محققان انگلیسی از موفقیت در چاپ سلولهای چشمی جدیدی خبر میدهند که میتواند برای درمان مبتلایان به آسیب شبکیه چشم مورد استفاده قرار بگیرد.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، نابینایی اغلب در اثر تخریب سلولهای عصبی در چشم روی میدهد و طی سالهای اخیر محققان به دستاوردهای قابل توجهی برای توسعه درمانهای جدید از جمله پیوند سلولی دست یافتهاند.
تحقیقات صورت گرفته توسط محققان دانشگاه کمبریج با استفاده از سلولهای حیوانی انجام شده و از یک چاپگر جوهرافشان برای چاپ دو نوع از سلولهای شبکیه چشم موش شامل سلولهای گانگلیون و سلولهای گلیال استفاده شد.
این سلولها اطلاعات را از چشم به بخشهای مشخصی از مغز انتقال داده و از نورونها محافظت میکنند.
از دست دادن سلولهای عصبی در شبکیه، خصیصه بسیاری از بیماریهای چشم است که منجر به نابینایی بیمار میشود. شبکیه یک ساختار سازماندهی شده و بسیار پیچیده است که آرایش دقیق از سلولها در ارتباط با یکدیگر، به عملکرد موثر بصری منجر میشود.
دکتر «باربارا لوبر» از مرکز جان فن گیست در دانشگاه کمبریج و یکی از نویسندگان این تحقیق تأکید میکند: در این مطالعه برای نخستین بار نشان دادیم، سلولهای گرفته شده از سیستم عصبی مرکزی بالغ – چشم – میتواند با استفاده از یک چاپگر جوهرافشان فیزوالکتریک چاپ شوند.
سلولهای چاپی با این روش سالم باقی مانده و توانایی خود را برای نجات و رشد بافت در محیط آزمایشگاه حفظ کردند.
این دستاورد مسیر را برای درمان مبتلایان به آسیبدیدگی در لایه حساس به نور از بافت پشت چشم – شبکیه – با استفاده از سلولهای خود بیمار هموار میکند.
گام بعدی محققان، تلاش برای چاپ انواع دیگر سلولهای شبکیه شامل گیرندههای حساس به نور (فوتورسپتورها)، سلولهای استوانهای و مخروطی عنوان شده است.
محققان تأکید میکنند، این نتایج مقدماتی هستند و آزمایشات بیشتری قبل از شروع آزمایشات بالینی بر روی انسان باید انجام شود.
نتایج این مطالعه در مجله Biofabrication منتشر شده است.
انتهای پیام