سرپرست مرکز بهداشتی درمانی بشرویه گفت: متاسفانه عادتهای بد غذایی مانند پرهیز از مصرف گوشت و جگر در دوران کودکی و نوجوانی سبب میشود بخش اعظمی از آهن مورد نیاز از ذخائر بدن تامین شده و با کمبود آهن مواجه شوند.
اعظم سادات مرتضوی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه خراسان جنوبی در بشرویه، کم خونیها زمانی عارض میشود که میزان هموگلوبین در خون بسیار کاهش یابد که بر این اساس دستهبندیهایی برانواع کم خونیها موجود است از جمله کم خونی ناشی از فقر آهن، کم خونی مگالوبلاستیک یا فقر ویتامین، بیماریهای خونی ارثی و کم خونی آپلاستیک که شایعترین این بیماری، کم خونی ناشی از فقر آهن است.
وی با اشاره به روند گسترش شیوع فقر آهن در بین قشر زنان جامعه گفت: آهن یکی از اساسیترین عنصر برای ساخت گلبولهای قرمز خون است که کم خونی شایع نتیجه کمبود آهن در بدن است و در حال حاضر بیش از 2 میلیارد نفر در جهان با این عارضه درگیر هستند که بیشتر آنان را زنان و دختران 15 تا 49 سال، همچنین زنان باردار 15 تا 19 ساله تشکیل میدهند.
سرپرست مرکز بهداشتی درمانی بشرویه به عوارض ناشی از کم خونی نیز اشاره کرد و گفت: سرگیچه، بی حالی و خواب آلودگیهای مکرر، کاهش ظریب هوشی، رنگ پریدگی، بیحوصلگی و در حالت شدید گود شدن ناخنها از عوامل کمبود خون ناشی از فقر آهن است.
رژیمهای غلط غذایی در دوران کودکی و نوجوانی خطر آفرین است
مرتضوی رژیمهای غلط غذایی در دوران کودکی و نوجوانی را مهمترین عامل کمبود آهن در بدن نام برد و گفت: متاسفانه عادتهای بد غذایی مانند پرهیز از مصرف گوشت و جگر در دوران کودکی و نوجوانی سبب میشود بخش اعظمی از آهن مورد نیاز از ذخائر بدن تامین شده و با کمبود آهن مواجه شوند.
مرتضوی افزود: مصرف زیاد از حد چایی بخصوص بعد از وعدههای غذایی یکی دیگر از عادتهای اشتباه غذایی است که نه تنها هیچ کمکی به جذب آهن در بدن نمیکند، بلکه سبب میشود مواد مغذی غذای مصرف شده نیز دفع شود.
مصرف قرص آهن یک نیاز ضروری زنان و دختران جوان
سرپرست مرکز بهداشتی و درمانی بشرویه مصرف قرصهای آهن را برای دختران جوان و زنان باردار ضروری دانست و گفت: بانوان به دلیل سپری کردن دوران قاعدگی در هر دوره مقادیر قابل توجهی از آهن بدنشان دفع میشود که باید در این دوران علاوه بر استفاده از خوراکیهای آهن زا مانند انواع خشکبار، گوشت، جگر و سبزیجات پهن برگ، قرص آهن را نیز در برنامه غذایی خود جای دهند و در هنگام مصرف قرص آهن میوههایی مانند پرتقال که سرشار از ویتامین c هستند را برای جذب بیشتر آهن استفاده کنند.
وی بروز بیماریهای انگلی را یکی دیگر از عوامل کم خونی بیان کرد و گفت: بیماریهای رودهای که در اثر وجود انگلهای دستگاه گوارش بوجود میآید، منجر به بروز عفونت و خونریزی شده که حجم زیادی از خون بدن از این طریق از بدن خارج میشود.
بیشترین میزان آهن در حبوبات جوانه زده است
مرتضوی از منابع مهمی که برای دریافت آهن توصیه میشود به جگر، قلوه ، گوشت قرمز، ماهی، زرده تخم مرغ، سبزیهای دارای برگ سبز تیره مانند جعفری، اسفناج، خشکبار مانند توت خشک، گردو، برگه زردآلو و حبوبات اشاره کرد و گفت: البته اگر حبوبات به صورت جوانه زده مصرف شود تاثیر بیشتری خواهد داشت.
انتهای پیام