مشاور عالی دبیر شورای نگهبان به تشریح موضوعاتی همچون حوادث بعد از انتخابات 88، تایید صلاحیتهای انتخابات 92 و احتمال حضور گروههای سیاسی افراطی در انتخابات آتی مجلس پرداخت.
به گزارش خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، عباسعلی کدخدایی طی سخنانی در برنامه تلویزیونی شناسنامه در پاسخ به سوال مجری برنامه که پرسید برخی معتقدند طرفدارای اعضای شورای نگهبان از یک نامزد خاص صحنه انتخابات را بر هم میزند. آیا این مسئله درست است؟ گفت: قاضی یا داور در مقام قضاوت باید در هنگامی که رای صادر میکنند بی طرف باشند و در سایر موارد ایرادی ندارد که داور به یک جهت تمایل داشته باشد. برخی اعضای شورای نگهبان سمتهای دیگری هم دارند اما باید ببینیم که آیا این افراد در مقام داوری تخلفی کردهاند یا خیر. البته ممکن است گفته شود بهتر بود این کار انجام نشود که نظر من هم همین است.
وی با اشاره به اعتراض نامزدهای شکست خورده در انتخابات سال 88 گفت: چطور میشود گفت که در دوره اول شورای نگهبان به صلاحیت این نامزدها رای داده، بیطرفی رعایت شده ولی در صحت انتخابات بیطرفی رعایت نشده است؟ واقعیت این است که وضعیتی که در سال 88 اتفاق افتاد در سالهای گذشته هم اتفاق میافتاد. یعنی دولتها و افراد میآمدند صحبت میکردند، نظر میدادند ولی شورای نگهبان وظایف قانونی خود را انجام میداده است.
مشاور عالی دبیر شورای نگهبان در پاسخ به این سوال که آیا نامزدهای معترض به نتایج انتخابات در سال 88 تقاضای ابطال انتخابات و برگزاری مجدد انتخابات بدون حضور احمدینژاد را داشتهاند؟ گفت: تقریبا چنین بحثی داشتند. در سال 88 مشکل این بود که گزارش مشخص و معینی به ما نشد. گزارشهایی بود که مثلا فلان شعبه یک ساعت زودتر بسته شده است.
مجری برنامه پرسید آیا شما پیشبینی میکردید که اتفاقات بعد از انتخابات رخ دهد؟ کدخدایی گفت: خبرهایی پیش از برگزاری انتخابات بود. ما احتمال میدادیم اتفاقاتی بیافتد ولی نمیدانستیم جزییات آن چیست. روز پنجشنبه یعنی یک روز قبل از برگزاری انتخابات یکی از مقامات که آن موقع نماینده بود پیش من آمد و گفت باید صلاحیت نامزدی که اینگونه در مناظره صحبت کرده است رد شود. من گفتم دلیل این امر چیست و او گفت که این فرد در مناظره توهین کرده است. من گفتم اگر چنین شده باید قوه قضاییه رسیدگی کند و همان موقع به آقای دری نجف آبادی دادستان وقت کل کشور زنگ زدم و ایشان گفتند موضوع را به مرجع مربوطه ارجاع کرده است و منتظر رسیدگی هستند. خوب وقتی جوابی برای ما نیامده است ما با چه دلیلی میتوانیم فردی را که یک دوره رییس جمهور هم بوده است رد صلاحیت کنیم؟
مشاور عالی دبیر شورای نگهبان افزود: ما روز شنبه از نامزدهای معترض خواستیم اسناد و مدارک خود را ارائه کنند اما اسناد و مدارکی نداشتند جز اینکه گفتند در فلان شعبه تعرفه کم بوده است. ما خواستیم با نامزدها جلسه بگذاریم ولی سه نامزد معترض نماینده معرفی کردند و در آنجا گفتند خواستهشان ابطال انتخابات است. ما گفتیم مدارک ارائه دهید و آنها گفتند شورای نگهبان را قبول نداریم. ما گفتیم اگر شورای نگهبان را قبول ندارید سنگ روی سنگ بند نمیشود. چطور در هنگام تایید صلاحیت شورای نگهبان را قبول داشتید؟
وی ادامه داد: شنبه بعد آقای رضایی به جلسه آمدند و مطالبی گفتند و عمدتا نگاهشان این بود که بازشماری انجام شود که این کار انجام شد و آرای ایشان در چند استان کاهش پیدا کرد و خود ایشان خواست این کار متوقف شود.
مشاور عالی دبیر شورای نگهبان با اشاره به حوادث پس از انتخابات سال 88 گفت: راهپیماییها و آشوب ادامه داشت و وقتی ما از نامزدهای معترض می خواستیم دلایل خود را ارائه کنند این کار را نمیکردند، اما به جای آن شاهد منتشر شدن بیانیههای آنها در بیبیسی فارسی و دیگر رسانههای ضد انقلاب بودیم. بعد از آن پیشنهاد شد هیات ویژهای با حضور نامزدهای معترض تشکیل شود. این هیات تشکیل شد و افرادی مانند آقای حداد عادل و آقای ولایتی در آن حضور داشتند. سپس آقای کروبی بیانیهای دادند و گفتند اگر دو نفر از این افراد تغییر کنند ما نتیجه را قبول داریم. بعدازظهر آقای موسوی گفتند این هیات را قبول ندارند و انتخابات باید ابطال شود و آقای کروبی هم بیانیهاش را پس گرفت.
مجری برنامه پرسید از نظر شما به عنوان یک حقوقدانان بزرگترین جرم دو نامزد معترض در انتخابات سال 88 چیست؟ کدخدایی گفت: ما باید موضوع را به دادگاه رسیدگیکننده ارجاع دهیم. من قبلا گفتهام آنچه که مشخص است اتفاقی رخ داد که ما به آن فتنه میگوییم و این دو نفر علت اصلی وقوع آن بودند. حتما باید محکمه تشکیل شود. اقدامی که در حال حاضر صورت گرفت اقدام تامینی است و یک محکمه صالح باید تشکیل شود و این دو نفر باید در آنجا پاسخگوی اتهامات خود باشند و آن چیزی که دادگاه تصمیم بگیرد از سوی همه پذیرفته میشود.
مشاور عالی دبیر شورای نگهبان در رابطه با اقدامات شورای نگهبان درباره انتخابات ریاست جمهوری سال 92 گفت: در این دور ما تجربه سال 88 داشتیم و جلسات زیادی برگزار کردیم که طی آنها مذاکراتی نسبت به اصل 115 قانون اساسی داشتیم و خوشبختانه دیدیم که بعد از اعلام صلاحیتها مشکلی نداشتیم.
وی در پاسخ سوالی درباره رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی گفت: نسبت به ایشان بحث خاص ویژهای نبود، ولی چون حساسیت بیشتری بود در یکی دو جلسهای بحثهایی داشتهایم که اجمال مباحث این بود که رای لازم نسبت به ایشان وجود ندارد.
کدخدایی ادامه داد: جایگاه ایشان برای همه محترم بود و اگر رای داشتند حتما اعلام میشد برای همین پیشنهاد شد که صحبت شود تا انصراف دهند. در سال 85 در انتخابات مجلس خبرگان نظر ایشان بود که نمایندگانی سر صندوقها داشته باشند اما در قانون انتخابات خبرگان چنین چیزی نبود. ایشان با آقای جنتی صحبت کردند و گفتند اگر چنین نشود انصراف میدهند و بیانیه هم خواهند داد. در نتیجه آییننامه اصلاح شد و ما این مشکل را حل کردیم. برای ایشان تردید ایجاد شده بود که اتفاقهایی وجود دارد مبنی بر اینکه ایشان را حذف کنند.
مشاور عالی دبیر شورای نگهبان افزود: در این انتخابات هم شورای نگهبان نظری نداشت که صلاحیت احراز شود یا نشود ولی با صحبتهایی که شد پیشنهاد شد برای حفظ حرمتشان صحبت شود تا انصراف دهند. من با برخی آقایان که میدانستم ارتباطی دارند تماس گرفتم و خواستم این کار را انجام دهند. اما اعلام کردند که ایشان این کار را انجام نمیدهند و رایگیری نهایی انجام شد و ایشان رای نیاوردند.
کدخدایی اظهار کرد: بعد از رای گیری برخی اعضا گفتند که نتیجه رایگیری قبل از اعلام رسمی به ایشان اعلام شود و این کار را به من واگذار کردند. دو راه وجود داشت یکی اینکه از آقای لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی خواستند این کار انجام دهند و ایشان گفتند امشب نمیتوانم این کار را انجام دهم ولی فردا میتوانم. فرد دیگر آقای روحانی بود که به من گفتند اگر میشود تجدید نظر صورت گیرد و من گفتم این امکان وجود ندارد. فردای آن روز آقای روحانی گفتند آقای هاشمی قبول نکردند این کار را انجام دهند.
کدخدایی در پاسخ به این سوال که آیا رای نیاوردن شما برای عضویت در شورای نگهبان ارتباطی با انتقاداتتان از مجلس دارد؟ گفت: من تابع نظر قانون هستم. مجلس نظر خود را اعلام کرده است و من تابع هستم. ولی اینکه چه اتفاق سیاسی افتاده است اجازه دهید سیاسیون اظهار نظر کنند.
وی افزود: من بعد از انتخابات مجلس نهم از سمت خود استعفا دادم و خیلی سخت هم آن را قبول کردم منتها در یک جلسه رسمی مرا را غافلگیر کردند و گفتند از من میخواهند به کار خود ادامه دهم.
مشاور عالی دبیر شورای نگهبان با ابراز بیاطلاعی از علت تاخیر در تعیین سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به این سوال که آیا امکان دارد عباسعلی کدخدایی دوباره این سمت را قبول کند؟ گفت: انشاءالله که اینطور نخواهد شد.
کدخدایی در پایان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا حضور گروههای سیاسی افراطی در انتخابات مجلس دهم، شورای نگهبان را با چالشهای جدی مواجه نخواهد کرد؟ گفت: فکر نمیکنم. البته ممکن است در فضای سیاسی مطالبی گفته شود ولی شورای نگهبان به وظایف قانونی خود عمل خواهد کرد. شورای نگهبان اشتباهی نداشته است که بخواهد به کسی باج دهد.
انتهای پیام