی آزاد و علمی و کاربردی در تمام شهرستان‌ها هستیم. 16 مرکز دانشگاهی تنها در ایلام وجود دارد.

وی با بیان این که طبق آمار تنها 13 هزار نفر لیسانس در ایلام بیکار هستند، گفت: دانشگاه ایلام در حال حاضر 100 نفر هیات علمی بومی دارد و در بخش پیام نور 13 هزار نفر دانشجو داریم.

موافقت ‌فرماندار ویژه شدن دهلران هستیم

استاندار ایلام در ادامه در مورد آخرین وضعیت دهلران برای ارتقاء به فرمانداری ویژه نیز گفت: این مساله در دولت دهم از سوی وزارت کشور به هیات دولت رفت، ولی چون دولت دهم تمام شد، هم‌چنان باقی‌مانده است. رحمانی فضلی نیز وقتی وزیر کشور شد، عنوان کرد که فعلا تمام تقسیمات کشوری متوقف شود تا بازنگری مجددی در این زمینه انجام شود، چرا که واقعا برخی جاها بدون مطالعه تغییر پیدا کردند، لذا دهلران نیز فعلا در این مرحله قرار دارد.

مروارید با اعلام موافقت خود برای فرماندار ویژه شدن دهلران گفت: قرار شده طرح جامع تقسیمات کشوری توسط وزارت کشور تهیه شود و حتی به استان‌ها اعلام شده آمایش استانی خود را آماده کنند تا در این زمینه یکجا تصمیم‌گیری شود.

مقدمات ایجاد بازارچه‌های مرزی چم‌سری در حال فراهم شدن است

وی در مورد آخرین وضعیت احداث بازارچه‌های مرزی چم‌سری نیز گفت: کارها از طرف ایران انجام شده و جا و مکان آن را آماده کرده‌ایم، چندبار نیز فرماندار دهلران با طرف عراقی خود دیدار داشته و آنها نیز موافقت خود را اعلام کرده‌اند. ما نیز از استاندار اماره عراق دعوت کرده‌ایم با حضور در ایلام تفاهم‌نامه‌ای بنویسیم. لذا کارها در این زمینه در حال شکل‌گیری است، منتهی چون بحث‌های مرزی تا حدودی کند است، این مساله به طول انجامیده است. این بحث چند سالی است تصویب شده، ولی مقدمات آن در حال فراهم شدن است.

استاندار ایلام در مورد آخرین وضعیت سد کنگیر در ایوان نیز گفت: این سد امسال آبگیری شد،‌ البته تا حدودی بحث دریچه‌ها و سرریز آن وجود دارد که کارها در حال انجام است. البته سد کنگیر سد کوچکی است و تنها 20 میلیون مترمکعب است و امسال کارهای باقی‌مانده آن انجام می‌شود.

96 درصد میادین مین استان پاکسازی شده‌اند

مروارید در خصوص پاکسازی میادین مین در استان ایلام نیز گفت: از نظر ستاد مشترک تقریبا 96 درصد پاکسازی مین در استان ایلام انجام شده و تقریبا دیگر جایی برای پاکسازی باقی نمانده است، منتهی برای اطمینان بیشتر وقتی قرار است کاری اقتصادی انجام شود، مجددا منطقه چک می‌شود، ولی در مجموع میادین پاکسازی نشده، نداریم. البته بعضا در برخی قسمت‌ها به دلیل جابه‌جایی مین‌ها براثر سیلاب‌ها ممکن است تعدادی مین وجود داشته باشد.

مشکل جنگل بلوط خشک شدن آنهاست

مروارید در ادامه در خصوص وضعیت جنگل بلوط استان نیز گفت: مشکلی که در این راستا وجود دارد این‌ است که در مرحله‌ی تحقیقاتی قرار دارد، یعنی هنوز تقریبا می‌توان گفت مشکل جنگل‌های بلوط استان ناشناخته است.

وی ادامه داد: مشکل جنگل بلوط خشک شدن آنهاست. آفتی دارد که از ساقه درخت بالا می‌رود و شیره‌ی آن را می‌مکد، لذا این امر منجر به خشک‌شدن درخت می‌شود. دوستان ما در منابع طبیعی، تنه درخت را با دستگاه‌هایی مانند سی‌تی اسکن و ام‌آر‌آی نیز بررسی کرده‌اند و در این راستا بحث‌هایی مثل گرد و خاک و مشکلات آب و هوایی مطرح شده و قرار است مرکز تحقیقات بلوط در استان تشکیل شود.

وی مشکل خشکسالی و گرد و غبار چند سال اخیر را در خشک‌شدن جنگل بلوط ایلام بی‌تاثیر ندانست و گفت: استفاده از آب‌های زیرزمینی به عنوان منبع تغذیه آبیاری درختان بلوط نیز بی‌تاثیر نبوده است.

‌روش‌های خوبی نیز برای بیابان‌زایی پیدا شده است

وی در خصوص برنامه‌های حل مشکل گرد‌وغبار ایلام نیز گفت: خانم ابتکار سفری به عراق داشته و مذاکراتی با طرف‌های عراقی در بحث بیابان‌زدایی داشته است. ما نیز با استان‌های عراقی همجوار ایران صحبت‌هایی داشته‌ایم، حتی گروهی از دوستان منابع طبیعی برای بیابان‌زدایی اقداماتی انجام دادند، ولی ظاهرا منشأ این گرد‌وغبار بیشتر عربستان، اردن و قسمت غرب عراق است.

مروارید گفت: سازمان محیط زیست مساله را دنبال می‌کند تا با این چند کشور سازمانی را تشکیل دهند تا روی این مساله کار اساسی کنند، البته ظاهرا سیستم باد به گونه‌ای است که تقریبا تا مرداد‌ماه این گرد‌وغبار در ایران است و از مرداد‌ تا اسفند‌، مسیر حرکت آن به طرف ما نخواهد بود.

استاندار ایلام با اشاره به بارندگی مناسب در چند ماه اخیر در استان و تاثیر آن در کاهش گرد‌وغبار تصریح کرد: روش‌های خوبی نیز برای بیابان‌زایی پیدا شده و چون کشور‌های درگیر گرد‌وغبار از نظر نفت و درآمد آن در وضعیت خوبی هستند و عربستان نیز در حال تبدیل بیابان‌های خود به زمین‌های کشاورزی است، این اقدامات می‌توانند در این راستا موثر باشد.

برای اسکان مسافران نوروزی، چادر و کمپ در نظر گرفته شده است

استاندار ایلام هم چنین در خصوص اقدامات انجام شده برای پذیرا‌یی از مهمانان نوروزی در استان نیز گفت: در ایلام نیز مانند تمام استان‌های ایران ستاد خدمات سفرهای نوروزی تشکیل شده و معمولا نیز ما با چند نوع گردشگر روبه‌رو هستیم. یکی از آنها تعداد زیادی از مردم خود ایلام هستند که در استان‌های دیگر ساکن بوده و در ایام عید به ایلام بر می‌گردند.

وی با اشاره به وجود آب و هوای مطبوع ایلام ادامه داد: دسته‌ی دوم خود ایلامی‌ها هستند که معمولا در ایام نوروز بیشتر به دشت‌ها و مناطق خوش و آب و هوای استان می‌روند و شاید بیش از 60 درصد مردم به دامن طبیعت رفته که این مساله می‌طلبد خدماتی به آنها داده شود. دسته‌ی سوم زائران عتبات عالیات هستند که در این فصل تعداد آنها زیاد می‌شود و تعداد زیادی دوست دارند تحویل سال را در کنار بارگاه‌های منور حضرت علی (ع) و امام حسین (ع) باشند.

استاندار ایلام با بیان این‌که از چند روز مانده به شب عید شاهد حضور زائرین در مرز مهران هستیم، گفت: هم‌چنین تعدادی از خوزستانی‌ها در این ایام به چند شهر ایلام مانند دره‌شهر و دهلران مسافرت می‌کنند، چون از آب و هوای خوب و آثار تاریخی زیادی برخوردارند، در نتیجه استان حال و هوای خوبی در ایام عید می‌گیرد. البته معمولا این رفت و آمد‌ها تا اردیبهشت‌ماه همیشه ادامه دارد. لذا در حد امکانات موجود استان ایلام، ساماندهی می‌شود. البته اکثر کسانی که وارد ایلام می‌شوند، معمولا با دعوت افراد مختلف محلی به استان سفر می‌کنند، ولی برای اسکان مسافران دیگر چادر و کمپ در نظر گرفته شده است.

استاندار ایلام

استاندار ایلام

استاندار ایلام

گفت‌وگو از: زهرا حبیب‌پور زواره

انتهای پیام

  • سه‌شنبه/ ۲۰ اسفند ۱۳۹۲ / ۱۴:۰۹
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 92122013578
  • خبرنگار : 71291