آش شله‌قلمکاری به نام فیس‌بوک!؟

حبیب‌الله بهرامی گفت: بیش‌تر شعرهای فیس‌بوکی فی‌البداهه سروده می‌شوند.

حبیب‌الله بهرامی گفت: بیش‌تر شعرهای فیس‌بوکی فی‌البداهه سروده می‌شوند.

این شاعر و روزنامه‌نگار در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی و هنری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) در خوزستان، اظهار کرد: فضای فیس‌بوک اگرچه به ظاهر ادبی جلوه می‌کند و بیش‌تر شعرها هم فی البداهه سروده می‌شوند، اما در حقیقت آش شله‌قلمکاری است که هر کاربری در آن دخیل است.

او افزود: معمولا افراد با سلایق مختلف در فضای گسترده فیس‌بوک به گشت و گذار مشغول‌اند و آثاری که ارائه می‌کنند، هم دارای نقاط ضعف هستند و هم نقاط قوت. افراد در فیس‌بوک با آحاد مردم در ارتباط هستند؛ از فامیل گرفته تا دوست و آشنا و سفارش‌شده‌ها و نیز غریبه‌هایی که دوست دارند با شما آشنا شوند.

بهرامی یادآوری کرد: در دهه 80 سایت‌ها و وبلاگ‌ها در وادی ادب و هنر حرف نخست را می‌زدند و حتا از نشست‌های شعر و داستان در شهرستان‌ها هم کارسازتر و مؤثرتر بودند، اما با ورود فیس‌بوک به دنیای مجازی تقریبا وبلاگ‌ها و سایت‌های ادبی کم‌رنگ شدند و بیش‌تر کاربران این سایت‌ها و وبلاگ‌ها ترجیح دادند در فضای فیس‌بوک آثار خود را ارائه دهند، چراکه هم‌زمان با ارائه آثار می‌توانستند و می‌توانند ضمن دریافت نظر خوانندگان با آنان نیز در این فضا به صورت پیامکی ارتباط برقرار کنند.

او در ادامه گفت: از آن‌جا که کاربران فیس‌بوک برای آن‌که بتوانند خوانندگان بیش‌تری داشته باشند، ناچارند برای افرادی که شاعر، ترانه‌سرا یا نویسنده‌اند، پیغام‌های دوستی بفرستند تا با پاسخ آنان بتوانند خوانندگان بیش‌تری برای آثار خود بیابند. حتا در این راه ناچار می‌شوند به پیام‌های دوستی دوستان، آشنایان، همسایگان و غریبه‌هایی که درخواست دوستی می‌دهند، پاسخ مثبت بدهند تا آنان را از نوشته‌های خود بی‌نصیب نکنند، چراکه با افزایش کاربران و گرفتن "لایک"‌ها یا "می‌پسندم"‌های بیش‌تر احساس رضایت و آرامش خود را نشان می‌دهند.

او همچنین تصریح کرد: البته هرچه پذیرش تقاضاهای افراد بیش‌تر باشد، آثار درج‌شده در صفحات فیس‌بوک‌تان زیادتر می‌شود و در نتیجه خواندن همه نوشته‌های دیگران امکان‌پذیر نیست و برخی به راحتی از کنار اسم‌های ناآشنا و غیرمشهور می‌گذرند یا این‌که بدون خواندن شعرها و مطالب آن‌ها مهر "لایک" خود را می‌زنند!

این شاعر بیان کرد: به راحتی می‌توان متوجه شد که خوانندگان آثار را خوانده‌اند یا فقط لایک کرده‌اند، چراکه برای خواندن برخی آثار چند دقیقه‌ای باید وقت صرف کرد، اما به محض درج اثر در صفحه فیس‌بوک می‌بینی که لایک می‌خورد و در نتیجه متوجه می‌شوید که لایک‌کننده، اثر را نخوانده و تنها قصد داشته است خود را جزو طرفداران آثار شما نشان دهد.

او اضافه کرد: البته عده‌ای از کاربران، آثار شاعران و نویسندگان فیس‌بوک را می‌خوانند و نظر هم می‌دهند، اما بیش‌تر نوعی نان به هم قرض دادن است و جز تعریف و تمجید، نقاط ضعفی برملا نمی‌شود. اگر هم عده‌ای درصدد عیان کردن نقاط ضعف آثار شاعران برآیند، به طور حتم مورد غضب برخی از آنان قرار می‌گیرند و ممکن است از فهرست دوستی‌شان حذف شوند. بنابراین کاربران بیش‌تر تلاش می‌کنند تا با تعریف و تمجید یا با گفتن کلمه "درود" نشان دهند که اثر را خوانده‌اند و بر آن مهر تأیید بزنند.

این نویسنده خاطرنشان کرد: در فیس‌بوک افراد کم‌کار و پرکار زیادند، اما نظر من این است که شاعران و نویسندگان از زیاده گفتن و نوشتن در این فضا خودداری کنند، چراکه ممکن است برخی از این آثار به درستی دیده و خوانده نشوند. معمولا خواندن داستان یا یادداشت‌های طولانی در فیس‌بوک کم‌تر صورت می‌گیرد و امروزه کاربران دوست دارند مطالب کوتاه و قابل فهم بخوانند. همان‌گونه که گفتم، دلیل لایک خوردن برخی مطالب بلند نشان‌گر خوانده شدن آن‌ها نیست.

بهرامی توضیح داد: متأسفانه بارها دیده‌ایم که برخی آثار بی‌آن‌که نام نویسنده و شاعر را به همراه داشته باشند، در فضای فیس بوک و حتا برخی وبلاگ‌ها درج شده‌اند. البته با یک جست‌و‌جوی ساده در موتورهای جست‌وجو‌گر می‌توان به نام نویسندگان و شاعران آثار پی‌ برد، اما درست این است که علاقه‌مندان به شعر و نویسندگی در هنگام استفاده از آثار دیگران امانت‌دار باشند و تلاش کنند نام شاعر یا نویسنده حذف نشود تا خدای ناکرده مهر سارق ادبی بر پیشانی‌شان نخورد.

این روزنامه‌نگار اظهار کرد: به اعتقاد بنده، آثار خوب، متوسط و بد‌ ادبی در فضای فیس‌بوک وجود دارد، اما احساس می‌کنم که بیش‌تر آثاری که درج می‌شود، به صورت فی‌البداهه سروده شده و استخوان‌بندی محکمی ندارند، اما ارزش یک بار خواندن را دارند. هرچند که برخی آثار نیز حرف‌هایی برای گفتن دارند، اما متأسفانه در این فضا نقد درستی بر روی آثار صورت نمی‌گیرد و بیش‌تر نظرها هم در حد یکی دو خط هستند و هم در وادی تعریف و تمجید سیر می‌کنند.

او همچنین گفت: به هر روی، فضای ادبی فیس‌بوک برای شاعران، نویسندگان و نیز خوانندگان آثار فضای گسترده، متنوع و ثمربخشی بوده و می‌تواند باشد که امیدواریم روز به روز درخت دوستی، انسانیت و معنویت در فضای فیس‌بوک پربارتر شود.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۷ دی ۱۳۹۲ / ۰۹:۰۶
  • دسته‌بندی: ادبیات و کتاب
  • کد خبر: 92100703291
  • خبرنگار :