مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به این که شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران درحال حاظر درمورد طرح شیرین سازی و انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی بازنگری می کند، گفت: عمده مشکل طرح درحال حاظر مربوط به چگونگی تامین منابع مالی برای اجرای پروژه است.
محمد حاج رسولی ها در گفت و گو با خبرنگار انرژی خبر گزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با اشاره به این که درحال حاضر طرح در مرحله مطالعاتی قرار دارد، گفت: شرکت آب و نیرو در مورد حجم طرح، بررسی های لازم را انجام می دهد.
به گزارش ایسنا، بنا بر شنیده ها طرح شیرین سازی و انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی ایران در حال حاضر به صورت پروژه نمک کاهی آب دریای خزر و انتقال به شمال و شرق فلات مرکزی مطرح است. بر این اساس آب دریای خزر به دلایل زیست محیطی به صورت کامل شیرین نمی شود و به بخش کوچکتری از فلات مرکزی ایران انتقال پیدا می کند. مطالعات بر روی طرح مذکور همچنان ادامه دارد و باید دید در نهایت چه مقدار آب با چه درجه شوری منتقل می شود اما آنچه مسلم است تصمیم جدی برای اجرای طرح است.
کاهش یک پنجم اهداف طرح
چندی پیش قائم مقام وزیر نیرو نیز اظهار کرده بود: حفظ محیط زیست از مسائل مهم و خط قرمز دولت و وزارت نیرو است و تا مسائل زیست محیطی طرحی لحاظ نشود، هیچ انتقالی صورت نمی گیرد.
ستار محمودی همچنین گفت: در ابتدا قرار بود آب دریای خزر برای مصارف کشاورزی، صنعت و شرب به این استان و سایر استان ها منتقل شود. در بررسی های اولیه به این نتیجه رسیدیم که اهداف طرح بسیار بزرگ است، بنابراین اهداف آن را تغییر و به کمتر از یک پنجم کاهش دادیم و هم اکنون مطالعات فاز اول آن در دست انجام است. این مقام مسئول در وزارت نیرو با اشاره به اینکه با تغییر اهداف طرح، بهره برداری از آب دریای خزر به یک پنجم کاهش یافته است گفت: یکی از خط قرمزها در وزارت نیرو رعایت مسائل محیط زیست است.
ابقاء اعتبار انتقال آب دریای خزر در بودجه 93
به گزارش ایسنا نماینده مردم سمنان، مهدیشهر و سرخه نیز گفته بود: اعتبارات مربوط به انتقال آب دریای خزر در بودجه سال 93 ابقاء شده است.
علیرضا خسروی در جلسه بنیاد همیاری مردم در توسعه آموزش عالی و عمرانی سمنان، گفت: همه نمایندگان استان با یک اتحاد، وفاق و همدلی خوبی موضوع انتقال آب دریای خزر را پیگیری می کنند و جلسات مختلفی در این خصوص با مشاوران طرح و قرارگاه خاتم الانبیاء برگزار شده است.
وی افزود: تمام اعتباری که برای پروژههای حوزه انتخابیه سمنان، مهدیشهر و سرخه در بودجه سالجاری تصویب شده بود به قوت خود باقی است و اجرا خواهد شد. همچنین در بودجه سال 92 اعتبار خوبی برای احداث چندین دانشگاه در شهرستان های مهدیشهر، سرخه و سمنان، تجهیز بیمارستان، تکمیل پروژههای راه و ترابری، احداث سد فینسک، مطالعه و انتقال آب دریای خزر و... اختصاص پیدا کرده بود.
آغاز عملیات اجرایی طرح شیرین سازی و انتقال آب دریای خزر به حوضه فلات مرکزی ایران
با وجود مخالفت ها و انتقادهای فراوان نسبت به طرح انتقال آب دریای خزر و دریای عمان، در سال 1391 معاون وزیر نیرو وقت از آغاز عملیات اجرایی طرح شیرین سازی و انتقال آب دریای خزر به حوضه فلات مرکزی ایران خبر داد.
بر این اساس در تاریخ 1391.1.28، محمدرضا عطارزاده از آغاز عملیات اجرایی طرح شیرین سازی و انتقال آب دریای خزر به حوضه فلات مرکزی ایران، با حضور محمود احمدی نژاد رییس جمهوری خبر داد.
وی تامین آب شرب و صنعت، توسعه صنایع و معادن موجود، رشد اشتغال در نواحی هدف، رشد و توسعه شهرهای حاشیه کویر، توسعه کشاورزی صنعتی با افزایش پساب حاصل از طرح و تعادل بخشی سفره های آب زیرزمینی را از اهداف مهم این طرح بزرگ خواند.
عطارزاده افزود: طرح شیرین سازی و انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی از دو سال پیش در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفت و با پیگیری های رییس جمهوری این کار سرعت بیشتری یافت.
این مقام مسئول درخصوص میزان آب استحصالی از این طرح، گفت: پیش بینی شده است که 500 میلیون مترمکعب آب در سال از دریای خزر و یک میلیون مترمکعب آب از دریای عمان و خلیج فارس از طریق این طرح منتقل شود. وی روش کار را با شیرین سازی در لب دریا دانست و گفت: انتقال با خطوط لوله های آبرسانی به مناطق هدف انجام می پذیرد. وی پیمانکار طرح را قرارگاه خاتم الانبیاء اعلام کرد و گفت: قرارگاه خاتم الانبیاء تجربه های خوبی در این زمینه داشته و در گذشته نیز پیمانکار خط لوله نفت نکاء – ریل بوده است. وی آبرسانی به سمنان را نخستین هدف طرح شیرین سازی و انتقال آب دریای خزر به حوضه فلات مرکزی ایران دانست.
چنین وعده هایی فقط سطح توقع مردم را بالا میبرد
ساعاتی پس از نشست خبری عطارزاده در آن زمان، محمد علی دلاور عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس گفت: انتقال آب دریای خزر و عمان نیازمند امکانات و تکنولوژیهای روز است و با توجه به اینکه کشور ما در شرایط تحریم قرار دارد،خرید این تجهیزات امکانپذیر نبوده و وزارت نیرو نیز این تجهیزات را در اختیار ندارد.
وی همچنین گفت: این حرف ها و وعده ها فقط سطح توقع مردم را بالا می برد که در صورت عملی نشدن موجب نارضایتی نیز خواهد شد.
انتقال پیام