امیدعلی مسعودی

تعریف «خبرنگار» برای صدور پروانه خبرنگاری باید مشخص شود

یک استاد رشته‌ی ارتباطات درباره‌ی صدور پروانه‌ی خبرنگاری اظهار کرد: ما ابتدا باید «خبرنگار» را تعریف کنیم، اما همچنان درباره‌ی این‌که خبرنگار کیست‌ و چه وظایف و تکالیفی دارد اختلاف نظر داریم. بنابراین تا زمانی که تعریف درستی از خبرنگاری نداریم‌ نمی‌توانیم تصمیم‌گیری کنیم.

یک استاد رشته‌ی ارتباطات درباره‌ی صدور پروانه‌ی خبرنگاری اظهار کرد: ما ابتدا باید «خبرنگار» را تعریف کنیم، اما همچنان درباره‌ی این‌که خبرنگار کیست‌ و چه وظایف و تکالیفی دارد اختلاف نظر داریم. بنابراین تا زمانی که تعریف درستی از خبرنگاری نداریم‌ نمی‌توانیم تصمیم‌گیری کنیم.

امیدعلی مسعودی در گفت‌وگو با خبرنگار رسانه خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با بیان این‌که من اساسا معتقدم کارت خبرنگاری باید توسط خود رسانه‌ها صادر شود‌ بیان کرد: این‌که براساس قانون، دولت موظف به صدور پروانه‌ی خبرنگاری است‌ از نظر من اشکال قانونی است و باید تغییراتی در آن صورت گیرد، چراکه در هر نشریه‌ای «سردبیر» باید اختیار داشته باشد که تأیید کند چه کسی خبرنگار است و چه کسی خبرنگار نیست.

او ادامه داد: هر کسی که در تحریریه کار خبری،‌ تحلیلی‌، گزارش‌نویسی و مقاله‌نویسی انجام دهد خبرنگار محسوب می‌شود. البته به شرط آن‌که درآمدش از همین راه باشد. بنابراین کادر فنی یک روزنامه نمی‌تواند به‌عنوان خبرنگار محسوب شود.

مسعودی با تأکید بر این‌که باید موانع کار خبرنگاری مشخص شود افزود: باید شورای صنفی مطبوعات یا همان نظام صنفی که مورد نظر مرحوم دکتر معتمدنژاد بود‌ تشکیل شود‌ تا بتواند در این‌باره تصمیم‌گیری کند. نظام صنفی مطبوعاتی در صورت تشکیل شدن می‌تواند برای خبرنگاران پروانه صادر کند و به تخلفات نیز در همان شورا رسیدگی خواهد شد.

این استاد رشته‌ی ارتباطات با بیان این‌که متأسفانه شکل‌گیری نظام صنفی در کشور ما به‌صورت تیمی است گفت: یک تیم، برنامه‌ریزی می‌کند تا صنف تشکیل دهد و آن صنف را در دست خود بگیرد. متأسفانه در این صورت، تغییر دادن آن تیم زمان می‌برد. یکسری از مشکلات ما به خود صنف برمی‌گردد، چون خود صنف مسائلی را رعایت نمی‌کند و دقیقا نمی‌داند خلأهای قانونی کجاست. از سوی دیگر، ورود جریان‌های سیاسی به صنف مطبوعاتی مشکلات دیگری را درپی دارد.

مسعودی درباره‌ی نحوه‌ی صدور پروانه‌ی خبرنگاری در کشورهای پیشرفته، بیان کرد: بهترین نظام مطبوعاتی، نظام کشورهای اسکاندیناوی است؛ در آنجا تشکلی دارند که وکلای برجسته و بازنشسته که علاقه‌ای به مطبوعات دارند، به عضویت آن درمی‌آیند و در کنار این تشکل، شورای نظام صنفی مطبوعات نیز کارش را ادامه می‌دهد. خبرنگاران،‌ دبیران‌، عکاسان‌ و سایر مشاغلی که با مطبوعات ارتباط دارند می‌توانند در این شورا عضو شوند و آن شورا برای آن‌ها پروانه‌ی کاری صادر و به تخلفات آن‌ها رسیدگی می‌کنند.

او در پاسخ به این پرسش که ترکیب تازه‌ای را که از سوی معاونت مطبوعاتی برای هیئت صدور پروانه‌ی کارت خبرنگاری اعلام شده است‌ چگونه ارزیابی می‌کنید؟ تأکید کرد: این ترکیب بهتر از آن است که دولت خودش بخواهد اقدام به صدور پروانه‌ی خبرنگاری کند. در نتیجه، یک گام مثبت رو به جلو است. هرچقدر که معاونت مطبوعاتی کار را به دست کاردان‌ها بسپارد نتیجه‌ی مثبت‌تری خواهد داشت. مثلا در انتخاب دبیر جشنواره‌ی مطبوعات و خبرگزاری‌ها نیز انتخاب به دست خود صنف انجام شد. این اتفاق بسیار خوبی است، چراکه هرچقدر انجمن‌های مطبوعاتی در انتخاب، شریک باشند قطعا در فعالیت نیز مشارکت بیشتری خواهند داشت.

این استاد رشته‌ی ارتباطات اضافه کرد: من از زحمات دبیر قبلی جشنواره‌ی مطبوعات تشکر می‌کنم گرچه او شخصیتی مطبوعاتی بود و زحمات زیادی را برای برگزاری این جشنواره کشید، اما در نهایت آن چیزی که گفته می‌شد این بود که او انتسابی است. مشارکت و همگامی صنف‌ها، فعالیت آن‌ها را بیشتر می‌کند. دولت باید تا آنجا که می‌تواند خودش را از امور مطبوعاتی کنار بکشد و صرفا قصد نظارت و حمایت داشته باشد. اگر ما بتوانیم نظامی مانند نظام مهندسی داشته باشیم، بسیاری از مشکلات مطبوعات برطرف خواهد شد.

انتهای پیام

  • شنبه/ ۳۰ آذر ۱۳۹۲ / ۱۳:۰۳
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 92093020614
  • خبرنگار :