یک کارشناس رسانه دربارهی صدور پروانهی خبرنگاری معتقد است: اگر بتوانیم به توسعهیافتگی در مطبوعات برسیم، باید کارتی صادر شود که هویت خبرنگار را روشن کند و این اصولا کار وزارت ارشاد نیست.
حسن بهشتیپور در گفتوگو با خبرنگار رسانه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان اینکه در روند صدور پروانه یا کارت خبرنگاری باید ابتدا مبنای کار مشخص شود اظهار کرد: برای صدور کارت خبرنگاری باید بدانیم خبرنگار میخواهد با آن کارت کار خبری انجام دهد یا تسهیلات حقوقی مانند بیمه و وام دریافت کند. اگر قرار است کارتی صادر شود که مفهوم منزلت و شأن خبرنگاری را روشن کند، بحث مبنایی این است که چرا چنین کارتی باید توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صادر شود.
این روزنامهنگار با اشاره به ترکیب هیئتی که برای صدور پروانهی خبرنگاری که بهتازگی توسط معاونت مطبوعاتی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام شده است تصریح کرد: اگر مبنا براساس تعاملات دولت با دستگاههای امنیتی و برای روشن کردن یک هویت برای خبرنگاران باشد، باید در این ترکیب تجدید نظر شود؛ اما اگر اینگونه نیست، هر نهادی خودش میتواند برای خبرنگارش کارت صادر کند.
بهشتیپور ادامه داد: مدیرمسوول و صاحب امتیاز یک روزنامه از دستگاه حکومتی صلاحیت خود را احراز کرده است. بنابراین خودشان میتوانند صلاحیت خبرنگاران را نیز احراز کنند؛ ولی اگر خبرنگاران بهدنبال تسهیلاتی مانند وام و بیمه هستند طبیعتا باید میان انجمنهای صنفی و وزارت ارشاد یک تعامل ایجاد شود.
او معتقد است: ترکیب هیئت معرفیشده، یک گام جلوتر از گذشته است، اما طبیعتا اگر همهی اعضای آن هیئت افراد غیردولتی باشند، مناسبتر خواهد بود، البته در کشور ما باید حاکمیت نیز در نظر گرفته شود.
این کارشناس رسانه با تأکید بر اینکه من مدعی هستم افرادی که در رسانهها کار میکنند باید کارتی معتبر داشته باشند تا بتوانند از آن در حیطهی صنفی و حیطهی خبری استفاده کنند بیان کرد: در دنیا، خبرنگارانی که برای یک رسانهی خاص کار میکنند کارت آن رسانه را دارند؛ اما خبرنگاران آزاد نمیتوانند از یک نشریه، کارت خبرنگاری بگیرند. با توجه به شرایط کنونی ایران، چه اشکالی دارد خبرنگاری که مثلا در روزنامهی شرق یا کیهان کار میکند کارت آن روزنامه را داشته باشد و آن کارت نشاندهندهی هویت و اعتبار خبرنگار باشد؟
وی گفت: هیئتی که برای صدور پروانهی خبرنگاری مشخص شده است، بیشتر به درد خبرنگاران آزاد میخورد، چون آنها برای کار خبری به کارتی نیاز دارند که هویتشان را مشخص کند و طبیعتا با توجه به تنوع کاری نمیتوانند چنین کارتی را از یک نشریهی خاص بگیرند.
بهشتیپور با اشاره به نظام صنفی مطبوعاتی مورد نظر مرحوم دکتر معتمدنژاد، اظهار کرد: استاد معتمدنژاد تأکید داشت که باید یک نظام صنفی تشکیل شود که در آن، خبرنگاران بتوانند بر کارهای خود نظارت کنند و کارهایی را مانند صدور کارت خبرنگاری انجام دهند.
این کارشناس رسانه دربارهی اعضای هیئت صدور پروانهی خبرنگاری، توضیح داد: نمایندهی تشکلهای مدیریتی مطبوعات اگر واقعا نمایندهی مدیران مسوول کل کشور باشد، حضورش در این هیئت بسیار خوب است. دربارهی نمایندهی شورای هماهنگی تشکلهای مطبوعاتی نیز باید ببینیم که این شورا نمایندهی یک گروه دستچینشده است یا نمایندهی روزنامه نگاران کل کشور. البته دربارهی نمایندهی خبرنگاران حوزهی «رسانه» این پرسش برای من پیش میآید که چرا باید بین جنس حوزهی کاری خبرنگاران تفکیک قائل شد؟ روزنامهنگاری که درآمدش از حوزهی روزنامهنگاری تأمین میشود و تخصص لازم را در این حوزه دارد میتواند بهعنوان نماینده در این هیئت حضور داشته باشد و نباید بین حوزهها تفکیک قائل شد.
انتهای پیام