عکسهای کمی هستند که میتوانند با تصاویر ثبت شده فضایی از زمین که گردابههای با شکوه آن، رنگهای زیبا و الگوهای انتزاعی نادر را نمایش میدهد، رقابت کنند اما این زیبایی همچنین میتواند برخی از مشکلات جهان مانند آلودگی هوا، بیابانزایی، پراکندگی مراکز شهری، کشاورزی و بلایای طبیعی را به تصویر بکشد.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، در این مجموعه تصاویر، یان آرتوس برتراند، عکاس علمی فرانسوی قصد دارد برخی از بزرگترین چالشهای محیطی و جامعهشناختی جهان را با تصاویر ماهوارهای نمایش دهد.
این تصاویر که بخشی از کتاب برتراند موسوم به «زمین از فضا» بوده، از دانشمندان و فعالان در مورد چگونگی جلب توجهها به این مشکلات از طریق ماهوارهها پرسوجو کرده است.
در میان این تصاویر، دلتای میسیسیپی به نمایش گذاشته شده که الگوهای قرمز و آبی آن قابل توجه هستند. اما در زیر این زیبایی، تصویر ماهوارهای به نمایش ویرانی ایجاد شده توسط دکل نفت «افق آبهای عمیق» در آوریل 2010 پرداخته است.
یک انفجار در واحد حفاری نیمه شناور منجر به کشته شدن 11 تن از کارکنان و آسیب دیدن 16 تن دیگر شد. این انفجار باعث سوختن و غرق شدن این دکل شد و یک نشت عظیم نفتی فراساحلی را در خلیج مکزیک ایجاد کرد.
در این تصویر میتوان پوشش گیاهی را به رنگ قرمز و آب را به رنگ سفید و آبی مشاهده کرد.
این تصویر، ماهها پس از انفجار دکل منتشر شد. لکههای نفت باعث افزایش بازتاب سطح شده و در نتیجه به شکل سفید درخشان دیده میشوند.
این تصویر نشان میدهد که تا چه حد آلودگی هیدروکربنی در مردابهای دلتا که غنی از تنوع زیستی هستند، نفوذ کرده است.
برتراند که خود یک فعال محیط زیست بوده، مناظر موجود در کتابش را در زمینههایی شامل آلودگی، بیابانزایی، پراکندگی مراکز شهری، کشاورزی و بلایای طبیعی نمایش داده است.
تصویر دیگر به نمایش خلیج بومبتوکا پرداخته که خور پر از لجن رودخانه بتسیبوکا در شش مایلی ساحل غربی ماداگاسکار است.
جزایر در جهت جریان آب کشیده شده و با درختان حرا پوشیده شدهاند که در این تصویر به رنگ قرمز دیده میشود. در مناطق اطراف، جنگلهای پاکسازی شده جای خود را به کشتزارهای مانیوک، درخچهها و برنج دادهاند.
تصویر دیگر این مجموعه شامل بزرگترین حوضه هیدروگرافی در شمال امریکا است که در آن الگوهای شبکهای از مزارع و مراتع در اطراف گردابهای ایجاد شده توسط میسیسیپی به نمایش درآمده است. همچنین با حرکت رود در جنوب ممفیس در تنسی، چند دریاچه U شکل ایجاد شده است.
ایبرو، قدرتمندترین رودخانه اسپانیا بوده که طول آن بیش از 900 کیلومتراست. این رودخانه که برتراند تصویر آنرا در مجموعه خود آورده، از طریق یک دلتای وسیع که به سمت دریا کشیده شده، به دریای مدیترانه میریزد. آبرفتهای فراوان و سیستم هوشمندانه کانالهای آبیاری به رشد مزارع برنج به ویژه برنج مشهور بومبا کمک کرده است.
در میان تصاویر دیگر این کتاب میتوان رودخانه لنا را مشاهده کرد که با طول بیش از 4500 کیلومتر از میان سیبری روسیه به سمت شمال و اقیانوس قطب شمال کشیده شده است. رود لنا با ورود به اقیانوس، به شبکههای زیادی تقسیم شده و یک دلتای بزرگ را شکل داده است.
شکوفههای زیبای فیتوپلانکتون در سواحل جزیره گوتلاند سوئد در تصاویر ماهوارهها ثبت شدهاند. اکثر این موجودات بقدری ریز هستند که با چشم غیرمسلح نمیتوان آنها را جداگانه دید. اما در تعداد زیاد، این موجودات میتوانند باعث مشاهده تغییر رنگ آب به سبز شوند.
فیتوپلانکتون نقش مهمی در چرخه کربن اقیانوس ایفا کرده چرا که نیمی از دیاکسیدکربن جو را طی فرآیند فتوسنتر گرفته و آنها در اعماق دریا ذخیره میکند.
پژوهشهای اخیر نشان داده که دمای آب از تاثیر مستقیمی بر حفظ اکوسیستم ظریف پلانکتونها در اقیانوسها برخوردار است.
این پژوهش بدین معنی است که گرم شدن اقیانوسها بر پلانکتونها تاثیر گذاشته و در نتیجه چرخه آبوهوایی تغییر خواهد کرد.
دیگر تصاویر این مجموعه شامل رود سنگال بوده که کشورهای سنگال و موریتانی را از هم جدا کرده و گسترش شهر دیترویت است.
برتراند همچنین اخیرا دو فیلم برای سازمان ملل ساخته که شامل فیلم «جنگل» به عنوان فیلم رسمی سال بینالمللی جنگل در سال 2011 و فیلم «بیابانزایی» است. هر دو فیلم در طول مجامع عمومی سازمان ملل متحد ساخته شدهاند.
انتهای پیام