دبیر علمی جایزه کتاب سال با اعلام کاهش آثار رسیده به دبیرخانه این جایزه، علت این موضوع را تشریح کرد.
به گزارش خبرنگار کتاب خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، نجفقلی حبیبی در آیین پایانی سیویکمین جایزه کتاب سال گفت: به منظور تشویق به مطالعه و ارتقای سطح علمی جامعه از طریق معرفی آثار خوب و بالا بردن توان علمی کشور در سطح مکتوب همهساله آیین کتاب سال برگزار میشود. در تمام رشتهها کتابهایی که برای داوری پذیرفته میشوند باید سال قبل منتشر شده باشند. همچنین از حوزههای تصحیح متون، تصحیح متون گذشته یا تألیف و یا ترجمه از منابع خارجی باشند.
او در ادامه اظهار کرد: در جایزه کتاب سال ابتدا فراخوان منتشر میشود. پس از دریافت آثار برای داوری از استادان شاخص کشور استمداد میشود و در 65 رشته علمی کتابها بررسی میشوند. داوریها در سه مرحله است؛ مرحله اول گزینش کلی است، در مرحله دوم آثار توسط چهار کارشناس داوری میشوند و به آنها از 100 امتیاز، امتیازدهی میشود. آثاری که بین 80 تا 90 امتیاز گرفتهاند، تقدیری و آثاری که بین 90 تا 100 امتیاز گرفتهاند برگزیده شناخته میشوند. آثار با نمره کمتر از 80 هم به مسابقه راه نمییابند. در مجموع 31 دورهای که کتابها داوری شدند سطح علمی کتابها تغییر کرده است و معیارهای کتاب سال بر نویسندگان هم تأثیر گذاشته است. البته این معیارها مدام در حال تغییر هستند و باز هم باید تغییر کنند.
حبیبی سپس عنوان کرد: امسال از بین 17 هزار و 218 کتاب رسیده به دبیرخانه 153 اثر به مرحله دوم راه یافتند. در مرحله دوم جمعا 5 کتاب برگزیده شدند و 37 کتاب مورد تقدیر قرار گرفتند.
او در ادامه به مقایسه جایزه کتاب سال امسال با سالهای قبل پرداخت و گفت: در سال 89، 19 هزار و 843 اثر، در سال 90، 25 هزار و 742 اثر، در سال 91، 25 هزار و 490 اثر و در سال 92، 17 هزار و 218 اثر به دبیرخانه جایزه رسیدهاند. علت کم شدن تعداد آثار رسیده در این دوره باید بررسی شود، اما ظاهرا این کاهش به دلیل نوسانات سختی است که کتاب به خاطر مسأله کاغذ دچار آن شده است و نشر ما به طور کلی در سال 92 کاهش داشته است. البته این موضوع دلایل دیگری هم دارد که جای بحث آن اینجا نیست.
دبیر علمی جایزه کتاب سال در پایان گفت: امیدواریم استادان اگر نظراتی درباره داوری دارند به دبیرخانه اطلاع دهند.
انتهای پیام