ایام عزاداری، صداو سیما در قبضه اوست. در خیابانهای شهر صدایی که بیش از همه به گوش میرسد صدای اوست. در تاکسی نوای نوحهاش بیش از دیگر مداحان شنیده میشود. مردم مداحیهای او را تحسین میکنند. محبوب است و در کارش نوآوری دارد. اما سعی میکند نوآوریهایش سنتیها را نیازارد. میگویند او در میانه مداحی سنتی و مدرن قرار دارد.
به گزارش ایسنا به نقل از فرارو، حاج محمود کریمی مداحی است که این روزها نامش بر سر زبانهاست. شهرتش دو چندان شده است، نه به خوبی، به بدی. هفته پیش خبری منتشر شد که بازتاب بیسابقهای داشت. حاج محمود و همراهانش در اتوبان شهید بابایی پس از درگیری لفظی با سرنشینان یک خودرو با سلاح کمری به ماشین آنها تیراندازی کردند.
این اتفاق سر و صدای زیادی به پا کرد. ابتدا یک سایت اصولگرا مدعی شد که او با عدهای از اوباش درگیر شده است و پس از آن ناچار به تیراندازی شده است. اما این ادعا از سوی سردار رادان و سخنگوی قوه قضائیه تکذیب شد. رادان گفت: «شاکیان مداح معروف، اوباش نبودهاند.» اما گفت که او مجوز حمل سلاح داشته است.
محمود کریمی تحت شدیدترین انتقادات قرار دارد. هر کس با یک رویکرد به بررسی مسئله پرداخته است. کاربران رسانههای اجتماعی اخبار پیرامون کریمی را داغ کردند. عدهای نیز به دفاع از او پرداختند. اصولگرایان بازتاب خبری این اتفاق را «بزرگنمایی» خواندند.
در حلقه «منصور ارضی»
محمود کریمی یکی از مداحان حلقه حاج منصور ارضی است؛ چهرهای که شاگردان زیادی را در این عرصه تربیت کرده است. شاگردانی همچون سعید حدادیان، محمد طاهری، محمدرضا طاهری و از جوانترها عبدالرضا هلالی. این افراد تاثیر گستردهای در شکلدهی به مداحیها و مراسم مذهبی دارند. گروهی که خود را موظف میدانند که در مراسم مختلف درباره مسائل سیاسی روز کشور اظهار نظر کنند. آنها پایگاههای اثرگذاری در جامعه مذهبی شهر تهران دارند.
حوزه نفوذ این افراد و فعالیتها و اظهار نظرهای سیاسی آنها موجب شده است که به یکی از جنجالیترین گروهها در جامعه تبدیل شوند. هر چند ماه یکبار یکی از اعضای این گروه که منصور ارضی پدرخوانده آنهاست با عمل یا اظهار نظر خود جنجالسازی میکنند.
حاج منصور در صدر جنجالسازان چند سال اخیر ایران بوده است. پس از آن سعید حدادیان و عبدالرضا هلالی که از شاگردان نسل دوم منصور ارضی است، در ردههای بعدی حاشیهسازی قرار دارند.
در این گروه محمود کریمی حاشیه کمتری داشت. او بر خلاف ارضی و حدادیان کمتر اظهارنظرهای سیاسی تند ارائه میدهد و برخلاف عبدالرضا هلالی در سبک مداحیهایش جانب احتیاط را رعایت میکند اما اتفاق هفته گذشته باعث شد که او نیز از قافله حاشیهسازی عقب نماند.
معلم تربیتی
محمود کریمی متولد سال 1347در محله نظامآباد تهران است. پدر او در سال 61 در جریان جنگ ایران و عراق و در عملیات فتحالمبین مفقودالاثر شد و برادرش در سال 65 در عملیات کربلای 5 در شلمچه به شهادت رسید. کریمی سه برادر دیگر دارد. او در سال 1370 ازدواج کرده و اکنون یک پسر و یک دختر دارد.
او میگوید نوحهخوانی را در سن هفت سالگی آغاز کرده است. نخستین بار در مسجدی در شاهینشهر اصفهان مداحی کرده و از پدرش دو تومان صله دریافت کرده است.
او کاسب است. در کودکی بنایی و نجاری کرده و اکنون در بازار سفال و آجر فعالیت میکند. کریمی میگوید از راه مداحی امرار معاش نمیکند و در فعالیتهای صنعتی حضور دارد.
او در گفتوگویی در سال 89 با سایت آتینیوز شایعات درباره دریافت پولهای کلان توسط مداحان را رد کرد و گفت: «این شایعاتی که میگویید در نظر ما چیزی نیست. وقتی درباره امیرالمومنین علیهالسلام میگفتند حضرت نماز نمیخواند، برابر این شایعاتی که در این باره برای ما وجود دارد، اصلا قابل مقایسه نیست.»
او در همان مصاحبه در جایگاه یک صنعتگر از سیاستهای اقتصادی پیش از دولتهای نهم و دهم انتقاد کرد و گفت پیش از آن دستهای مافیایی در اقتصاد و صنعت کشور حضور داشتند.
او در در سال 90 در گفتوگویی دیگر از زندگی شخصیاش گفت. از اینکه اهل ورزش است و در طول هفته چندین بار به ورزشهای هوازی میپردازد. او علاقهمند به فوتبال است و در ورزشهای رزمی نیز دستی دارد. محمود کریمی کمربند سیاه دان دو جودو و کمربند سیاه دان پنج کاراته را داراست.
او از سال 1364 تا سال 73 معلم تربیتی در دبستان شهید منتظری در خیابان شهید بهشتی تهران بوده است. او درباره تاثیر معلمی بر مداحیاش گفته است: «تاثیر خیلی خاصی داشت این معلمی. رفتارمان با افرادی که در جلسه میآیند، توام با مهر باید باشد.»
کپیبرداری از شجریان
حاج محمود کریمی شاعر است و بیشتر شعرهای نوحههایش را خود میگوید. او در حسینه امامزاده علیاکبر چیذر نوحهخوانی میکند در هیات رزمندگان اسلام. محمود کریمی 10 سال پیش با نوحه مشهور "عشق یعنی ..." به شهرت رسید. او در این نوحه با سبکی متفاوت و پیشرو در رثای حضرت فاطمه (س) خواند.
میگویند او در میانه دو جریان سنتی و مدرن مداحی ایستاده است. او به مداحی با برخی سازها نیز پرداخته است. او سال گذشته در حسینیه چیذر با سنج و دمام نوحهخوانی کرد که بازتاب گستردهای داشت. عدهای خوششان آمد و عدهای نیز از این کار او انتقاد کردند. محمود کریمی میگوید به توصیه رهبر معظم انقلاب بساط سنج و دمام را جمع کرده است.
کریمی آنقدر پیشرو است که حتی در یکی از نوحهخوانیهایش به طور آشکار از محمدرضا شجریان کپی کرده است. او شعر و ریتم نوحه "ببار باران ..." را از روی آلبوم "شب سکوت کویر" شجریان تنظیم کرده است.
محمود کریمی همان مداحی است که سعید جلیلی در مناظرههای انتخاباتی در مقابل اظهارات محمدرضا عارف و حسن روحانی درباره هنر محمدرضا شجریان، از او تجلیل کرد.
کریمی معتقد است که مداح باید در برخی مسائل سیاسی دخالت و اظهار نظر کند. او سال گذشته در گفتوگویی با تسنیم گفت: «در پاسخ به آقایانی که میگویند مداحان نباید در کار سیاست دخالت کنند من پاسخ میدهم که خودشان در سیاست دخالت نکنند چون این حرفشان از بیسوادی سیاسیشان نشأت میگیرد. بهتر است به کار خودشان برسند. چون ما این بینش را داریم که در سیاست اظهار نظر کنیم ولی آنها ندارند.»
او از علاقمندان به سریالهای قدیمی تلویزیون ایران است. سریالهای "هزاردستان" و " روزی روزگاری" را دوست دارد و از برخی سریالهای کنونی تلویزیون ایران انتقاد میکند. او درباره روزی روزگاری گفته است: «سریال "روزی روزگاری" را خیلی دوست دارم، اینکه یک خانمی با یک رفتار ساده و الهی از یک دزد، یک رزمنده میسازد.»
انتهای پیام