‌رشد قارچ‌گونه رستوران‌های فست فودی

چیزبرگر، استیک، کنتاکی، سیب زمینی تنوری، دوبل برگر، کمبو، بیف استروگانف، هات داگ، پیتزا، سوخاری، لازانیا و ... میز و صندلی‌های رنگی چهارگوش‌، دیوارهای شفاف شیشه‌ای، نورهای ملایم رنگی‌ موسیقی آرام غربی‌، یخچال‌هایی لبریز از نوشابه و دلستر ایرانی و خارجی و ...

چیزبرگر، استیک، کنتاکی، سیب زمینی تنوری، دوبل برگر، کمبو، بیف استروگانف، هات داگ، پیتزا، سوخاری، لازانیا و ... میز و صندلی‌های رنگی چهارگوش‌، دیوارهای شفاف شیشه‌ای، نورهای ملایم رنگی‌ موسیقی آرام غربی‌، یخچال‌هایی لبریز از نوشابه و دلستر ایرانی و خارجی و ...

مشتریان سراپا شوق سوسیس و همبرگر که میهمانی سس‌های تند فلفلی روی سیب زمینی‌های برشته را جشن گرفته‌اند و جالب آنکه لحظه به لحظه از سلامتی دور می‌شوند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه کویر، گفته می‌شود نان لواش ایرانی می‌خواهد به نام ارمنستان در فهرست میراث معنوی یونسکو ثبت شود، چون ما ایرانی‌ها فرهنگ غذایی‌مان را فراموش کرده‌ایم، این روزها کمتر ایرانی را پیدا می‌کنید که هفته یا ماهی چندبار میهمان رستوران فست فود نباشند و از این رو شاهد افرایش و رشد قارچ گونه رستوران‌های فست فودی در همه خیابان‌ها‌ی شهر هستیم‌.

هرچند هنوز بسیاری از خانواده‌ها بویژه آنها که والدین مسن تری دارند، غذاهای پخت خانه را به غذاهای آماده ترجیح می‌دهند‌، اما مراجعه مشتریان جوان به رستوران‌های فست فود که گاه به صورت زنجیره‌ای نقاط مختلف شهرها را در برگرفته‌اند، غیرقابل انکار است‌.

با گذری به یکی از رستوران‌های فست فود در بلوار جمهوری اسلامی کرمان که تعدادشان نیز بسیار زیاد است و معمولا نیز بسیار شلوغ هستند، می‌بیند که مشتریان مجبورند مدتی منتظر بمانند تا میزخالی نصیبشان شود و این نشان می‌دهد که با وجود قیمت بالای ساندویچ و پیتزا، جوانان خوردن غذا در این مکان را نوعی سرگرمی می‌دانند.

رضا 22 ساله به ایسنا می‌گوید: ساندویچ خوردن و یا پیتزا همراه با دوستان یکی از سرگرمی‌های هفتگی و حتی شبانه ماست و من و دوستانم اغلب به این رستوران می‌آییم و به قول دوستان پاتوق ما چند نفر اینجاست‌.

وی در پاسخ به این سوال که چرا به رستوران‌هایی که غذای سنتی مانند چلوکباب و یا دیزی سرو می‌کنند، نمی‌روید می‌گوید‌: بچه‌ها این نوع غذاها را کمتر دوست دارند و فست فود را بیشتر ترجیح می‌دهند، ضمن آنکه قیمت غذاهای فست فودی هم فکر می‌کنم برایمان ارزان تر تمام شود‌.

‌ابراهیمی، مربی با سابقه آشپزی در کرمان به ایسنا می‌گوید: متاسفانه در شرایطی هرروز بر تعداد رستوران‌های فست فودی افزوده می‌شود که مجالی برای رستوران‌های غذاهای بومی باقی نمانده و غذاهای بومی یکی پس از دیگری فراموش می‌شوند‌.

وی می‌افزاید: حتی وقتی شما به یکی از شهرهای جنوبی و حتی شمالی کشور با داشتن سابقه غنی فرهنگی در زمینه غذا سفر می‌کنید، می‌بینید که بیشتر رستوران‌ها فست فودی هستند و شما به سختی می‌توانید غذای محلی و بومی را پیدا کنید و این درحالیست که توریست به دنبال فست فودها نیستند و ما متاسفانه نتوانسته ایم فرهنگ بالای غذای ایرانی را صادر کنیم‌.

ابراهیمی می‌گوید: متاسفانه مصرف فست فود برای برخی از اقشار جامعه تبدیل به ارزش شده است تا جایی که بیشتر شاگردان من به دنبال آموزش تهیه این نوع غذاها و حتی غذاهای خارجی هستند تا ایرانی.

این مربی آشپزی می‌گوید: متاسفانه فرهنگ بومی غذایی ما در برابر تهاجم یکسویه فست فود دچار رکود شده و به نظر من وقت آن رسیده که سیاست‌های جدید تغذیه‌ای تعریف شود‌.

وی ادامه می‌دهد: به نظر می‌رسد موجی ناخواسته عادت غذایی ما ایرانی‌ها را تحت تاثیر قرار داده ‌و اعضای یک خانواده به دلیل نداشتن فرصت کافی برای خرید و پخت غذای سنتی، انتخاب فست فود را به صرفه تر می‌دانند‌.

‌ابراهیمی می‌افزاید: متاسفانه زندگی های ما ماشینی شده است و شاهدیم که اعضای خانواده برای صرف نهار و یا شام دور هم جمع نمی شوند و هر یک برای ورود خود به خانواده ساعتی خاص دارند و حتی خانم‌ها نیز به دلیل کار بیرون از خانه دیرتر از آقایان به منزل می‌آیند و این می‌شود که غذاهای آماده و فست فودها خود را به زندگی ما ایرانی‌ها تحمیل کرده است .

وی می‌گوید: چرا نباید به جای انواع سوسیس وکالباس و مواد مضر در طبخ غذاهای آماده از انواع نان های سنتی، غذاهای ایرانی همراه با سبزیجات و گوشت و سایر انواع غذاهایی که می‌ توان در فرصتی کم و البته بدون مضرات سوسیس و کالباس و روغن‌های پرچرب تهیه شود، استفاده کرد؟

ابراهیمی ادامه می‌دهد: غذای یک قوم نشان دهنده فرهنگ آن است. وقتی غذاهای سنتی خود را رها کرده‌ایم و به دنبال غذاهای غربی رفته‌ایم، پیشرفت و صنعت آنها را به دست نیاورده‌ایم بلکه امتیازات کهن فرهنگی و اجتماعی خود را از دست داده‌ایم.

"مریم زمانی" یکی از هنرجویان آشپزی در کلاسهای اموزشی خانم ابراهیمی نیز به ایسنا می‌گوید: بهترین لحظات برای من زمانی است که غذایی خوش طعم و خوشمزه برای خانواده تهیه می‌کنم.

وی می‌گوید: از تنوع و زیبایی که غذاهای سنتی می‌توانند داشته باشند، شگفت‌زده شده‌ام، چرا وقتی چنین گنجینه غنی از غذاهای سالم و مقوی داریم باید به خوردن غذاهای غربی عادت کنیم.

مریم ادامه می‌دهد: من فکر می کنم یکی از دلایل گرایش جوانان به فست فود این است که نسل‌های جدید غذاهای اصیل و سنتی را نمی‌شناسند و با معرفی صحیح غذاهای سنتی می‌شود کاری کرد تا فست فودها در آینده یکه‌تاز سفره ایرانیان نباشد و حداقل بخشی از مردم به این غذاها توجه نشان دهند.

"الهه سلطانی"، دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی توریسم به ایسنا می‌گوید: یکی از مهم‌ترین عوامل شکل دهنده ی الگوی غذایی هر جامعه،مجموعه عادات وفرهنگ غذایی آن جامعه است. عادات غذایی از یک طرف پاسخگوی خواسته‌های غریزی و فیزیولوژیک بدن و از سوی دیگر یک رفتار فرهنگی است.

وی ادامه می‌دهد: سنت خوردن،از ماندگارترین میراث‌های فرهنگ و تمدن ایرانیان است و ‌در ایران هیچ آیین و مراسمی وجود ندارد که در آن غذا خوردن جایگاهی نداشته باشد.

سلطانی می‌گوید: کشور ایران اقوام و فرهنگ های مختلفی دارد که هر کدام غذاهای منحصر به خود را دارند و همین امر می‌تواند باعث شود که ایران پتانسیل خیلی بالایی برای جذب گردشگر داشته باشد و در کل گردشگری در این زمینه می‌تواند‌ غذاهای محلی را به نوعی به یک برند گردشگری در کشور‌ یا حتی تا آن سوی مرزها تبدیل کند.

وی ادامه می‌دهد: غذای ایرانی از دیر باز تا کنون در تاریخ جوامع نقش بسزایی داشته است و با نگاهی به تاریخ فرهنگ غذایی بشر، می‌توان دریافت که غذای ایرانی در دوران‌های کهن، روی عادات و فرهنگ غذایی بخش زیادی از مردم جهان تاثیر گذاشته است، به طور مثال می‌توانیم به دور هم جمع شدن ایرانی‌ها برای صرف غذا و اهمیت دادن به ان در فرهنگ ایرانی اشاره کنیم‌، اما امروز متاسفانه مدرنیته و تحولات اجتماعی منجر به رشد فردیت افراد شده که در مورد فرهنگ غذایی نیز به وضوح قابل مشاهده است، در حالی که ایرانیان علاقه‌ی زیادی به غذا خوردن دست جمعی و در فضای باز ‌دارند، اما تحولات اجتماعی منجر به تغییر مکان غذاخوردن به فضاهای بسته و تک نفره یا به ندرت دو نفره شده است.

سلطانی، گرایش مردم به غذاهای آماده و فست فود را ناشی از ماشینی شدن زندگی می‌داند و می‌گوید: زندگی شهرنشینی امروز و نداشتن برنامه ریزی برای تغذیه مناسب باعث شده ‌تا بسیاری از زنان و مردان که ساعت‌های زیادی از روز را در محل کارشان بسر می‌برند‌، برای تغذیه خود به سوی فست فود یا همان غذاهای آماده که به سرعت آماده می‌شود، گرایش پیدا کنند.

وی ادامه می‌دهد: این روزها در خیابان تا چشم کارمی‌کند، پر است از رستوران‌های عرضه غذاهای آماده و دیگر کمتر کسی پیدا می‌شود سراغی از غذای سنتی ‌بگیرد.

او می افزاید: متاسفانه در بسیاری از شهرهای ما که غذای محلی شان شهره عام و خاص دارد، شاهد رشد قارچ گونه رستوران‌های فست فودی هستیم و این در حالیست که این غذاها برای گردشگران خارجی ما اهمیتی ندارند‌.

سلطانی می‌گوید: با ایجاد جشنواره‌های غذایی در سطح محلی‌ ، ملی و حتی بین‌المللی با هدف معرفی غذاهای محلی، شناساندن فرهنگ غذایی و همچنین گنجاندن غذاهای محلی در فهرست غذایی رستوران‌ها می‌توانیم باعث رونق گردشگری غذاهای محلی و معرفی مواد اولیه و احیای میراث فرهنگی فراموش شده باشیم که این خود می‌تواند تاثیر زیادی در جذب گردشگر به کشور داشته باشد، به گونه‌ی که یک گردشگر خارجی و یا داخلی به خاطر غذای محلی منطقه‌ای خاص به آن منطقه به عنوان گردشگر غذایی سفر کند.

شاید هیچ کس به اندازه متخصصین تغذیه تاکنون نسبت به مضرات فست فود هشدار نداده‌اند، به طوری که برخی از آنها با قاطعیت می‌گویند 95 درصد فست فودها با داشتن چربی ترانس و سرخ کردن در روغن‌های هیدروژنه عاملی برای اشاعه بیماری‌های مختلف قلبی عروقی و کبدی هستند‌.

محمدی متخصص تغذیه به ایسنا می‌گوید: مصرف فست فودها در حالی با استقبال زیاد خانواده‌ها در جوامع صنعتی روبه رو شده که یکی از عوارض استفاده از این نوع غذاها افزایش ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی و سکته‌های قلبی و مغزی است.

وی با بیان اینکه فست فودها حاوی کمترین مواد مفید که بدن برای سوخت و ساز به آن احتیاج دارد، هستند، ادامه می‌دهد‌: در حالی که غذای مصرفی روزانه ما باید انرژی، املاح و ویتامین‌های مورد نیاز میلیون‌ها سلول متفاوت بدن را تأمین کند، استفاده از فست فود، چاقی و اضافه وزن تنها ارمغانی است که نصیب بدن می‌شود.

محمدی می‌گوید: مصرف فست فود یکی از انتخاب‌های تغذیه‌ای نامناسب است که هر روز به شکل‌های مختلف مردم به خوردن آنها تشویق می‌شوند و تصور آنها این است که انرژی مورد نیاز بدن را هم می‌توان با این نوع غذاها تأمین کرد، در حالی که ترکیبات این نوع غذاها و همچنین نحوه پخت آنها باعث ایجاد زمینه بیماری‌های قلبی، سرطان و دیابت می‌شود و حتی وجود سوسیس و کالباس در پیتزاها با دارا بودن ترکیبات نیتریت و نیترات و به دلیل واکنش و ترکیب احتمالی نیتریت با آمین‌ها، سرطان‌زاست.

این متخصص تغذیه می‌گوید: جوانان و نوجوانانی که در یکی از وعده‌های غذایی روزانه خود فست‌فود می‌خورند، نسبت به سایر همسالان خود کالری، نمک و چربی بیشتر و ویتامین و مواد معدنی کمتری دریافت می‌کنند.

وی ادامه می‌دهد: غذاهایی که در فست فودها طبخ می‌شوند، دارای ارزش غذایی پایینی از نظر ویتامین و املاح مورد نیاز بدن هستند کمبود ارزش‌های غذایی یکی از مشکلاتی است که کودکان و نوجوانان را در سن رشد تهدید می‌کند، بطوری‌که اگر کودک در سنین پایین از نظر مواد مغذی کمبود داشته باشد، حتماً در دوران نوجوانی نیز دچار این مشکل خواهد بود. کودکان و نوجوانانی که زیاد از این غذاها استفاده می‌کنند دچار کمبود کلسیم و ویتامین «د» هستند.

این متخصص تغذیه همچنین می‌گوید: نوشابه‌های گازدار که همراه غذا های آماده مصرف می‌شوند. حاوی مواد اسیدی، شیمیایی و قند هستند به همین علت سبب شیوع چاقی و اختلال در هضم و جذب مواد مغذی غذا‌ها در دستگاه گوارش می­‌شوند. هم چنین به دلیل داشتن اسید فسفریک سبب کاهش جذب کلسیم مواد غذایی­‌ شده و در ایجاد پوسیدگی دندان و پوکی استخوان نقش دارند. مصرف نوشابه­‌های گازدار در تشدید بیش فعالی کودکان نیز­­ موثر است.

وی ادامه می‌دهد: در تهیه نوشابه‌های گازدار مانند سایر نوشیدنی‌های صنعتی از مواد افزودنی نگهدارنده استفاده می‌شود. مصرف مکرر این نوشیدنی‌ها سبب تجمع این مواد در بدن شده و زمینه ابتلاﺀ به انواع بیماری‌های مزمن را فراهم می‌کند. مصرف نوشابه‌های گازدار در کودکان ایجاد سیری زودرس و بی‌اشتهایی کرده و در نهایت باعث سوﺀ تغذیه می‌شود.

‌محمدی با تاکید بر جایگزین کردن فست فودها با غذای سنتی ایرانی می‌گوید‌: غذاهای سنتی علاوه بر این‌که بخشی از فرهنگ ملت ماست، دارای مواد مغذی بسیار خوب و سالمی است ‌که از نظر ارزش تغذیه‌ای نیز بسیار مناسب هستند، اما گسترش فست ‌فود، نقش این غذاها را کم می‌کند و این مساله موجب می‌شود عادت‌های خوب تغذیه‌ای ما نابود شود.

به گزارش ایسنا، مصرف گسترده‌ی فست ‌فود سبب می‌شود، میزها و سفره‌های غذا در خانواده‌ها به فراموشی سپرده شود و فرصت دور هم جمع‌ شدن از خانواده‌ها گرفته ‌شود‌، یادش بخیر آن ایامی را که طعم و بوی آبگوشت و قرمه سبزی، سالاد شیرازی و دوغ و نعنای سفره مادربزرگ، روحمان را قلقلک می‌داد.

گزارش از: فرزانه لشکری، خبرنگار ایسنا، منطقه کویر

انتهای پیام

  • شنبه/ ۲۶ بهمن ۱۳۹۲ / ۱۰:۵۱
  • دسته‌بندی: کرمان
  • کد خبر: 92112617608
  • خبرنگار :