کاوشگر آژانس فضایی اروپا (ESA) با هدف تهیه نقشه از یک میلیارد ستاره کهکشان راه شیری به فضا پرتاب شد.
به گزارش سرویس فناوری خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، فضاپیمای گایا (Gaia) روز پنجشنبه 19 دسامبر (28 آذر) توسط موشک سایوز- فریگات ساعت 09:12 به وقت گرینویچ (12:42 به وقت تهران) از مرکز فضایی گویان فرانسه به فضا پرتاب شد تا مأموریت پنج ساله خود را آغاز کند.
در طول پنج سال آینده، فضاپیمای گایا علاوه بر تعیین محل بیش از یک میلیارد ستاره کهکشان راه شیری اقدام به مشخص کردن جابهجایی ستارگان، میزان درخشندگی و تعیین ماده سازنده آنها خواهد کرد.
همچنین تلسکوپهای دوقلوی گایا به کشف هزاران سیاره فراخورشیدی جدید، سیارک و اجرام آسمانی کوچک و کمنور کمک میکند.
تمامی این اطلاعات، درک دانشمندان از تاریخچه شکل گیری کائنات را افزایش میدهد.
آژانس فضایی اروپا (ESA) با انتشار بیانیهای تأکید کرد: گایا با انجام بزرگترین سرشماری کیهانی، نموداری از مکان، حرکت و ویژگیهای یک میلیارد ستاره برای تهیه نقشه سهبعدی از کهکشان راه شیری ترسیم میکند.
سفر به نقطه لاگرانژ
گایا پس از سفر سه هفتهای، به یک نقطه گرانشی پایدار در فاصله 1.5 میلیون کیلومتری زمین خواهد رسید.
این مکان، نقطه لاگرانژ زمین- خورشید 2 یا L2 نامیده میشود؛ نقاط لاگرانژ (Lagrange points) مناطقی در فضا هستند که فعل و انفعالات گرانشی و مداری به ماهوارهها اجازه میدهد تا در یک نقطه پایدار بمانند.
با رسیدن گایا به منطقه لاگرانژ 2 یک دوره راه اندازی چهار ماهه در نظر گرفته شده است تا از سلامت ماهواره، تلسکوپهای دوقلو و سایر تجهیزات اطمینان حاصل شود.
سپر خورشیدی 10 متری فضاپیمای گایا با دو هدف نگهداری پنلهای خورشیدی برای تولید برق و محافظی در برابر گرمای شدید خورشید طراحی شده است؛ تجهیزات این ماهواره برای عملکرد صحیح به دمای منفی 110 درجه سانتیگراد نیاز دارند.
بزرگترین دوربین دیجیتال در فضا
رصد کل آسمان با کمک یک دوربین دیجیتال با وضوح تصویری یک میلیارد پیکسل انجام میشود.
ماهواره گایا 100 برابر دقیقتر از مأموریت نقشهبرداری ستارگان Hipparcos است که اقدام به مکانیابی 100 هزار و رصد یک میلیون ستاره با دقت کمتر کرده بود.
انتهای پیام