پدیده شوم قاچاق سوخت که این روزها مشغول به غارت سرمایه ملی است و این کار با نابود کردن آبزیان و تخریب زیستگاههای آبزیان ادامه حیات آبزیان در خلیج همیشه فارس را به مخاطره انداخته است. طبق تحقیقات انجام شده عوامل مختلفی در زمینه ورود آلایندههای نقتی به دریا دخیل هستند که متاسفانه اقدامات کمی در رابطه با جلوگیری یا کاهش این آلودگیها صورت گرفته است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه خلیج فارس، پدیده شوم قاچاق مواد سوختی- با وارد کردن آلودگیهای نفتی در هنگام تخلیه، بارگیری، انتقال، همچنین تخلیه محموله خود در هنگام خطر به دریا با سایر آلودهکنندگان محیط زیست از قبیل صنایع بزرگ، فاضلابهای شهری و...- همگی شمشیری علیه آبزیان و محیط زیست دریایی کشیدهاند.
در این میان آلودگیهای یاد شده به ویژه آلودگیهای ناشی از قاچاق سوخت در خوریات استان هرمزگان از عوامل مهم به خطر افتادن زالد و ولد آبزیان به ویژه میگو است.
کاهش آلودگیهایی دریا همکاری تمامی دستگاهها و مردم را طلب میکند
از این رو مدیرکل شیلات هرمزگان با هشدار اینکه ادامه روند آلودگی دریا و خوریات، همچنین فعالیتهای تکثیر و پرورش آبزیان و صید و صیادی را با خطرات جدی مواجه میکند، گفت: آلودگیهای ناشی از قاچاق سوخت یکی از عوامل مهم در کاهش صید میگوی سال جاری است.
سید پرویز محبی تصریح کرد: اقدامات لازم در رابطه با کاهش آلودگی منابع آبهای سطحی، زیرزمینی، خوریات و آبهای ساحلی دراستان هرمزگان برای پایداری صید، همچنین سود دهی و بقای پرورش آبزیان در استان ضرورت دارد که این مهم مساعدت و همکاری تمامی دستگاهها و مردم استان را طلب میکند.
وی افزود: استان هرمزگان با توجه به برخورداری از منابع غنی دریایی از دیرباز بعنوان قطب مهم شیلاتی همواره مورد توجه بوده است و در توسعه استان نقش مهمی داشته که این مهم در صورت ادامه روند آلودگیها به مخاطره میافتد.
محبی با اشاره به اهمیت پایداری صید، تولید و همچنین بقای آبزیان برای نسل آینده گفت: لازمه جلوگیری از آلودگی دریاها و حفظ ذخایر ارزشمند آبزیان، همدلی و همگامی متحدانه مردم و مسئولین در این زمینه است.
مدیر کل شیلات هرمزگان با اشاره به اینکه محیط زیست دریایی از سیستمهای متنوعی تشکیل یافته است که هر یک به نوعی از آلودگی ناشی از نفت تأثیر میپذیرند، گفت: ترکیبات نفتی در اشکال و غلظتهای مختلف اثرات متفاوتی بر پیکره محیط زیست دریایی برجای میگذارند.
ذخایر ارزشمند آبزیان خلیج فارس بیش از هر زمان دیگری در معرض خطرند
محبی با بیان اینکه سرازیرشدن انواع پسابهای صنعتی بهویژه نفت و فرآوردههای نفتی، سموم، آلوده شدن دریا توسط پدیده شوم قاچاق سوخت، یکی از بزگترین نگرانیهای صیادان و پروش دهندگان آبزیان در حال حاضر است، گفت: اکنون ذخایر ارزشمند آبزیان خلیج فارس بیش از هر زمان دیگری در معرض خطر است که برای صیانت و حفظ این ذخایر و جلوگیری از انقراض نسل برخی از اینگونهها نیازمند عزم ملی و بینالمللی کشورهای حاشیه خلیج همیشه فارس و دریای عمان هستیم.
پیشگیری بهتر از درمان است
مدیر کل شیلات هرمزگان با اشاره به اینکه همواره پیشگیری بهتر از درمان است، تصریح کرد: درحال حاضر هنوز فرصت برای جلوگیری از این تخریبات وجود دارد و بایستی هرچه زودتر برای این مهم چاره اندیشی شود که در غیر این صورت خسارات و لطمات وارده، هزینههای هنگفتی در پی خواهد داشت و ممکن است نسل آینده تنها تصاویر باقی مانده از آبزیان خلیج فارس را ببینند.
در ادامه معاون آبزی پروری شیلات هرمزگان با اشاره به اینکه خور منطقهای است که در آن، آب اقیانوسها با آبهای مناطق دیگر که دارای خواص مختلفی هستند، در هم آمیخته و یکی میشود، گفت: از آنجایی که آب موجود در خوریات با آبهای آزاد در ارتباط است و در نهایت این آب در مزارع تکثیر و پرورش میگو مورد استفاده قرار میگیرد، این آلودگیها تاثیر بسزایی در مزارع تکثیر و پروش آبزیان دارد.
تاثیر آلودگی خوریات بر تکثیر و پرورش آبزیان دوچندان است
علی کریمی در ادامه با اشاره به اینکه مواد غذایی در این خوریات به وفور یافت شده و در نتیجه قدرت تولید بیولوژیکی در این خوریات در بالاترین حد خود قرار دارد، گفت: این ویژگی منجر به وجود آمدن مناطق مستعد برای پرورش آبزیان شده است که به مراتب آلودگیهای این مناطق نیز تاثیرات دو چندانی در تکثیرو پرورش آبزیان دارد.
وی با اشاره به اینکه میگو یکی از ثروتها و منابع طبیعی خلیج فارس است و یکی از با ارزشترین ذخایر این خلیج به حساب میآید، گفت: این موجود آبزی از لحاظ بیولوژیکی نیز دارای نقش مهمی در اکوسیستم آبی بوده و از مهمترین آبزیان در چرخه تعادل بیولوژیکی خلیج فارس به حساب میآید که مخاطره آن میتواند چرخه تعادل بیولوژیکی خلیج فارس را نیز به مخاطره بیندازد.
آلودگی دریا مخاطرات اجتماعی نیز به همراه دارد
همچنین سرپرست معاونت صید و بنادر ماهیگیری استان هرمزگان نیز با بیان اینکه در استان هرمزگان بالغ بر 28هزار نفر از طریق صید و صیادی مشغول به کار هستند و جامعه بسیار گستردهتری از طریق غیرمستقیم و مشاغل وابسته از راه دریا و نعمات آن امرار معاش میکنند، گفت: بیشک آلودگی دریا و در نتیجه کاهش صید و درآمدها این مشاغل و خانوادههای آنها را نیز با مخاطرات اجتماعی همراه میکند.
عبدالمجید مقصودی اظهار کرد: نفت و آلودگیهای سوختی ناشی از سرازیر شدن سوخت به دریا و به واسطه فعالیتهای غیرقانونی میتواند در اثر ازبین بردن اکوسیستم آبزیان و صدمه زدن به آنها از جمله خفگی یا تحریک سلولهای مخاطی دستگاه تنفس موجب آلودگی آبزیان و حتی مرگ و میر آنها شود که در نتیجه علاوه بر کاهش صید میتواند در سلامت آبزیان مصرفی نیز موثر باشد.
وی خاطرنشان کرد: در فعالیت صیادی نیز ادوات صید در آبهای آغشته به مواد نفتی نیز تحت تأثیر این مواد قرار میگیرند و متاسفانه تورهای صیادی در مناطق آلوده به نفت به تدریج آغشته به مواد نفتی میشوند که در نتیجه آن، علاوه بر صدمه زدن به تور، محصول صید را نیز ممکن است، آلوده کند.
آلودگی دریا آبزیان را فراری میدهد
مقصودی افزود:همانگونه که انسانها و جاندارن نمیتوانند در محیط آلوده زندگی کنند و به ناچار آن محیط را ترک میکنند، آبزیان نیز در اکوسیستم آلوده نمیتوانند دوام بیاورند و حتی در صورت زنده ماندن از آن محیط مهاجرت یا به عبارتی فرار میکنند.
مریم احسان پور، کارشناس ارشد محیط زیست نیز با تاکید بر تاثیرات مخرب آلودگیهای نفتی بر روی آبزیان، گفت: بیشترین اثر آلودگی نفتی از لحاظ اقتصادی ضرر و زیان وارده به بستر دریاست که آلودگی رسوبات شنی، ماسهای، مرجانها، گیاهان آبزی، تخم آبزیان، زیستگاه میگو، لابستر، خرچنگ یا حتی قفس و آلات صید در صورت آلودگی بستر دریا انکارناپذیر است.
طیف گستردهای از آبزیان در مناطق آلوده با خطر روبرو هستند
این کارشناس ارشد محیط زیست ادامه داد: این موضوع در مورد مناطق حساس و کم عمق فلات قاره خصوصاً در خلیج فارس بسیار پراهمیت است و باید توجه داشت که غنای بیولوژیک بستر در خلیج فارس فوقالعاده بوده و میزان بالای کلسیم(حدود 15 درصد) نشان از فعالیت بیولوژی فوقالعاده در این منطقه دریایی دارد که نهایت این موضوع نشانگر این است که طیف گستردهای از آبزیان در مناطق آلوده با خطر روبرو هستند.
به گزارش ایسنا، استان هرمزگان با بیش از 1400 کیلومتر نوار ساحلی و بیش از 28 هزار نفر صیاد رتبه اول صیادی به خود اختصاص داده و همین طور از پرچمداران تکثیر و پروش آبزیان کشور است که بقای این مشاغل وابسته به عدم آلودگی دریاهاست.
انتهای پیام